Smart Stad
Att man blir smartare tillsammans med andra har kommunerna i Familjen Helsingborg tagit vara på. Nu ska de elva kommunerna arbeta med smarta och hållbara lösningar som möter flera av de stora utmaningar som kommunerna står inför.

Klimatförändringar, digitalisering och urbanisering är stora utmaningar som alla kommuner står inför. Tillsammans ska de elva kommunerna i Familjen Helsingborg sätta mål för hur utmaningarna ska bemötas på lokal nivå. Det kan handla om allt från bevattning av kommunens parker till hur skolbarn med hjälp av digitalisering ska röra på sig mer.
Alla smarta projekt finns samlade och sökbara
Projektet SMART stad Familjen Helsingborg har under ett års tid samlat smarta projekt från samtliga 11 kommuner i familjen Helsingborg. En hel digital katalog full av smarta och konrekta exempel finns att ta del av.
Familjen Helsingborgs smarta stadprojekt Länk till annan webbplats.
SMART stad frågar sina invånare
Över 180 invånare intervjuats i kommunerna som ingår i familjen Helsingborg.
Vilken digital teknik tycker invånarna i Familjen Helsingborgs kommuner om? Vilken tycker invånarna inte om, och vad kan kommunen bli bättre på? Det är frågor som ställts till kommuninvånarna för att höra vad de vill se i ett smart samhälle.
Digitaliseringen, som ofta kopplas samman med projekt om smarta städer, har inte kommit överst på önskelistan. Istället efterfrågar invånarna kollektivitet, trygghet och smidighet - och platser att mötas på.

Tre SMARTA stad-projekt
- Smart mat i Helsingborg: ”SmartMat Hbg” är ett projekt inom Helsingborgs stad där målet varit att halvera matsvinnet och öka andelen klimatsmart mat på sina skolor. Resultatet blev att de mellan åren 2017 och 2020 halverade matsvinnet i Helsingborgs stads skolor. Totalt minskade matsvinnet med närmare 120 ton mat om året.
- Smarta bevattningssensorer: Flera städer har infört smarta sensorer i planteringar och vid annat som behöver bevattnas. Sensorerna känner av när växtligheten behöver vatten och hur mycket som behövs. Ett automatiskt bevattningssystem startar och ger då rätt mängd vatten vid rätt tillfälle. På så sätt sparas vatten, energi och växtligheten får precis den mängd som behövs.
- Smarta lås: I Stockholm har hemtjänsten genomfört en projekt som heter Smarta lås. Nyckelhanteringen var mycket resurskrävande och skapade extra restid och transporter. Genom att sätta in ett smart lås som ger rätt behörighet till rätt utrymme i rätt tid behövs enbart en nyckel som laddas med information varje morgon. Detta ökar säkerhet, minskar stress och onödiga resor.