Att starta en förening
Är du intresserad av att starta en förening? Här finns allt du behöva veta.
Vad är en förening?
En förening är en sammanslutning av personer som har ett gemensamt intresse eller en idé och som överlåter det formella juridiska ansvaret till en vald föreningsstyrelse. Verksamheten får inte ha till syfte att gynna medlemmarna ekonomiskt och ska bygga på demokratiska principer. Alla har rätt att bilda en förening.
Hur bildas en förening?
En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening.
En tillfällig styrelse (interimsstyrelse) utses och kan bestå av tre personer, ordförande, sekreterare och kassör. Interimsstyrelsens uppgift är att förbereda för ett första årsmöte genom att kalla intresserade personer till ett möte för att bilda en förening, anta stadgar och välja föreningsstyrelse och revisorer. Det är viktigt att alla personer som kan tänkas väljas in i styrelsen är vidtalade i förväg och godkänner att bli valda som ledamöter. Förslag till passande namn för föreningen bör finnas.
Budgetförslag för föreningens verksamhet och ett förslag på föreningens kommande medlemsavgift bör finnas framtaget inför mötet. När interimsstyrelsen tagit fram förslag till namn på föreningen, stadgar och förslag på styrelseledamöter, revisorer m.m. är det dags att kalla till årsmöte. Efter detta första möte är föreningen formellt bildad.
Styrelsen
Styrelsen ska minst bestå av en ordförande, en sekreterare och en kassör.
Stadgar
Stadgar är skrivna regler för föreningens arbete. Stadgarna är grunden i en förening. Där beskrivs föreningens syfte, regler och arbetssätt. En förening betraktas som så kallad juridisk person stadgarna är antagna och en styrelse är vald.
Uppgifter måste lämnas till skattemyndigheten
Alla föreningar måste lämna uppgifter om sina inkomster och utgifter till den lokala skattemyndigheten. Uppgifterna lämnar man på en deklarationsblankett eller en blankett för särskild uppgift. För att registreras hos skattemyndigheten måste föreningen skicka in stadgar och uppgifter på den styrelse som blivit vald på ett medlemsmöte. Föreningen får då ett eget organisationsnummer. Det är skattemyndighetens kontrollnummer och kan jämföras med vårt personnummer.
Energi- och klimatrådgivning för föreningar
Ängelholms kommun erbjuder privatpersoner, föreningar och företag kostnadsfri rådgivning i energifrågor.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-04-05
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.