Parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning
Digitala tjänster för denna sida
Tillståndet ger dig rätt att stå på särskilda reserverade platser, markerade med rullstolssymbolen. I Ängelholms kommun innebär det också att du kan parkera avgiftsfritt på kommunala parkeringar.
Parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning är ett undantag från lokala trafikföreskrifter gällande parkering. Förutom att du får stå på p-platser för personer med funktionsnedsättning, innebär tillståndet också förlängda parkeringstider och rätt att parkera där parkering annars är förbjuden.
Vad är ett parkeringstillstånd?
Parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning går att ansöka om hos kommunen. Bedömning av ansökan görs av kommunens handläggare. Parkeringstillståndet ger rätt till förlängda parkeringstider, rätt att stå på särskilda reserverade platser och rätt att parkera där parkering annars är förbjuden.
Parkeringsplatser som inte ägs av Ängelholms kommun kan avvika från ovanstående. Det är därför viktigt att alltid kolla skyltningen på respektive parkeringsplats. Observera att det kan finnas andra kommuner som inte har avgiftsbefrielse. Kontrollera därför alltid detta med den kommun du tänker besöka.
Det är viktigt att läkarintyget på ett objektivt sätt beskriver rörelsehindret och hur detta påverkar förmågan att förflytta sig till fots. De som ansöker om parkeringstillstånd ska behandlas jämlikt över hela landet och det är viktigt att kunna säkerställa att de som verkligen är i behov av parkeringstillstånd också får det. Fördelarna med att ha ett sådant parkeringstillstånd gör att denna handling blir eftertraktad.
Parkeringstillståndet är inte någon social förmån utan ett undantag som syftar till att göra samhället tillgängligt för alla.
Vem kan få parkeringstillstånd för rörelsehindrad?
Kriterier för parkeringstillstånd
En person som är gravt rörelsehindrad med utpräglade gångsvårigheter, det vill säga har svårigheter att förflytta sig till fots mellan fordonet och parkeringsplatsen på ett rimligt gångavstånd.
För personer med funktionsnedsättning som inte själv kan köra fordon kan parkeringstillstånd utfärdas, men endast om särskilda skäl föreligger. Sådant skäl kan vara att personer med funktionsnedsättning regelmässigt behöver förarens hjälp vid vistelse utanför fordonet.
Vad gäller för person med tillstånd?
Vad gäller för person med tillstånd?
- Du har rätt att parkera på Ängelholms kommuns parkeringsplatser utan att erlägga avgift.
- Du har rätt att parkera under högst 3 timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten under kortare tid än 3 timmar.
- Du har rätt att parkera under högst 24 timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är tillåten under minst tre men mindre än 24 timmar.
- Du har rätt att parkera på parkeringsplatser som genom lokala trafikföreskrifter reserverats för rörelsehindrade med parkeringstillstånd, längsta uppställningstid som föreskrivits för sådan plats ska då iakttas.
- Du har rätt att parkera under högst 3 timmar på gågata.
- Du har parkeringstillstånd ger inte rätt parkera på en plats som föreskrivits vara avsedd för ett visst ändamål eller fordonsslag
parkeringstillståndet gäller inte på parkeringsplatser och parkeringshus om inte ägaren har medgivit detta. - Du har parkeringstillståndet gäller enbart om det är placerat vid insidan av fordonets framruta, väl synligt utifrån.
Exempel på vanlig praxis
Bedömningen av rörelsehindret grundas på förmågan att förflytta sig till fots. I vissa fall är rörelsehindret följden av ett sjukdomstillstånd eller fobi som indirekt påverkar gångförmågan. I dessa fall krävs i regel intyg från läkare med specialkompetens.
- Parkeringstillstånd är giltiga i högst fem år.
- Parkeringstillstånd är inte avsedda för kortvarigt rörelsehinder. Parkeringssvårigheter får då lösas på annat sätt.
- Enbart svårighet att bära utgör inte grund för parkeringstillstånd.
- Blind person som inte har något rörelsehinder ges normalt inte parkeringstillstånd.
- Enbart mag- och tarmproblem som medför att en person kan få akut behov av en toalett ger inte rätt till parkeringstillstånd.
- Enbart svårighet att ta sig i och ur bilen utgör inte grund för parkeringstillstånd.
Utredning och beslut
Bedömning av ansökan görs av kommunens handläggare. Beslutande myndighet är den nämnd som har ansvar för trafikfrågor.
Om du tidigare fått ett tillstånd beviljat som du vill förnya, behöver du ändå göra en ny ansökan som ska prövas. Tidigare tillstånd innebär inte automatiskt att du beviljas ett nytt.
Om du vill överklaga kommunens beslut om tillstånd vänder du dig till Länsstyrelsen.
Förnyelse av parkeringstillstånd för rörelsehindrade
Så förnyar du ditt tillstånd
Du ansvarar själv för att hålla reda på när ditt parkeringstillstånd går ut. Du hittar ditt utgångsdatum på framsidan av kortet samt i det beslutet du mottog när kortet utfärdades.
Vid förnyelse av parkeringstillstånd skall en ny ansökan lämnas in tillsammans med nytt läkarintyg. Ansökan kan göras digitalt via våra e-tjänster eller via blankett. Behöver du en blankett kontakta kundtjänst 0431-87000.
Mer information
Ytterligare upplysningar om regler och tillämpning finns i Svenska Kommunförbundets ”Handbok om Parkeringstillstånd för rörelsehindrade”. Den kan beställas från Kommentus förlag:
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-05-15
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.