Här kan du bada i sommar
I sommarstaden Ängelholm finns många fina badplatser. Här har vi samlat alla våra utomhusbad och dessutom länkat till information om parkering samt till vårt Turistcenter.
Bada i Ängelholm
Mellan 15 maj och 15 september är det badsäsong i Ängelholm, och runtom i kommunen finns flera fina badplatser. Söker du medelhavskänsla finns en 6 kilometer lång sandstrand från Sibirienstranden till Klitterhus. Längre norrut, upp mot Vejbystrand, finns många små pittoreska badvikar. Om du föredrar att bada i sötvatten finns Västersjön en bit in i landet.
Våra badplatser och badvattenkvalitet
Här hittar du information om Ängelholms största badplatser, om badvattenkvalitet, vattentemperatur, tillgänglighet, bemanning och hur du hittar dit.
Badvattentemperaturer
Här kan du se aktuell vattentemperatur på några av Ängelholms badplatser.
Vejbystrand Norra
Vejbystrand Norra ligger nära småbåtshamnen i Vejbystrand. I direkt anslutning till stranden finns toaletter, glasskiosk, minigolf och matservering med utsikt över havet. Längs piren finns badtrappa, badstege och utomhusdusch.
Havslivräddare: Nej.
Vejbystrand Södra
Vejbystrand Södra ligger i bukten söder om Vejbybadet och sträcker sig till Vejby Udde. Ett naturnära bad med en härlig sandstrand.
Friluftsbadet Vejbybadet har en mobil badlift som kan användas i samtliga pooler på badet samt duschrullstol och anpassat omklädningsrum.
Vid Vejby Udde finns både träspång och strandmatta som gör det lättare att ta sig ner till vattnet med till exempel rullstol, rollator eller barnvagn. Här finns också en badrullstol med ballonghjul som kan köras på stranden och ut i vattnet.
Toaletter finns inne på Vejbybadet.
Havslivräddare: Ja, från vecka 26 till och med vecka 32. Livräddarna är på plats alla dagar i veckan mellan klockan 11:00 och 17:00.
Magnarp
I Magnarp finns hamn, restaurang och mindre sandstränder. Toalett finns i Magnarps hamn och vid Magnarps strandskog.
Magnarps strandmarker är Ängelholms kommuns första kommunala naturreservat. Magnarps strandmark är en strandskyddad kustzon som bjuder in till naturnära bad.
Havslivräddare: Nej.
Skepparkroken
Skepparkrokens strand är en liten sandstrand. Utanför piren finns under sommaren en omtyckt badflotte. Det finns ingen parkeringsplats i direkt anslutning till stranden, däremot går det bra att parkera en bit bort på Strandängsvägen. Bussen eller cykeln fungerar utmärkt för att ta sig hit.
Havslivräddare: Nej.
Lingvallen
Stranden vid Lingvallen är en vacker sandstrand mellan Skepparkroken och Skälderviken. Här finns bänkar, grillplats och toaletter.
Havslivräddare: Nej.
Klitterhus
Klitterhus havsbad har sedan sent 1800-tal varit en populär badplats i Ängelholm. I direkt anslutning till sandstranden finns hotell, toaletter, glasskiosk och matservering med utsikt över havet.
Vid Klitterhusbryggan finns en plattform och en ramp som är anpassad för personer med funktionsnedsättning. Här finns också en badrullstol med ballonghjul som kan köras på stranden och ut i vattnet.
Längs stranden finns strandmatta som gör det lättare att komma fram med rullstol, rullator eller barnvagn.
Det finns gott om parkeringsplatser vid Klitterhus men under varma sommardagar blir det lätt fullt. Parkera bara där det är skyltat, eller ta bussen hit. Eller varför inte cykeln?
Havslivräddare: Ja, från vecka 26 till och med vecka 32. Livräddarna är på plats alla dagar i veckan mellan klockan 11:00 och 17:00.
Råbocka
Råbocka strand är en populär sandstrand i Ängelholm. Längs stigen ner till havet finns offentliga toaletter.
Vid Råbocka finns matservering, glasskiosk och minigolf vid den intilliggande campingen. Det finns en stor grusparkering cirka 400 meter från stranden. Det går utmärkt att åka kollektivtrafik till Råbocka från Ängelholms centrum.
Havslivräddare: Ja, från vecka 26 till och med vecka 32. Livräddarna är på plats alla dagar i veckan mellan klockan 11:00 och 17:00.
Sibirien
Sibirienstranden ligger vid den södra delen av Kronoskogen och har en bred sandstrand. Intill stranden finns toaletter, dusch och grillplats.
Badplatsen har också en strandmatta som gör det lättare att ta sig ner till vattnet med till exempel rullstol, rollator eller barnvagn.
Badvattenkvalitet, badvattentemperatur och karta till stranden i Sibirien (Havs- och vattenmyndighetens webbplats)
Havslivräddare: Nej.
Ugglehult badplats vid Västersjön, sötvatten
Västersjön ligger belägen på Hallandsåsen i den nordöstra delen av Ängelholms kommun. Sjön ligger vackert inramad av skog och bjuder på en naturnära upplevelse. Bottnarna är varierande mjuka till hårda med mycket sand längs kanterna.
Vid badplats Uggelhult finns en anpassad brygga med hiss för till exempel rullstol. Här finns också toaletter.
Havslivräddare: Nej.
Bada tryggt och säkert - havslivräddarna tipsar
Bada är fantastiskt! Från och med vecka 26 (veckan efter midsommar) till och med vecka 32, alla dagar mellan 11-17, bevakar Ängelholms havslivräddare badplatserna i Råbocka, Havsbaden, Klitterhus och Vejbystrand S.
Om en röd flagga är hissad betyder det att det är farligt att bada. Det kan exempelvis vara starka strömmar eller för höga bakteriehalter i vattnet. Flaggan är hissad tills faran är över. Flaggning sker bara på bevakade badplatser.
Några grundtips är att vara rädd om dig, undvik att bada ensam och visa alltid hänsyn till andra badande.
Havslivräddarnas allmänna råd
- Bada alltid tillsammans med någon.
- Simma längs med stranden.
- Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.
- Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.
- Simma inte under bryggor och hoppställningar.
- Spring inte på bassängkant eller brygga - du kan halka.
- Ropa bara på hjälp om du är i nöd.
- Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.
- Lek inte med livräddningsmaterial.
- Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".
- Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.
- Undvik solens starka strålar mitt på dagen.
- Lämna aldrig barn ensamma i närheten av, eller i vatten. Bara några sekunder utan tillsyn kan vara tillräckligt för att barnet ska råka illa ut. Lämna aldrig ansvaret för ett barn på ett annat barn.
Värna Ängelholms stränder - var en strandkompis!
Ängelholm är känd för sina klitter. Klitter är de sanddyner som bildar en barriär mellan havet och landet. Klitterna längs Ängelholms kust är känsliga och kan lätt gå sönder. Använd markerade gångar ner till havet så skonar du Ängelholms fina miljö även för framtiden.
Det finns gott om soptunnor utplacerade i anslutning till stränder och badplatser, så att du lätt ska kunna kasta skräp. Tänk på att vara försiktig med brandfarligt material, till exmepel engångsgrillar. Kommunen tömmer papperskorgar och soptunnor regelbundet, men ibland kan de bli fulla. Om det blir fullt i kärlen är du välkommen att kontakta kundtjänsten på Ängelholms kommun, eller göra en felanmälan.
Vanliga frågor om bad och stränder
Får man ha hundar och hästar på stranden?
I Ängelholm sträcker sig badsäsongen från den 15 maj till den 15 september. Då får hundar och hästar inte vara på de allmänna badplatserna och stränderna. Tillbadplatser räknas också klitter och badbryggor. Vid kommunens badplatser finns också skyltar om vad som gäller, om du är osäker på plats.
Däremot är hundar alltid välkomna att leka och bada vid:
- Stranden söder om hamninloppets pirar i Skälderviken, en sträcka på ungefär 450 meter.
- Det så kallade "Hunnabadet", strax norr om hamnpiren i Skälderviken, en sträcka på cirka 75 meter.
- På hundbadet i Vejbystrand, rakt nedanför utomhusbadet.
Övrig tid på året är hundar och hästar välkomna.
Finns det nakenbad i Ängelholm?
Ängelholm nakenbad ligger strax utanför Ängelholm vid Skälderviken med en underbar sandstrand och med sanddyner. Följ skyltningen mot stranden genom Ängelholm till kusten vid Råbocka Camping där det finns en stor bilparkering. Gå ner till stranden och vik av åt söder. När du har passerat fästningen finns det en skylt om var nakenbadet börjar.
Vad gäller för vattenskoter?
Tänk på att reglerna i Miljöbalken och Sjölagen gäller för den som kör vattenskoter och att hen är ansvarig för att köra säkert och inte påverka miljön eller andra människor.
Vilka badplatser är tillgänglighetsanpassade?
Intill bryggan vid Klitterhus finns en altan med solsegel och ramp ner till vattnet. På stranden finns tillgänglighetsmatta, eller strandmatta, som gör det lättare att ta sig ner på stranden med till exempel rullstol, rollator eller barnvagn. Här finns också badrullstol med ballonghjul som går att köra på sand.
Vid Vejby Udde finns en lång träspång och strandmatta som gör det lättare att komma ner på stranden. Här finns tillgänglighetsanpassat bänkbord med solsegel, och en badrullstol med ballonghjul.
Stränderna vid Sibirien och Råbocka har asfalterade nedgångar till stranden, strandmatta, altan med solsegel, samt badrullstol.
Om du vill använda badrullstol behöver du kontakta kommunens kundtjänst:
Hur mäter ni badvattenkvalitet?
Provtagning av badvattenkvalitet görs kontinuerligt längs Ängelholms stränder under sommarsäsongen. Publiceringen av analyserna syns sedan cirka tre dagar efteråt på Havs- och vattenmyndighetens webbplats, se länken längre ner.
Provtagningarna avser att undersöka halten av bakterier (enterokocker och e. coli), eventuell algblomning samt vattentemperaturen.
Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som du som badande kan bli sjuk av om du sväljer vattnet.
Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk.
På vilka badplatser finns det havslivräddare?
Under sommaren finns havslivräddarna på plats vid Ängelholms stränder. Från slutet av juni till mitten av augusti är stränderna vid Råbocka, Havsbaden, Klitterhus och Vejbystrand bevakade. Livräddarna finns på plats varje dag, måndag till söndag mellan klockan 11.00 och 17.00. Totalt är det sju personer som är i tjänst varje dag.
Röd flagg
Den röda flaggan hissas om livräddarna på plats bedömer att badförhållandena är farliga. Det är till exempel när vi varnar för starka strömmar eller otjänligt badvatten. När livräddarna slutar för dagen kan de lämna kvar den röda flaggan om de bedömer att det fortfarande finns en risk med att bada. Livräddarna är på plats på vissa av våra stränder under sommarsäsongen.
Var kan jag parkera vid badplatserna?
Det finns parkeringsplatser intill samtliga badplatser. Vid de största badplatserna, som Råbocka och Klitterhus, finns större parkeringsytor. Under varma dagar i semestertider kan det vara fullt på parkeringsplatserna. Åk gärna kollektivt eller ta cykeln till stranden.
Tänk på att bara parkera på anvisade platser. Felparkering kan göra det svårt för räddningstjänsten när de måste fram, vilket kan få förödande konsekvenser. Det är inte heller tillåtet att parkera i naturen på grund av brandrisk.
Läs mer och se parkeringskartan:
Mer information om bad och badplatser
Parkering och ställplatser för husbilar
Det är många som besöker Ängelholm och under sommaren är det extra många. I centrala Ängelholm finns många parkeringsmöjligheter på kommunala eller privata parkeringar och parkeringshus. Vi erbjuder också kommunala ställplatser för husbilar.
Parkeringskartan
Bocka i de parkeringslager du vill se i kartan.
Upptäck Ängelholm
Ängelholm är mer än bara bad och strand. Besök gärna Ängelholms Turistcenters webbplats för information om sevärdheter, matupplevelser och boendealternativ. I vår evenamangskalender finns information om kommande evenemang och händelser.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-05-22
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.