Digitala tjänster för denna sida
Fritidshem
Ängelholms kommun erbjuder fritidshem och familjedaghem till alla barn mellan 6 - 13 år inom både kommunal och fristående verksamhet. Här hittar du information om hur du ansöker om plats, hur kö och placering går till samt vilka regler som gäller. Mer information kan du hämta på skolornas hemsidor. Har du några övriga frågor kan du också kontakta handläggare på kundtjänst.
Innehåll på denna sidan
-
Fritidshemmens verksamhet
-
Kommunala fritidshem
-
Fristående fritidshem i Ängelholm
-
Riktlinjer för fritidshemmets tillsynsansvar
-
Avgiftsregler
-
Maxtaxa fr o m 1 januari 2021
-
Besked om plats
-
Uppsägning fritidshemsplats
-
Om du arbetar eller studerar
-
Om du är arbetssökande
-
Om du är föräldraledig
-
Tillfällig stängning
Fritidshemmens verksamhet
Fritidshemmets och Fritidsklubbens uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan, erbjuda barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. Verksamheten bygger på insikten att varje barns utveckling och lärande är oupplösligt förenat med dess emotionella, sociala och fysiska välbefinnande. Fritidshemmen är ett viktigt komplement till skolan för att skapa mångsidighet, helhet och kontinuitet i barnens utveckling och lärande.
Fritidshemmens öppettider
Alla fritidshem har öppet vardagar klockan 06:30 -18:00.
Fritidshem med flexibla öppettider
Det flexibla fritidshemmet Månstenen kan erbjuda fritidshemsplats på obekväma arbetstider. Fritidshemmet Månstenen drivs inom den fristående förskolan Englakronan. Kontaktuppgifter för mer information finns under de fristående fritidshemmen.
Kommunala fritidshem
Fritidshem finns på samtliga kommunal årskurs F-6 skolor.
Mer information kan ni hämta under respektive skola
Fristående fritidshem i Ängelholm
Inom Ängelholms kommun finns 5 fristående fritidshem.
Riktlinjer för fritidshemmets tillsynsansvar
Fritidshemmets tillsynsansvar börjar när elevens schemalagda fritidstid börjar och upphör när elevens schematid slutar, i praktiken när vårdnadshavare hämtar sitt barn eller barnet går hem själv. Om barnet ska gå hem själv ska detta vara uppgjort med personalen.
Det finns ingen anmälningsskyldighet för en förälder vid ett barns frånvaro då fritidshemmet inte är en obligatorisk verksamhet, men praxis är att föräldrarna kontaktar fritidshemmet om eleven inte ska vara på fritidshemmet av någon anledning.
Likaså finns det ingen informationsskyldighet från fritidshemmet om barnet inte kommer till verksamheten när den schemalagda tiden börjar, men praxis är att:
- om ett barn inte dyker upp på schemalagd tid på morgonfritids avvaktar man kontakt med hemmet till skolan börjar, varpå ansvaret att kontakta hemmet övergår till skolverksamheten om eleven fortfarande inte är närvarande.
- om ett barn inte dyker upp på schemalagd tid på fritidsverksamheten efter avslutad skoldag kontaktas hemmet efter c:a 15 minuter.
- om ett barn inte dyker upp på schemalagd tid på skollov kontaktas vårdnadshavare efter c:a 15 minuter.
Om någon bryter den uppgjorda schematiden för ett barn ska vårdnadshavarna kontakta fritidshemmet och informera kring detta.
Om något barn har en privat aktivitet utanför fritidshemmet under fritidstid, med syfte att återkomma till fritidshemmet under dagen övergår ansvaret till föräldrarna när barnet är borta från fritidshemmet.
Om barnet ska hämtas av annan person än vårdnadshavare ska detta vara uppgjort med personalen.
Skolan eller fritidshemmet har inget tillsynsansvar avseende andra barn än de barn som är inskrivna på skolan och som är behöriga att vistas på skolområdet under skol- och fritidshemstid.
Avgiftsregler
Avgiften grundar sig på sammanlagd inkomst i det hushåll där barnet är folkbokförd och på hur många barn inom familjen som har plats. Du betalar maxtaxa om hushållet tjänar 49 280 kronor eller mer i månaden före skatt. Avgiften betalas från och med det datum platsen blir tillgänglig. Om du får plats mitt i månaden behöver du inte betala för hela månaden. Du betalar för 12 månader per år. Nedan kan du läsa mer kring avgiftsregler och vilken avgift du ska betala.
Avgiftsgrundande inkomst
- Bruttolön samt andra ersättningar i anslutning till anställning (semesterlön, traktamente, förmånsvärde tjänstebil eller liknande).
- Föräldrapenning enligt sjukpenningsnivå.
- Sjukpenning.
- Arbetslöshetsersättning och kontant arbetsmarknadsstöd.
- Familjehemsföräldrars arvodesersättning.
- Livränta (vissa undantag finns).
- Sjukbidrag.
- Familjebidrag i form av familjepenning.
- Dagpenning vid repetitionsutbildning för värnpliktiga.
- Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode (ersättning för merutgifter
ska inte räknas med). - Pension (inte barnpension).
- Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning.
Inkomstuppgift ska lämnas in vid följande tillfällen
- När barnet får plats på fritidshemmet
- När familjens inkomst förändras
- På begäran av Ängelholms kommun
Inkomstuppgift meddelas via e-tjänst som du når längst upp på denna sida. Vid utebliven inkomstuppgift debiteras högsta avgift enligt gällande maxtaxa.
Inkomstkontroll
Ängelholms kommun tillämpar inkomstkontroll vilket innebär att inlämnade uppgifter kontrolleras mot skattemyndigheten, försäkringskassan och övriga eventuella bidragsgivare. Ängelholms kommun har rätt att genomföra retroaktiva rättelser om den felaktiga uppgiften inneburit att för låg/hög avgift debiterats.
Automatisk räkningskorrigering
Ängelholms kommun tillämpar automatisk räkningskorrigering vilket innebär att månad 1 utgår preliminär avgift för månad 1. Månad 2 utgår preliminär avgift för månad 2, slutlig avgift för månad 1 samt avdrag för preliminär avgift för månad 1. Detta innebär att för sent inkomna förändringar i inkomst, schema eller i familj justeras med automatik nästkommande månad. Debitering sker innevarande månad med förfallodag den siste varje månad.
Abonnemangsprincipen
Avgiften grundar sig på abbonemangsprincipen vilket innebär att avgift tas ut fr o m det datum platsen är tillgänglig för barnet. Avgiften tas ut även om platsen inte används under viss tid. Hushållet försäkrar att lämnade uppgifter är fullständiga och sanningsenliga. Felaktig information i inkomstuppgifter, familjeförhållanden m m kan medföra efterdebitering och rättsliga åtgärder.
Avgiftsreducering
Avgiftsreducering beviljas med 50 % av månadsavgiften vid styrkt frånvaro som beror på barns eller vårdnadshavares sjukdom. För att reducering ska medges måste frånvaron uppgå till en sammanhängande period på minst 15 kalenderdagar. Ansökan om avgiftsreducering och tillhörande läkarintyg skickar eller lämnar du till kundtjänst. I enlighet med Försäkringskassans regeländring 2020-03-13 ska sjukfrånvaro styrkas från dag 21.
Utebliven betalning
Vårdnadshavare som inte betalat sina avgifter sägs upp från sin plats efter sedvanlig påminnelserutin. Detta gäller inte om kap 2 a § 9 skollagen är tillämplig.
Force majeure
Vid force majeure, det vill säga omständigheter över vilka Ängelholms kommun ej råder, gäller följande enligt kommunfullmäktiges beslut 2003-08-25 att avgiftsreducering bör beviljas om en arbetskonflikt pågår mer än fjorton dagar.
- För barn placerade i kommunal förskoleverksamhet/skolbarnsomsorg och som inte ges möjlighet att utnyttja sin plats på grund av arbetskonflikt, beviljas avgiftsreducering med 100 % från och med femtonde dagen tillsyn inte kan erbjudas.
- För barn placerade i kommunal förskoleverksamhet / skolbarnsomsorg och
som begränsas i sin möjlighet att utnyttja sin plats på grund av arbetskonflikt,
beviljas avgiftsreducering med 50 % från och med femtonde dagen tillsynen
begränsas. - För barn placerade i kommunal förskoleverksamhet/skolbarnsomsorg och som under hela arbetskonflikten har valt att ej utnyttja sin plats, beviljas
avgiftsreducering med 100 % från och med femtonde dagen.
Maxtaxa fr o m 1 januari 2021
Inkomsttak: 50 340 kronor/månad
Avgift för barn i årskurs F - 6
Inskrivna i skolbarnsomsorgen (fritidshem/pedagogisk omsorg/fritidsklubb).
Barn | Avgift |
---|---|
1 | 2,0 % av inkomsten dock högst 1 007 kronor i månaden |
2 | 1,0 % av inkomsten dock högst 503 kronor i månaden |
3 | 1,0 % av inkomsten dock högst 503 kronor i månaden |
4 | Ingen avgift |
Vilket barn räknas som barn 1?
Det är det yngsta inskrivna barnet som räknas som ”Barn 1”. Den högsta avgiften betalas således för det yngst inskrivna barnet i familjen och den närmast lägre avgiften ska betalas för det närmast äldre inskrivna barnet. För det fjärde inskrivna barnet utgår ingen avgift.
Skolbarnomsorgstaxa
Från och med 1 augusti det året barnet fyller 6 år utgår avgift enligt gällande skolbarnsomsorgstaxa. Avgiften grundar sig på abonnemangsprincipen vilket innebär att avgift utgår fr o m det datum platsen är tillgänglig för barnet. Avgift utgår även om platsen inte används under viss tid.
Besked om plats
Efter ansökan om plats på fritidshem skickas en bekräftelse till den e-postadress som angetts i anmälan. Besked om plats ska lämnas till vårdnadshavare två månader innan önskat startdatum. Besked från vårdnadshavare om anvisad plats accepteras ska göras inom 10 dagar från det att man fått erbjudandet.
Uppsägning fritidshemsplats
Uppsägningstid
Uppsägning av fritidshemsplats görs via e-tjänst Barnomsorgstjänsten som du når högst upp på denna sidan. Uppsägningstiden är 60 dagar från det att uppsägningen anmälts. Avgiften debiteras under uppsägningstiden även om platsen inte används.
Tillfälligt uppehåll
Vårdnadshavare har rätt att efter anmälan göra uppehåll i verksamheten i högst två månader. För vårdnadshavare som inte anmäler om uppehåll i verksamheten sägs platsen upp med omedelbar verkan efter två månader. Avgift kan debiteras under uppsägningstiden även om platsen inte används.
Omplacering
Anmälan om omplacering görs via e-tjänst Barnomsorgstjänsen som du når högst upp på denna sida. Placering av barn som står i omplaceringskö görs i mån det är möjligt vid nästa höstintagning. Dessa barn prioriteras vid höstplaneringen, vilket innebär att under övriga delar av året har dessa barn en lägre prioritering än barn som står utan omsorg, oavsett anmälningsdatum. Överflyttning till fristående verksamhet är att betrakta som omplacering.
Verksamhet som upphör
Barn som mister sin plats på grund av att verksamhet läggs ned ska i möjligaste mån beredas plats inom samma omsorgsform.
Om du arbetar eller studerar
Omsorgstiden baseras enligt skollagen på föräldrarnas arbetstid, studietid och eventuell restid. Kommunens skyldighet att erbjuda barnomsorg är därför begränsad. Vid schemalagd arbetstid beräknas en genomsnittlig veckoarbetstid. Förändring av schemat görs via Tieto Barnschema. Varseltiden vid förändringar i schemat är 14 dagar.
Mer om att ändra barnschema kan du läsa här
Om du är arbetssökande
Arbetssökande har rätt till omsorgstid på 10 timmar/vecka. När du får arbete eller börjar studera har du rätt till längre omsorgstid. Även kurser och arbetsmarknadsåtgärder via Arbetsförmedlingen ger rätt till längre omsorgstid. Förändring av schemat görs via Tieto Barnschema. Varseltiden vid förändringar i schemat är 14 dagar.
Mer om att ändra barnschema kan du läsa här
Om du är föräldraledig
Barn vars föräldrar är föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn har inte rätt till skolbarnsomsorg.
Tillfällig stängning
Kompetensutveckling
Tre dagar per termin har fritidshemmet kompetensutveckling för all personal och vid dessa tillfällen är fritidshemmet stängt. Vårdnadshavare får information om vilka dagar det gäller i god tid för att kunna lösa omsorgsbehovet under tiden. Finns behov av omsorg de dagar fritidshemmet har stängt ska det meddelas till rektor så fort som möjligt. För att kunna ordna omsorg på bästa sätt ser vi gärna att fritidshemmet meddelas senast 14 dagar innan verksamheten stänger. Omsorgen kan ordnas med insatta vikarier eller erbjudande om omsorg på ett annat fritidshem alternativt förskola i kommunen.
Förutsättningar för kompetensutvecklingsdagar inom fritidshem
- Maximalt antal kompetensutvecklingsdagar per termin är 3 heldagar och som högst får dessa förläggas två dagar i följd.
- Strävan ska vara att förlägga kompetensutvecklingsdagar samtidigt som grundskola har studiedag för att underlätta för vårdnadshavare.
- Strävan ska vara att informera vårdnadshavare om datum för kompetensutvecklingsdagar mer än månader i förväg.
- Vårdnadshavare som inte kan ordna omsorg meddelar detta senast 14 dagar innan kompetensutvecklingsdag till rektor som ordnar plats på annat fritidshem.
Ändrade öppettider under sommaren
Under sommarmånaderna kan öppethållandet begränsas på vissa fritidshem. Då ordinarie verksamhet har sommarstängt erbjuds alternativ placering till de barn som har behov av omsorg. Samma regler gäller de fristående verksamheterna i Ängelholms kommun.