Bra att veta när du ska söka föreningsbidrag

Alla föreningar i Ängelholms kommun har möjlighet att söka bidrag eller ekonomiskt stöd för sin verksamhet. Här hittar du information om och checklistor för hur du gör för att söka bidrag från kommunen.

Syftet med det kommunala föreningsstödet i Ängelholm är att stödja verksamheter med säte i Ängelholms kommun för att möjliggöra ett rikt kultur,-idrotts- och fritidsutbud i kommunen.

Förutsättningar för att söka bidrag

Alla föreningar som söker bidrag behöver vara registrerade i kommunens föreningsregister, Rbok, och varje år uppdatera sin information där.

För att kunna söka ekonomiskt stöd hos Ängelholms kommun behöver föreningen vara bidragsberättigad. Det innebär att föreningen varje år efter sitt årsmöte skickar in handlingar och information enligt rätt checklista nedan. Föreningen kommer varje år under sin årsmötesmånad att få påminnelse genom Rbok om att det är dags att uppdatera sina uppgifter, samt rapportera att man gjort det. Det är därför av största vikt att föreningen fyllt i vilken månad föreningen har årsmöte.

Innan du ansöker läs igenom rätt checklista och informationen nedan för att vara så väl förberedd som möjligt.

Längre ner på sidan hittar du mer information om Rbok och om olika sorters handlingar som behövs för att föreningen ska beviljas bidrag.

Checklista för ideella föreningar som söker föreningsbidrag eller stöd

För att vara bidragsberättigad och kunna söka ekonomiskt stöd hos Ängelholms kommun behöver föreningen varje år efter sitt årsmöte skicka in handlingar och uppdatera information för att ska kunna söka bidrag 13 månader framåt.

Se till att alla handlingar för rätt år är uppladdade och ifyllda i god tid innan så att bidragsansökan inte riskerar att komma in för sent. Innan föreningen är bidragsberättigad i Rbok kommer du inte att kunna ansöka om bidrag eller ekonomiskt stöd.

Föreningsinformation som uppdateras på föreningens sida i Rbok

  • Namn, Organisationsnummer, Syfte
  • Bankgiro/plusgiro
  • Styrelse
  • Kontaktuppgifter
  • Medlemsinformation (uppdateras varje år)
  • Medlemsavgift (uppdateras varje år)
  • Anslutning till riksorganisation om sådan finns
  • Månad för årsmöte
  • Bildad år

Dokument som laddas upp på föreningens sida i Rbok

  • Signerat protokoll från senaste årsmötet
  • Verksamhetsberättelse
  • Resultatrapport
  • Föreningsstadgar

När du loggat in i Rbok som förening väljer du Ansök i menyn till vänster, och ansöker här om att bli bidragsberättigad, eller klickar på länken till Rbok som du hittar längre ner. I ansökningen finns information om vilka filer du behöver ladda upp.

Ladda sedan upp filerna på din förenings sida i Rbok. Om någon fil saknas eller är felaktig, behöver du komplettera ditt ärende tills alla filer är på plats. Filerna och den uppdaterade informationen granskas sedan av handläggare på Ängelholms kommun. Döp filerna med tydliga namn för att underlätta för både handläggare och föreningen. Exempelvis ”Årsmötesprotokoll 2024”. Alla handlingar ska skickas in som separata filer.

Har föreningen redan skickat in handlingar för 2024, vänligen fyll i ansökan om att vara bidragsberättigad ändå, så att handläggare kan granska handlingarna.

Checklista för vägföreningar som söker bidrag

Se till att signerat årsmötesprotokoll för rätt år är uppladdat och att föreningens medlemsuppgifter är uppdaterade i god tid innan den 30 augusti så att föreningen inte riskerar att bli återbetalningsskyldiga.

Föreningsinformation som vid förändring i föreningen uppdateras på föreningens sida i Rbok

  • Namn, Organisationsnummer, Syfte
  • Bankgiro/plusgiro
  • Styrelse
  • Kontaktuppgifter
  • Månad för årsmöte
  • Bildad år

Dokument som laddas upp på föreningens sida i Rbok

  • Signerat protokoll från senaste årsmötet

När du loggat in i Rbok som förening väljer du Ansök i menyn till vänster, och väljer här “Vägförening, redovisning av årsmötesprotokoll”, eller klickar på länken till Rbok som hittar nedan.

Ladda sedan upp filen på din förenings sida i Rbok.

Filen kommer att granskas av handläggare på Ängelholms kommun. Döp filen med ett tydligt namn för att underlätta för både handläggare och föreningen. Exempelvis ”Årsmötesprotokoll 2024”.

Har föreningen redan skickat in handlingar för 2024, vänligen fyll i redovisningen så att handläggare kan granska handlingarna.

Mer om dokument och information på föreningens sida i Rbok

Här kan du läsa mer om vad de olika dokumenten och informationen har för syfte, om varför den är viktig att uppdatera samt hur du går till väga.

Titta gärna på vidoeoguiden om hur du lägger upp filer i Rbok.

Namn, Organisationsnummer, Syfte

Se till så att föreningens namn, organisationsnummer är ifyllt korrekt. Föreningen kan även välja att fylla i vilket syfte den har för att tydligare förklara vad föreningens huvudsakliga verksamhet är.

Bankgiro eller plusgiro

För att kunna söka pengar och bli bidragsberättigad behöver föreningen ha ett bankgiro eller plusgiro kopplat till sig. Det beror på att Ängelholms kommun vill veta att de utbetalda pengarna går till föreningen och inte till någon annan.

Styrelse

Styrelsen är de i föreningen som är demokratiskt valda att representera föreningen och ta beslut. En styrelse består traditionellt av minst tre personer vilka brukar vara en ordförande, en sekreterare samt en kassör.

De personer som är valda till styrelse enligt senaste årsmötesprotokoll bör registreras i föreningsregistret.

Kontaktuppgifter

För att er förening ska kunna visas på ett bra sätt i vårt föreningsregister behöver du fylla i officiell kontakt, telefon och e-post, samt föreningens webbplats. Detta syns ut till våra invånare.

Medlemsinformation

I Rbok behöver föreningen årligen uppdatera medlemsinformationen för att vara bidragsberättigade. Medlemsinformationen är inte ett medlemsregister.

Medlemsavgift

Hur mycket betalar medlemmarna för att vara anslutna till föreningen?

Anslutning till riksorganisation om sådan finns

Ibland kan en förening ha en annan organisation bakom sig. Det kan vara en riksorganisation eller ett förbund.

Månad för årsmöte

Det är viktigt att rätt månad för årsmöte fylls i. Det styr hur länge föreningen är berättigad att söka bidrag hos Ängelholms kommun. Föreningen får en påminnelse från Rbok om att uppdatera uppgifterna.

Bildad år

Fyll i vilket år er förening bildades.

Senaste årsmötets protokoll, signerat

Ett årsmötesprotokoll är ett dokument som berättar vad som hände på senaste årsmötet. Protokollet ska vara enkelt att granska och bör vara skrivet på svenska eller engelska för att handläggarna inom Ängelholms kommun ska kunna kontrollera det. Protokollet ska även följa de stadgar som föreningen beslutat om. Protokollet ska vara signerat.

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelsen är ett dokument som beskriver vad föreningen gjort under det föregångna året. Det är viktigt att den innehåller information om vilka aktiviteter föreningen bedrivit under året.

Oftast presenteras och godkänns verksamhetsberättelsen på årsmötet där medlemmarna får vara med och tycka till. Den innehåller ofta lite statistik eller liknande från föregående år som gör det lätt för den som läser den att få en överblick av föreningens verksamhet.

Resultatrapport

Resultatrapport är en rapport över ett företags intäkter och kostnader. Skillnaden mellan intäkter och kostnader för en given period är föreningens resultat. En resultatrapport kan avse vilken period eller tidpunkt som helst som du valt att studera, till skillnad från en resultaträkning som alltid avser årsbokslutet.

Om intäkterna överstiger kostnaderna har föreningen gått med vinst. Om kostnaderna överstiger intäkterna har föreningen gått med förlust. Vid räkenskapsårets slut överförs resultatet, alltså vinsten eller förlusten, till det egna kapitalet i balansräkningen.

  • Om föreningen går med vinst ska den bokföras som en Kostnad i resultatrapporten och som en ökad skuld i balansrapporten. Skulle man i stället gå med förlust bokförs det som en intäkt i resultatrapporten och som en minskad skuld i balansrapporten.

Föreningsstadgar

Föreningens antagna stadgar ska lämnas in varje år. Ofta är det samma stadgar från år till år, men Ängelholms kommun behöver ha in det varje år för att se att inget förändrats.

Stadgar är de regler som gäller för föreningen och reglerar till exempel syftet med föreningen, när och hur man ska hålla styrelsemöten och andra viktiga saker som säkerställer att föreningen verkar på ett demokratiskt vis.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-22