Rönne å och Ringsjön ska bli en självklar och attraktiv destination för fiske- och naturturism. Med stöd från Leader och Europeiska Havs-och fiskerifonden har kommunerna Ängelholm, Åstorp, Klippan, Eslöv, Höör och Hörby inlett ett projekt för att undersöka hur området kan utvecklas. Du som är intresserad är välkommen att bidra med dina idéer för hur vi på bästa sätt tar vara på den fantastiska miljö som sträcker sig hela vägen från Ringsjön till Skälderviken. Här kan du läsa mer om projektet.
Workshops kring fiske-och naturturism
Under september och oktober bjöd projektet in till tre workshopar för att inspirera och belysa möjligheter och utmaningar inom fiske-och naturturism. Varje workshop inleddes med en föreläsning som gav perspektiv och kunskap från andra destinationer och entreprenörer inom naturturism. Om du inte hade möjlighet att delta på workshoparna kommer du snart kunna ta del av inspelade versioner av föreläsningarna.
Höstens föreläsningar
- ”Så skapar vi kompletta upplevelser tillsammans med andra” - Marcus Eldh, WildSweden
- ”Hur skapar vi något större av vår småskaliga fisketurism” - Jonas Nordigårds, Leaderprojektet Havsöringsvägen
- "Turism med naturen som utgångspunkt"- Jon Marin, Immelns kanotcenter
Tre vinterkvällar om fiske-och naturturism
Under januari och februari bjöd vi in till kostnadsfria webbinarier - digitala föreläsningar där vi tillsammans fick möjlighet att inspireras och lära oss mer om natur-och fisketurism. Om du inte hade möjlighet att delta så går det bra att se webbinarierna i efterhand.
Skriv ett mejl till:
naturturism@engelholm.se
Berätta vilket webbinarie du är intresserad av så skickar vi inspelningen till dig.
- ”Turismens grunder och framtida utveckling inom naturturism” - Robert Petterson, Etour
- "Reflektioner från en fisketurismentreprenör.” - Per Jobs, FishYourDream
- ”Fisketurism – lockar besökare och gynnar det lokala” - Ida-Maria Rigoll, Mörrums Kronolaxfiske

Stöd från EU
För att genomföra projektet har kommunerna fått stöd från Europeiska Havs-och fiskeriprogrammet genom Leader Nordvästra Skåne med Öresund. Att projektet är ett Leaderprojekt betyder att vi använder oss av den så kallade leadermetoden där en viktig prinicip är att du som är boende och verksam i området ska vara med och påverka och driva utveckling. Metoden lägger stor vikt vid att skapa samsyn mellan människor och organisationer kring vad utvecklingen ska innebära.
Europeiska havs- och fiskerifondens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Detta händer sedan
Resultatet av de dialoger och workshopar som genomförs under året kommer vara ett viktigt underlag till förstudien.
Det här handlar projektet om
Naturturism Rönne å och Ringsjön - en förstudie kommer att pågå fram till mars 2022 och resultera i en förstudie som ger förslag för den fortsatta utvecklingen av naturturismen i området.
Kunskap och idéer till framtida utveckling
Naturturism Rönne å och Ringsjön initierades hösten 2019 som ett samarbete mellan de sex kommunerna som är belägna i anslutning till Rönne å och Ringsjön. Syfte är att bedriva ett gemensamt arbete för att utveckla fiske- och naturturismen i området. Förstudien ska ge en bild av vilka möjligheter och hinder för naturturism som finns och både undersöka hur befintlig besöksnäring kan utvecklas samt hur nya verksamheter skulle kunna etableras.
Varför naturturism kring Rönne å och Ringsjön?
Viktiga vattendrag för fisk och människa
Rönne å är en av Skånes största åar och sträcker sig från Ringsjön till Skälderviken och knyter därmed samman kommunerna Hörby, Höör, Eslöv, Klippan, Åstorp och Ängelholm. Det är ett viktigt vatten för flera olika fiskarter, framförallt atlantlax, ål och öring.
Naturvårdsprojektet Rönne å-projektet ger nya möjligheter
Idag finns tre kraftverk, som utgör vandringshinder i ån. De hindrar vandrande fisk från att simma uppströms och nå fram till Ringsjön. Genom naturvårdsprojektet Rönne-å-projektet arbetar Klippans kommun med att kraftverken ska rivas ut och att Rönne å därmed ska vara en fritt flödande å. Naturvårdsåtgärderna ger goda förutsättningar för naturturism längs ån och projektet Naturturism Rönne å och Ringsjön – en förstudie ska ta fram förslag för hur kommunerna bäst kan utveckla naturturism och på så vis sätta området på kartan.
Senaste nyheterna om naturturism
-
Bekämpa rätt för att inte göra mer skada än nytta
Nu har växtligheten tagit fart i våra parker och trädgårdar och det gäller tyvärr även invasiva växtarter som tar över och tränger ut annan växtlighet. För att de inte ska sprida sig ännu mer behöver ... -
Kartläggning ska ge bättre kunskap om Ängelholms natur
Ängelholms kommun genomför en kartläggning av naturen som kommer pågå till hösten 2022. Kartläggningen genomförs genom fältbesök i stora delar av kommunen. -
Vilstolar och tulpanlönn- växthustomten omvandlas till hela Ängelholms trädgård
Ta en tur se hur Växthustomten plats varsamt utvecklas till hela Ängelholms trädgård. Nu finns det även möjlighet att slå sig ner på en skön sittplats i skuggan av björkarna, infällda i den nya altane...
Prenumerera på sidan
Fyll i din e-post adress nedan för att få e-post när sidan uppdateras. Du kan också välja att avregistrera dig.
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.