Utveckling av Ängelholms tätorter och landsbygd
Ausås, Hjärnarp, Magnarp/Vejbystrand, Munka Ljungby, Strövelstorp och Össjö är tätorterna i Ängelholms kommun. Befolkningen i orterna väntas öka och det innebär nya behov av bostäder, skolor, handel och annat som gör orterna till bra ställen att leva på.
Plan för tillväxt i Ängelholms tätorter
Så ska orterna utvecklas! En plan för tillväxt i kommunens tätorter 2022-2032 har tagits fram för att beskriva dagens förutsättningar i tätorterna i Ängelholms kommun och ge förslag på hur tätorterna kan utvecklas på ett hållbart sätt i framtiden.
Byadialog
Kommunen har avsatt 500 000 kr årligen i syfte att stärka utveckling av landsbygden och byadialogen är ett pilotprojekt för att få in synpunkter och förslag till vad de pengarna ska användas till för att göra mest nytta.
En dialog har genomförts med byarna i södra Ängelholm men förhoppningen är att vi under de nästföljande åren kommer kunna att genomföra dialoger i våra alla våra kommundelar.
Ängelholms tätorter
Munka Ljungby är kommunens näst största tätorten i kommunen, efter centralorten Ängelholm. Sedan kommer Magnarp/Vejbystrand tätt följt av Strövelstorp och Hjärnarp. Össjö och Ausås är de två mindre orterna i kommunen. Det finns ett brett civilsamhälle med byalag och många olika föreningar i tätorterna i kommunen.
Är du mer intresserad av hur det skiljer sig åt mellan olika områden i Ängelholms kommun kan du kolla på våra områdesbeskrivningar.
Ökande befolkning ställer krav på bostäder, skolor och service
Befolkningen i hela Ängelholms kommun kommer att öka, prognosen visar en ökning på 12 procent mellan åren 2019 och 2029. Och det ställer krav på nya bostäder, utveckling av näringslivet och i vissa fall infrastruktur. Befolkningstillväxten stärker samtidigt underlaget för service, handel och kollektivtrafik. Den bidrar även med mer rörelse och till att göra orterna mer levande.
I Ängelholms kommuns ka det finnas en balans mellan stad och land. Det ska finnas goda möjligheter att arbeta, bo och
verka på landsbygden. Här spelar byalagen en viktig roll som en sammanhållande kraft.
Så ska bostäder planeras i Ängelholms tätorter
Nya bostäder ska i första hand byggas vid de samhällen som redan finns och i andra hand nära bostäder som redan finns.
Några principer som gäller för bostadsbebyggelse i tätorterna:
- Bostäderna ska för en förtätning för att främja en hållbar utveckling.
- Ny bostadsbebyggelse ska främst ligga med närhet till kollektivtrafik.
- Det ska finnas en blandad bebyggelse med olika hustyper, storlekar och upplåtelseformer.
- Det ska finnas bostäder i olika boendekategorier, såsom hyreslägenheter, villatomter, bostadsrätter, boende för äldre.
Mötesplatser som finns i tätorterna
Mötesplatser - i form av t ex offentliga lokaler, grönområden eller idrottsplatser är viktiga för levande orter.
Hjärnarp: Biblioteket, folkhögskolan, idrottsplats, mobil mötesplats, motionsslinga och torget.
Magnarp/Vejbystrand: Biblioteket, friluftsbadet, hamnarna, idrottsplatsen, Italienska Ängen, KVS-museet, Magnarps vandrarhem, stranden och torget.
Munka Ljungby: Biblioteket, centrum, idrottsplatsen, Munka Folkhögskola, Munka Möllestig, Munkahallen och Toftabadet/Toftahallen.
Strövelstorp: Biblioteket, fritidsgården, idrottsplatsen, mobil mötesplats, Örjabäcksleden och Örjabäcksparken.
Det finns en plan för tillväxt i kommunens tätorter
Syftet med planen för tillväxt är att peka på förutsättningarna i tätorterna och att ge förslag på hur tätorterna kan utvecklas på ett hållbart sätt i framtiden. Planen för tillväxt ligger till grund för framtida planering och utveckling av området.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-08-01
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.