Elda utomhus

Här hittar du information om vad som gäller vid eldning utomhus i Ängelholms kommun.

Så håller du koll på brandrisk och eldningsförbud

Med torrt och varmt väder ökar risken för bränder och redan på våren kan det vara risk för gräsbrand beroende på hur torrt det är ute. Från och med den 1 april till och med den 31 oktober gör Räddningstjänsten (RSNV) brandriskprognoser dagligen för kommunerna i nordvästra Skåne. Brandrisken värderas i en skala från 1 till 5E där det skiljer sig åt vad som är tillåtet och inte på de olika nivåerna.

Gå in på deras webbplats för att se aktuell brandriskprognos för Ängelholms kommun och vad som gäller vid eldningsförbud.

Hur vet jag om det även är bevattningsförbud?

När det har varit varmt och torrt en längre period kan det hända att det både råder eldningsförbud och bevattningsförbud. Om det råder bevattningsförbud hittar du information om det på vår driftinformationssida.

Får jag vattna min gräsmatta med vatten från ån?

Att använda ytvatten från ån räknas till vattenverksamhet och du behöver vända dig till Länsstyrelsen för att få svar.

Får jag vattna min gräsmatta med kommunalt vatten?

Så länge kommunen inte har gått ut med bevattningsförbud får du använda det kommunala vattnet fritt. Vi bör däremot vara restriktiva med att använda dricksvatten till att vattna gräsmattor. Dessutom mår gräsmattan bäst av att inte vattnas, då rötterna kan vändas uppåt vid bevattning och skadas av torkan.

Kan kommunen hjälpa till med vatten om min enskilda brunn sinar?

Ta kontakt med kommunens kundtjänst för att få svar:

Grillplatser på allmän plats

På allmän plats runtom i kommunen har vi fasta grillplatser som är till för gemenskap och trivsel för dig som invånare eller besökare. Att äta ute tillsammans med vänner och familj är trevligt för alla åldrar. Och visst smakar det alltid extra gott?

Om grillen är upptagen får man gärna dela med sig till fler sällskap. Grillplatsen ska hållas välstädad och fin efter man använt den. Se till att elden är släckt innan du lämnar.

Men tänk på vad det är för väder. Är det mycket varmt och torrt kan det vara eldningsförbud. På RSNV:s webbplats ser du vilken brandrisk det är just nu och vad som gäller vid eldningsförbud.

Elda trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall ska lämnas på Återvinningscentralen, tas om hand av kommunen eller komposteras på samma plats där det vuxit. Det är tillåtet att elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar, men då behöver du känna till vad som gäller. Läs noga igenom de utfällbara avsnitten nedan.

Trädgårds- och parkavfall från hushåll och verksamheter ska antingen komposteras på samma plats där det uppstår, alltså i den aktuella trädgården eller parken, eller tas omhand av kommunen.

Fatighetsägare får elda trädgårds- och parkavfall om:

  1. avfallet har producerats på den egna tomten, eller på en närliggande fastighet.
  2. det är lämpligare att elda istället för att till exempel kompostera.
  3. eldningen sker i mindre omfattning och inte stör grannar eller påverkar närområdet negativt.
  4. eldningen inte strider mot lokala regler och föreskrifter.

Kommunen får begränsa eldning av trädgårdsavfall om den riskerar att medföra besvär för människors hälsa, risker för miljön, eller om annan hantering är mer lämplig.

Om avfallet innehåller invasiva arter

Trädgårds- och parkavfall som innehåller parkslide eller invasiva främmande arter ska dessutom hanteras på ett sätt som förhindrar spridning av dessa arter.

Ja, det är tillåtet för privatpersoner att elda sitt trädgårdsavfall, men reglerna är olika för område inom eller utanför detaljplanen.

Varierar med detaljplanen

Inom detaljplanelagt område får du som privatperson elda trädgårdsavfall endast under två perioder om året. Det är under veckorna 16, 17 och 18 på våren och 39, 40 och 41 på hösten. Elda med respekt för omgivningen så att du inte stör grannar.

Är det utanför detaljplanelagt område är det inte tidsbegränsat, men du ska följa och uppfylla punkterna 1 till 4 i frågan ovan.

  • Det är aldrig tillåtet att elda trädgårdsavfall när det råder eldningsförbud.

Följande riktlinjer behöver följas när du eldar trädgårdsavfall:

  • Det är bara trädgårdsavfall som får eldas, inte till exempel gamla trädgårdsmöbler eller spillvirke.
  • Trädgårdsavfallet ska vara torrt.
  • Elda ansvarsfullt och håll elden under uppsikt.
  • Se till att ha utrustning för att kunna släcka elden.
  • Elda inte vid stark vind så att rök eller sotflagor drar in hos grannen.
  • Du får inte elda om det är risk för brandfara eller när det råder eldningsförbud.

Det behövs inga särskilda tillstånd från kommunen för majbrasor.

Trädgårds- och parkavfall får eldas, om det görs i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som har tillstånd enligt ordningslagen.

Allemansrätten om eldning

Lägerelden sätter krydda på friluftslivet men allemansrätten innebär ingen självklar rätt att göra upp eld. När du eldar har du skyldighet att se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter. Håll koll på RSNV:s webbplats om det råder eldningsförbud och vad som gäller.

I Ängelholms kommun finns lokala ordningsregler om vad som gäller för eldning på stränder och angränsande strandområden.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-04