Särskola
Särskolan omfattar såväl grundsärskolan årskurs 1-9 samt gymnasiesärskolan årskurs 1-4. Här kan du läsa mer om vilka rutiner för utredning och beslut som gäller för mottagande i särskolan.
Innehåll på sidan
Om grundsärskolan
Grundsärskolan ska ge elever med intellektuell funktionsnedsättning en för dem anpassad utbildning som ger kunskaper och värden och utvecklar elevernas förmåga att tillägna sig dessa.
Utbildningen ska utformas så att den bidrar till personlig utveckling, förbereder eleverna för aktiva livsval och ligger till grund för fortsatt utbildning. Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet, enligt skollagen 11kap 2§.
I grundsärskolan läser eleverna olika ämnen och vid inriktning träningsskola olika ämnesområden.
I Ängelholms kommun finns grundsärskola för elever årskurs 1-6 på Ängelholms Montessoriskola och årskurs 7-9 på Nyhemsskolan. Även om eleverna går på olika skolor tillhör de Nyhems rektorsområde.
En del elever som går i grundsärskolan har sin utbildning förlagd till olika grundskoleklasser i kommunen och tillhör då respektive rektorsområde.
Mottagning i grundsärskolan
Barn som inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en intellektuell funktionsnedsättning, ska tas emot i grundsärskolan.
Frågan om mottagande i grundsärskolan prövas av barnets hemkommun. Ett beslut om mottagande i grundsärskolan ska föregås av en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning. Samråd med barnets vårdnadshavare ska ske när utredningen genomförs, enligt skollagen 7 kap 5§.
I Ängelholms kommun vänder sig en vårdnadshavare till barnets rektor om man är intresserad av en eventuell skolgång i grundsärskolan.
Om gymnasiesärskolan
Gymnasiesärskolan ska ge elever med intellektuell funktionsnedsättning en för dem anpassad utbildning som ska ge en god grund för yrkesverksamhet och fortsatta studier samt för personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhällslivet. Utbildningen ska utformas så att den främjar social gemenskap och utvecklar elevernas förmåga att självständigt och tillsammans med andra tillägna sig, fördjupa och tillämpa kunskaper.
Utbildningen i gymnasiesärskolan ska i huvudsak bygga på de kunskaper som eleverna har fått i grundsärskolan eller i motsvarande utbildning, enligt skollagen 18kap 2§.
Mottagning i gymnasiesärskolan
Utbildningen i gymnasiesärskolan ska vara öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav därför att de har en intellektuell funktionsnedsättning.
De ungdomar som tillhör målgruppen för gymnasiesärskolan har rätt att bli mottagna i gymnasiesärskola om utbildningen påbörjas före utgången av det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år, enligt skollagen 18 kap 4§.
Hemkommunen prövar frågan om en sökande tillhör målgruppen. Beslutet ska föregås av en utredning motsvarande den som enligt 7 kap 5 § andra stycket ska göras inför beslut om mottagande i grundsärskolan om utredning saknas eller det av andra skäl bedöms nödvändigt, enligt skollagen 18kap 5§.
I Ängelholms kommun vänder sig myndiga ungdomar och dess föräldrar till elevens rektor om man är intresserad av en skolgång i gymnasiesärskolan.
Beslut om mottagande i särskolan
Ansvaret för beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun är delegerat till rektorn med områdesansvar för särskolan i Ängelholms kommun.
Ansvariga för bedömning av en elev tillhör grundsärskolans eller gymnasiesärskolans målgrupp är särskolans resursteam. Särskolans resursteam består av funktionerna specialpedagog, skolkurator, skolpsykolog och skolläkare. Arbetet leds av rektor med områdesansvar för särskolan.