Barn- och elevhälsa
Inom Barn- och elevhälsan arbetar vi för att våra barn och elever ska få bästa möjliga utveckling i förskolan och skolan. Det viktigaste arbetet vi har är att vara med och hitta förutsättningar och förebygga svårigheter så att alla barn kan lyckas i skolan. Varje skola har tillgång till en egen elevhälsa. Vi har flera speciella kompetenser och samarbetar med och ger stöd till förskolorna och skolorna i deras arbete med barnen och eleverna.
Hälsobesök
Skolsköterskan möter alla barn i förskoleklass tillsammans med vårdnadshavare. I årskurs 2, 4, 7 i grundskolan och i årskurs 1 på gymnasiet är oftast inte vårdnadshavare med.
Inför besöket får du som vårdnadshavare och elev besvara frågor i en elektronisk hälsoenkät.
Under hälsobesöket ges möjlighet att prata om hälsa, matvanor, fysisk aktivitet, sömn, skolarbete och trivsel i skolan. Med de äldre eleverna diskuterar skolsköterskan även frågor om alkohol, narkotika, doping, tobak, sex och samlevnadsfrågor. Vi kontrollerar längd, vikt, rygg, syn och hörsel, lite olika beroende på vilken av årskurser.
Film om Tillväxtundersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film om Ryggundersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film om Synundersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Film om Hörselundersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vaccinationer
Skolsköterskan ger dig/ barnet de vaccinationer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. När det är dags för vaccination kommer information från skolsköterskan till aktuell årskurs/ klass på Fronter. Vaccination i åk 2, mot mässling/ påssjuka/ röda hund, ges vanligtvis på höstterminen. Vaccinationer i årskurs 5 mot Humant papillom-virus, numera till både flickor och pojkar, ges vid 2 tillfällen. En gång på höstterminen och en gång på vårterminen. Vaccination i årskurs 8, mot difteri, stelkramp och kikhosta ges på vårterminen.
Före vaccination måste samtliga vårdnadshavare lämna svar/ samtycke via en länk som skickas ut från journalsystemet "Prorenata". Ditt svar behövs både om du tackar ja eller nej till vaccination.
Vaccinationerna registreras i nationella vaccinationsregistret.
Film om vaccinationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Synpunkter och klagomål
Vissa delar av Barn- och elevhälsa lyder under Hälso-och sjukvårdslagen. Om du inte är nöjd med vården, kan du lämna synpunkter och klagomål.
Läs mer här om synpunkter och klagomål
Tystnadsplikt och sekretess
Personalen inom Barn- och elevhälsan omfattas av tystnadsplikt enligt Offentlighets- och sekretesslagen och Hälso-och sjukvårdslagen, som finns för att skydda din integritet. När det gäller känsliga uppgifter kan vi inte skriva om det i mail eller sms utan ber om kommunikation via telefon.