Modersmålsundervisning
Har ditt barn annat modersmål än svenska och går i grundskolan eller gymnasieskolan? Då har ditt barn rätt till modersmålsundervisning. Här kan du läsa om hur du ansöker om modersmålsundervisning och vilka andra modersmålsstöd som ges inom förskola och skola. Har du några frågor kan du kontakta skolan, Språkcentrum eller Kundtjänst.
Språkcentrum
Språkcentrum arbetar med språkutveckling och flerspråkighet. Språkcentrum erbjuder modersmålsstöd i förskolan samt modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet för elever i grundskolan och gymnasiet.
Modersmålsundervisning
I Ängelholms kommun anordnas modersmålsundervisning från det att barnet/eleven börjat förskoleklass. Modersmålsundervisningen är frivillig. Modersmålsundervisningen sker utanför skoltid och kan ske i andra lokaler än den egna skolan. Genom undervisningen i ämnet modersmål ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
- formulera sig och kommunicera i tal och skrift.
- använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och lärande.
- anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.
- urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.
- läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.
- reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.
För att få modersmålsundervisning i grundskolan måste en elev uppfylla vissa kriterier
- Språket ska vara elevens dagliga umgängesspråk i hemmet och eleven ska ha grundläggande kunskaper i språket (Skollagen 2010:800, 10 kap. 7§).
- Eleven är adoptivbarn och har ett annat modersmål än svenska (Skolförordningen 2011:185, 5 kap. 7§).
En huvudman är skyldig att anordna modersmålsundervisning i ett språk om minst fem elever i språket önskar sådan undervisning (undantaget minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani, chib och samiska) och det finns en lämplig lärare (Skolförordningen, 2011:185, 5 kap.10§).
Ansökan om modersmålsundervisning
För att barnet/eleven ska få modersmålsundervisning måste vårdnadshavare lämna in en ansökan via e-tjänst Skolstart.
Ansökningsdatum 2021
- För start januari 2021 ska anmälan vara inlämnad senast den 15 november 2020.
- För start augusti 2021 ska anmälan vara inlämnad senast den 15 maj 2021.
Uppsägning av modersmålsundervisning
Uppsägning av modersmålsundervisning görs av vårdnadshavare via e-post till Språkcentrum.
Studiehandledning på modersmålet
Det ligger i skolans uppdrag att organisera undervisningen för elever med ett annat modersmål så att de ges förutsättningar att utveckla kunskaper i skolans alla ämnen, samtidigt som de lär sig det svenska språket. En elev som inte klarar att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om hon eller han riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen. Studiehandledning på modersmålet regleras i 5 kap. 4 § skolförordningen.
Målet med studiehandledningen är att eleverna så småningom ska känna sig trygga i det svenska språket och klara av kunskapskraven på egen hand. Det är skolans rektor som slutligen bestämmer om en elev ska erbjudas studiehandledning på sitt modersmål.