Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa ökar i vårt samhälle och en person med psykisk ohälsa behöver inte enbart sjukvård utan även sociala hjälpinsatser såsom kommunala stöd- och omsorgsinsatser. Vi vill speciellt visa upp kommunens hjälp- och stödmöjligheter som ofta är okända, otydliga och obekanta för dig som behöver dom.
Du som är drabbad, du som är anhörig och du som arbetar nära kan ofta stå under en hög belastning. Den här guiden ska underlätta genom att ha hjälp och stöd från olika aktörer samlade på en webbplats.
Kommunens stöd
Mottagningen - barn och unga
Telefontid vardagar 09.00–12.00.
Myndighetsenheten
Kontakta myndighetsenheten vid ansökan om boendestöd, kontaktperson, meningsfull sysselsättning, hemvård, LSS-insatser, plats på särskilt boende, trygghetslarm, avlösarservice eller för att få veta vilken avgift du ska betala för den tjänst du är beviljad.
- Rätten till stöd enligt LSS och SoL bedöms av handläggare på Utredningsenheten som nås via kommunens kundtjänst, telefon 0431-870 00:
Akut hjälp utanför kontorstid
När socialtjänsten är stängd och du behöver hjälp med akuta sociala frågor kan du vända dig till socialjouren. Socialjouren ger dig akut hjälp på kvällar, nätter och helger.
Måndag-fredag 17.00 - 08.00
Lördag, söndag och helgdagar 08.00 - 08.00
Anhörigstöd
Att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa kan innebära en hög belastning både fysiskt och psykiskt. Många frågor dyker upp och det kan uppstå osäkerhet och stress genom situationen. På Anhörigcentrum i Ängelholms kommun erbjuder vi stödsamtal, anhöriggrupper och information kring din specifika situation för dig över 18 år. Stödet är kostnadsfritt och vi har tystnadsplikt.
Anhörigkonsulent nås på telefon 0431-46 91 35 eller via telefon till kommunens kundtjänst 0431- 870 00.
Anhöriga barn kan vända sig till socialtjänsten.
Regionens stöd
En väg in – telefonrådgivning om psykisk hälsa
Om du är under 18 år, eller oroar dig för någon som är det, kan du kontakta oss för att få råd och vägledning. Du kan ringa direkt eller söka vård digitalt, då ringer vi upp dig senare. Du kan även chatta anonymt.
Detta är ingången till BUP om du inte redan har ett pågående ärende.
BUP – barn och ungdomspsykiatrin i Ängelholm
BUP är till för barn och unga upp till 18 år som behöver psykiatriskt stöd eller vård. Du som vuxen kan söka hjälp för barn som du har ansvar för, och du som är upp till 18 år kan själv söka hjälp.
BUP – barn och ungdomspsykiatrin i Malmö
Till BUP-akuten i Malmö kommer du som behöver akut psykiatrisk vård och är under 18 år. Akuten tar emot patienter från hela Skåne.
Umo - Ungdomsmottagningen
Via ungdomsmottagningen kan du som ungdom (13 - 25 år) få information, stöd och hjälp via chatt, forum, podd. Det kan bland annat handla om psykisk ohälsa, identitet, relationer, våld och kränkningar, alkohol och droger. På hemsidan hittar du närmaste ungdomsmottagning.
Youmo
Youmo är en websida för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också hitta kontaktuppgifter till alla Sveriges ungdoms-mottagningar.
Flerspråksalternativ finns.
1177
På 1177.se får du råd om hälsa och information om sjukdomar och vilka mottagningar du kan kontakta.
Civilsamhällets stöd
BRIS – Barnens rätt i samhället
BRIS är till för dig upp till 18 år som mår dåligt och behöver någon att prata med. Det kan exempelvis handla om hur du har det hemma eller hur du har det med kompisarna.
MIND - självmordslinjen
Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta med MIND. MIND finns där för att lyssna på dig och prata med dig där du befinner dig i livet. MIND vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och söka hjälp.
Tilia
Tilia är en ideell organisation som ger stöd och vägledning för unga med psykisk ohälsa. De har chattstöd och mail.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-07-26
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.