För dig som är ny i Sverige
Här finns information om barnomsorg och utbildning för dig som är ny i Sverige. Har du några andra frågor är du välkommen att kontakta kundtjänst.
Innehåll på sidan
Alla ska känna sig välkomna till Ängelholms kommuns utbildning och barnomsorg oavsett bakgrund och förutsättningar och vi är vana vid att ta emot barn och elever från olika länder. Våra mottagningsrutiner är väl kända av all berörd personal och det finns en tydlig ansvarsfördelningen. Det skapar trygghet hos personalen och en effektiv, rättssäker organisation.
Förskola
Barn mellan 1-5 år erbjuds plats inom förskola och familjedaghem inom både kommunal och fristående verksamhet. Här nedan beskriver vi hur rutinen för mottagande i förskolan ser ut.
- Ansökan om förskoleplats kommer in till kommunens förskolesamordnare. I denna blankett ställs frågan om vilket som är barnets modersmål och vilket/vilka språk som talas i hemmet. I den händelse att blanketten visar ett annat språk än svenska, kontaktas språkstrategen på Modersmålsenheten.
- Språkstrateg skickar ut en inbjudan till Välkomst- och inskolningssamtal till vårdnadshavare som sker på den förskolan som barnet placerats på. Detta samtal sker ca 1-2 veckor innan inskolningen påbörjas.
- Till Välkomst- och inskolningssamtalet bokas vid behov en tolk. Pedagog från den mottagande förskolan informerar om förskolans pedagogiska verksamhet och om inskolning, hur det går till och gör upp om inskolningstider. Ni som vårdnadshavare får berätta om ert barn och om er bakgrund.
Klicka här för mer information om förskolan.
Grundskola
Barn mellan 6-7 år börjar i en vanlig skolklass som kallas förskoleklass eller årskurs 1. Elever i denna ålder lär sig språket snabbt. Barn mellan 8-16 år får börja i det som kallas förberedelseklass. Sedan får du börja i någon av de vanliga klasserna som vi i Sverige kallar årskurs 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 eller 9. Årskurs 1- 9 kallas för grundskolan.
Klicka här för mer information om grundskola och grundsärskola.
Gymnasieskola
Ungdomar som är äldre än 16 år börjar i ett introduktionsprogram i gymnasieskolan. Ansvaret med att hänvisa till gymnasieskolan ligger på den enhet som eleven når när den kommer till Sverige och Ängelholms kommun.
Kontakt ska tas med ansvarig rektor på gymnasieskolan. Rektor kontaktar därefter introduktionssamordnaren på introduktionsprogrammet som bjuder in till ett introduktionssamtal där man kartlägger tidigare skolbakgrund. Innan detta samtal ska skolsköterskan ha ett hälsosamtal. Tolk bokas till båda dessa samtal. Vid introduktionssamtalet deltar följande personer:
- eleven
- vårdnadshavare, om eleven är under 18 år
- god man om sådan finns
- introduktionssamordnare
- tolk
- lärare i svenska som andraspråk som har ansvar för elevens kartläggning
Efter introduktionsprogrammet ges besked när eleven kan börja i skolan och i vilken skolform.
Individuell utvecklingsplan
För alla elever som börjar på ett introduktionsprogram upprättas en individuell studieplan. Uppdatering och revidering av studieplanen sker fortlöpande vid behov.
Av studieplanen ska framgår var eleven har sin skolgång, planerad tidsram, långsiktiga och kortsiktiga mål med studierna samt vilka ämnen eleven har avslutat och vilka ämnen eleven läser. Planen ska också beskriva vilka eventuella insatser som är gynnsamma för elevens kunskapsutveckling.
Klicka här för mer information om gymnasieskolan.
Alternativ till skolgång
SFI (svenska för invandrare)
Från 16-års ålder har elever rätt till undervisning i SFI i enlighet med skollagen kap. 13. Lagen anger vidare att undervisning i SFI ska finnas tillgänglig så snart som möjligt efter det att rätt till SFI har inträtt. Om inte särskilda skäl föreligger ska undervisningen påbörjas inom tre månader. I de fall som SFI blir aktuellt, tar ansvarig rektor på gymnasiet kontakt med ansvarig rektor för SFI/Komvux och de kommer överens om när eleven påbörjar sin utbildning på SFI.
Hur mycket tid eleven tillbringar i SFI-undervisning varje vecka ska grunda sig i den individuella bedömningen som gjorts av undervisande personal på SFI. Utformningen av elevens schema är, som all verksamhet inom SFI-undervisningen, flexibel för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för eleven att så snabbt som möjligt lära sig svenska i tal och skrift. Personalen på SFI kommunicerar med och rapporterar till introduktionssamordnaren på gymnasiet kring elevens utveckling.
Vuxenutbildning
Alla som är äldre än 16 år har rätt att läsa svenska för invandrare (SFI) på Vuxenutbildningen.
Modersmålsundervisning
På Språkcentrum arbetar vi med språkutveckling och flerspråkighet. Språkcentrum erbjuder modersmålsstöd i förskolan, modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet för barn i grundskolan och grundsärskolan.
Barn- och utbildningslots
Behöver du hjälp med ansökan eller placering på förskola och fritidshem? Undrar du något om din barnomsorgsfaktura? Eller vill du ha hjälp med våra e-tjänster? Barn- och utbildningslotsen hjälper dig som vårdnadshavare med dina frågor kring barnomsorg och utbildning.