Digitala tjänster för denna sida
Klicka här för att lämna en intresseanmälan om delaktighet i Doktorander i Lärande
Doktorander i Lärande DIL
Doktorander i Lärande (DiL) är ett samarbete mellan doktorander vid Lunds universitet och barn- och utbildningsverksamheter i Familjen Helsingborg. Syftet med projektet är att stimulera och väcka barns och elevers nyfikenhet för forskning och kunskap.
Om projektet
DiL etablerades i Ängelholms kommun under 2014/2015 och utvidgades under 2016 till fler kommuner inom Familjen Helsingborg. Det unika med Doktorander i Lärande är inspirationsfyllda möten mellan barn/elever och doktorander. För tillfället har vi runt nittio intresserade doktorander, med spetskompetens inom en rad olika forskningsområden, som vill komma ut till förskolor och skolor för att presentera sin forskning.
Inspirationsbesök
Inspirationsbesöken utgör ett lustfyllt och extraordinärt inslag utöver den ordinarie undervisningen. Genom sitt samtal med barn och elever, kan doktoranden ge en positiv upplevelse av kunskap och forskning. Syftet är att väcka barnens och elevernas nyfikenhet och öka lusten till lärande.
Doktoranden träffar barnen/eleverna i en till en och en halvtimme i deras klass. Det är viktigt att mötet sker i en mindre grupp så att barn/elever får en så nära kontakt som möjligt med ”sin” doktorand så att ett spontant samtal uppstår dem emellan. För doktoranderna utgör mötena värdefulla tillfällen att sprida sin kunskap och utveckla sin pedagogiska förmåga.
En väg mot universitet och högskolan
DiL kan vara en av de vägar som behövs för att minska avståndet till universitet och högskola hos unga i nordvästra Skåne. Genom doktorandbesök som väcker nyfikenhet hos barn och elever, är målet på lång sikt att sänka den tröskel som vissa unga upplever till studier på akademisk nivå. Kommunerna bakom Doktorander i Lärande vill med detta projekt stimulera barn/elever till ett ökat läsande och kunskapssökande.
Möt våra doktorander
Lina Ahlin - nationalekonomi
Nationalekonomiska institutionen och CIRCLE, Lunds universitet
Forskar inom ramen för arbetsmarknadsekonomi, framför allt med inriktning mot utbildningsekonomi och regional migration.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur högskolesystemet i Sverige kan förklara varför högutbildade bor där de bor i större skala.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Devrim Umut Aslan - handel och tjänster
Institutionen för service management och tjänstevetenskap, Campus Helsingborg
Jag forskar om detaljhandel i allmänhet; olika butiksformat, detaljhandelsetableringar, multikanalhandel, digital handel, hållbar handel, nya konsumtionskulturer osv. Mitt fokus ligger dock på relationen mellan handel och stadsliv.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag kan prata om nya konsumtionskulturer och nya globala trender, tex. hur människor skapar identitet genom mode, hur hållbarhet har blivit en het fråga, hur mobiltelefonen har förändrat hur vi shoppar. Relationen mellan detaljhandel och stadsliv är min expertis; jag kan prata om statusen för detaljhandeln i Helsingborgsregionen genom olika forskningsmetoder som statistik och forskningsvideor. Jag kan beskriva hur detaljhandeln i stadskärnor känner sig hotat av konkurrensen från externa köpcentrum och e-handeln (jag jobbade också som detaljhandelsanalytiker för Helsingborgs stad 2013-2017).
Målgrupp för besöket:
Gymnasieelever och Komvuxstudenter.
Tillgänglighet:
Jag har ett varierande schema, men är väldigt flexibel.
Lucinda David - ekonomi
Center for Innovation Research in the Learning Economy and the Department of Economic Geography, Lunds universitet
My research is about how actors use their agency and social capital to mitigate risks and uncertainties when an economic crises hits the region.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I could tell them about social capital which is best understood as our social interactions with others that generate trust and collective action and how important that is for the community but also for economic resilience. I could also talk about how they (and all of us) are part of creating that social capital and agency.
Målgrupp för besöket:
I have no specific target.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Thomas Hofmarcher - nationalekonomi
Nationalekonomi, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Thomas frågan hur olika arbetsförhållanden påverkar arbetstagarnas produktivitet och hälsa.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Påverkar semestern arbetstagarnas hälsa? Hur går man tillväga för att kunna uppskatta effekten av semestern på hälsan? Skillnad mellan naturvetenskap där man kan genomföra experiment, och samhällsvetenskap där det är mycket svårare att genomföra experiment.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Jayne Jönsson - företagsekonomi
Ekonomihögskolan, Lunds universitet
Jag undersöker vad marknadsinfluenser innebär för tredje sektor organisationer (t ex nonprofits) som finns primärt för att uppnå sociala mål, men behöver försörja sig genom marknads lösningar.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Om hur hybridorganisationer klarar av (eller ej) att balansera sociala och ekonomiska mål.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet eller gymnasiet så att de redan har gått samhällskunskap för att underlätta förståelse och väcka intresse för ämnet.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Usman Khalid - ekonomi
Ekonomiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Usman hur egendoms- och avtalsrättigheter förändras, för att bättre förstå hur fattigdom kan bekämpas i utvecklingsländer. Presenterar på engelska.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur rika länder kan hjälpa fattigare länder. Mer specifikt, vilka gynnsamma effekter handel har för utvecklingsländer.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Tanya Kolyaka - ekonomi
Företagsekonomiska institutionen, Sten K johnson Center för Entreprenörskap
Jag forskar inom entreprenöriella resurser, nämligen hur det går till att starta och utveckla ett företag i resursansträngda miljöer eller situationer.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag skulle vilja prata med elever om varför entreprenörskap är viktigt för samhället, vilka fördelar samt utmaningar det finns med att starta och driva eget. Om vad forskning säger om de möjliga sätten att hantera svårigheter på vägen. Jag har själv startat och drivit företag och tror att det förutom min forskning även är intressant höra mig berätta utifrån mina egna praktiska erfarenheter.
Målgrupp för besöket:
Jag har inga preferenser men tror att ämnet kan intressera dem som snart slutar skolan och börjat tänka på framtidens karriär. Jag föredrar att föreläsa om min forskning på engelska så gruppen bör kunna språket bra, men jag kan även föreläsa på svenska.
Tillgänglighet:
Föredrar någon dag i mitten av november men kan även andra tider.
Lisa Källström - marknadsföring
Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet
Jag forskar inom marknadsföring och då specifikt platsmarknadsföring som handlar om hur platser, kommuner och länder arbetar med att göra sig mer attraktiva för t ex invånare, besökare och företag. Jag sysslar mer specifikt med invånare och kommuner - hur invånare ser på platsattraktivitet och hur kommuner arbetar med att göra platsen attraktiv.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag hade gärna pratat med eleverna om hur de ser på sin egen plats/kommun och skulle t ex kunna genomföra små fokusgruppsintervjuer med eleverna så att de får känna på hur det kan vara att vara en del i en forskningsstudie. Jag gör mycket kvalitativ forskning och visar gärna hur det går till. Kan också prata om kommuner och hur de på olika sätt försöker nå och ha en dialog med sina invånare. Berättar också om vad det innebär att vara doktorand, vad högre utbildning innebär och om kunskapsutveckling och vad vi försöker uppnå. Har under tio år undervisat på högskola (ekonomprogrammet) och berättar gärna om grundutbildning på högskola/universitet, steget till magister och sedan vidare till forskning.
Målgrupp för besöket:
Grundskola, årsk 2-9. Innehållet går att anpassa rätt väl till olika typer av målgrupper. Min forskning är lätt att förstå då det, något förenklat, handlar om hur eleverna och deras familj trivs där de bor och vad man kan göra för att förbättra platsattraktiviteten.
Tillgänglighet:
Inga speciella önskemål.
Mirella Muhic - informatik
Institutionen för Informatik, Ekonomihögskolan Lunds Universitet
Hela samhället genomsyras idag av olika informationssystem, som allt mer utgör hjärtat i varje organisation. Jag forskar om nya informationssystem för att stödja organisationer, mer specifikt Cloud Computing och vilken effekt dessa nya teknologier har på användarorganisationen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Det jag skulle vilja bidra med är att sprida kunskap om hur IT/IS förändrar vårt samhälle och världen vi lever i. Att skapa intresse hos flickor och pojkar för IT/IS som ett spännande kunskapsområde i ständig utveckling, och ett säkert framtidsområde. Inspirera till att söka kunskap och att ha ett kritiskt förhållningssätt till det man läser. Jag har tidigare även arbetat som studentambassadör vid Lunds universitet och föreläst/inspirerat unga människor att läsa vidare. Att tillägga är att jag också har arbetat som mentor för andra studenter med särskilda behov.
Att vara en god förebild och väcka kunskapstörst hos unga är något jag brinner för. Kunskap är makt.
Målgrupp för besöket:
Alla årskurser. Anpassar givetvis lektionen efter åldersgrupp.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Margaret Samahita - nationalekonomi
Nationalekonomiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Margaret tillämpad mikroekonomi, särskilt industriell organisation och beteendeekonomi. Presenterar på engelska.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur optimismen eller pessimismen påverkar människors attityd till information, t.ex. varför man inte vill veta sina medicinska testresultat eller se sina kreditkortsräkningar. "Betala vad du vill" prissättning och varför den fungerar och har blivit mer populär än någonsin trots att kunderna får betala ingenting. Varför det är viktigt att kunna uttrycka känslor i konflikt, även från en ekonomisk synpunkt. Allmänt om några av de tillämpningar av beteendeekonomi i livet, t.ex. att uppmuntra och få människor att spara mer pengar för sin framtid, följa lagen eller hjälpa miljön.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Johan Schlasberg - ekonomi
Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet
Avhandlingen heter: "Från analoga till digitala affärsmodeller och det fria uppslagsverket NE 3". Hur kan man skapa en tjänst, som alla kan läsa, baserad på signerade artiklar av hög kvalitet. Dagens NE når endast ca hälften av Sveriges elever och används av få vuxna.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
En diskussion om vad som är värt att forska om och om eleverna tycker att mitt område känns relevant och hur de ser på min arbetsmetod.
Målgrupp för besöket:
Gymnasienivå.
Tillgänglighet:
Öppen för förslag, ej i september men gärna oktober.
Jörgen Wettbo - ekonomi
Företagsekonomiska institutionen, Lunds universitet
Mitt forskningsområde är hur några företag och dess intressenter använder sig av CSR-initiativet UN Global Compact/Ungc till att hantera sina CSR/hållbarhetsfrågor.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag berättar gärna om hur en forskningstid kan se ut, från att finna ett ämne till att möta medverkande personer och företag i en studie och sedan sammanställa materialet.
Målgrupp för besöket:
Gärna gymnasieelever inom ekonomi/samhälle eller nior som funderar på sina gymnasieval.
Tillgänglighet:
Kommer gärna en fredag och håller ett anförande.
Katarzyna Bobrowicz - filosofi
Filosofiska institutionen, Lunds universitet
Är medlem av kognitiva zoologigruppen. Arbetar med deltagare som inte kan uttrycka sig med ord som små barn och djur. Är intresserad av deras självmedvetande och minne, för tillfället korpar och primater.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Prata om likheter mellan djurs och människors intellektuella funktioner.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Lovisa Brännstedt - antikens Rom
Institutionen för Arkeologi och Antikens historia, Lunds universitet
Min forskning handlar om Livia, Roms första kejsarinna, och om makt, politisk kultur, ritualer och religion i antikens Rom.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök skulle kunna handla om makt och politik i antikens Rom i allmänhet och om Livia i synnerhet. Det skulle också kunna handla om hur en egentligen arbetar som historiker, hur arbetet med källor går till och hur kunskap produceras. Hur är det att arbeta med texter, inskrifter och mynt på latin och grekiska? Och varför får jag så många frågor om att översätta tatueringar till latin?
Målgrupp för besöket:
Jag är öppen för olika åldersgrupper och årskurser, jag absolut störst erfarenhet av gymnasiet eftersom jag har anlitats av Transfer flertalet gånger (bistår gärna med tidigare utvärderingar), men skulle gärna sätta samman en föreläsning med övningar och diskussion för lägre årskurser/förskola.
Tillgänglighet:
Anna-Stina Ekedahl - arkeolog
Institutionen för arkeologi och antikens historia, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Ekedahl ”den romerska kvinnans reproduktiva hälsa i en socioekonomisk kontext”.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Kvinnosynen i antikens Rom.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Briana van Epps - språkvetenskap
Allmän språkvetenskap, Lunds Universitet
My research is about the Swedish dialects such as jämtska and älvdalska that still have three grammatical genders (i.e., they say han for “pinne”, hon for “bok”, and det for “bord”). These dialects are changing under influence from rikssvenska and I am studying that change.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I would like to do a presentation about Swedish dialects for the children. We could discuss the differences they know about how people speak in different regions of Sweden – different pronunciations, vocabulary, etc., and why/if this is important.
Målgrupp för besöket:
It would be fine for me to speak with kids of any age, though it might be easier with slightly older age groups.
Tillgänglighet:
Februari 2017 och därefter, enligt överenskommelse.
Pedro De Felipe - språk och litteratur
Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
What is the importance of doctoral research? I analyze 56 doctoral theses over a 40 year period (1970-2010) about the 2010 Nobel Prize winner. Why people write a doctoral thesis and for what purpose?
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
The Literature Nobel Prize. Who, where, how, when and why decides the winner? Or who are and why the Top 10 best paid writers in the world? Or Why Noble Laureates in Literature are not usually famous?
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Lisa Flower - känslor och emotioner
Sociologiska institutionen, Lunds universitet
Jag forskar om känslor och emotioner: vad finns det för regler kring hur vi får visa våra känslor?
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag skulle kunna presentera min forskning om hur försvarsadvokater visar känslor i rättssalen och hur de använder kroppsspråk för att försvara sin klient.
Målgrupp för besöket:
Jag skulle kunna träffa elever från årskurs 5 till gymnasieelever.
Tillgänglighet:
Jag är ganska flexibel när det gäller tillgänglighet (bortsett från V46-8).]
Zahra Gharaee - humaniora och teologi
Department of Philosophy, Cognitive Science, Lunds Universitet
Action perception in human robot interaction.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I will present more about robot and robotics (mainly human robot interaction), but I will have some points related to engineering and artificial intelligence.
Målgrupp för besöket:
Age 15-19 is good.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
David Johnson - musik
Lunds Universitet
Doktorerar i musik och musikpedagogik
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse
Camilla Jonasson - musikskapande
Musikhögskolan Malmö, Lunds universitet
Mitt forskningsprojekt ”Jag har också rätt att ljudsätta världen”undersöker ungas (13-21 år) musikskapande med digitala verktyg ur ett genusperspektiv.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök i Ängelholm kan kan bygga på en beskrivning av vad en forskare gör samt mitt forskningsprojekt i stort och mina preliminära resultat men jag kan även göra en mer ingående beskrivning av hur det kan gå till att forska. I detta fall utgår presentationen från min metod, audiovisuell etnografi som är en kollaborativ metod där intervjuer utgår från deltagarnas musik och bilder. I detta upplägget kan presentation varvas med att eleverna också får prova på att samtal utifrån bilder och musik.
Målgrupp för besöket:
Besöket kan anpassas till olika åldersgrupper/årskurser
Tillgänglighet:
Bokning görs enligt överenskommelse.
Anna Palmgren - historia
Historiska institutionen, Lunds universitet
Jag studerar lagmän under medeltiden i Sverige. De var domare som hade hand om lag och rätt men var också mäktiga personer med en form av som ofta var delaktiga i striderna om makten i riket. Hur gjorde de för att kombinera dessa roller? Jag tittar också på släkt- och vänskapsbandens betydelse för att kunna få ämbeten och makt under denna tid.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Riddare och andra stormän: Om riddarideal, trohetsbandens betydelse och vilka lojalitetskonflikter som kunde uppstå.
Om lag och rättsutövning på medeltiden. Om ära, varför det var viktigt och hur man gjorde för att bevara den. Hur man kunde lösa konflikter (allt från personliga konflikter till inbördeskrig) på ett fredligt sätt.
Målgrupp för besöket:
Ämnet kan anpassas till att rikta sig både till de allra yngsta barnen, till gymnasienivå.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse
Emma Severinsson - historia
Historiska institutionen, Lunds universitet
I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur moderna kvinnor framställdes i veckopress under 1920-talet. Hur talade man om idrottande kvinnor? Och om kvinnor som inte ville gifta sig? Jag undersöker också hur den nya skönhetskultur som växte fram under 1920-talet påverkade framställningarna av kvinnor i media.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag föreläser om föreställningar kring idrott och kvinnokroppar under 1920-talet och om Skönhetskultur, korta kjolar och uppstyckade kroppar i media. Jag har också en föreläsning om normbrytande kvinnor som ville försörja sig själva och leva självständiga liv utan äktenskap. I mina föreläsningar relaterar jag 1920-talets förhållande till nutida föreställningar om feminitet. Jag arbetar utifrån ett intersekationellt perspektiv med fokus på genus, vithet och klass.
Målgrupp för besöket:
Från 15 år och äldre.
Tillgänglighet:
Är flexibel med dagar men gärna efter 10 oktober.
Björn Sjödén - kognition
Filosofiska institutionen, Lunds univiersitet
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Allmänt inom kognition och kognitionspsykologi, gärna med inriktning mot lärande.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Mette Sjölin - Shakespeare ur ett genusperspektiv
Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
Min forskning behandlar omarbetningar av Shakespeares tragedier i engelskspråkig dramatik från sent 1900- och tidigt 2000-tal ur ett genusperspektiv.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur forskning och teaterpraktik kan samverka för att tolka Shakespeares texter och/eller om hur skådespelare arbetar med Shakespeares vers. Jag har hållit många worshops i detta för vuxna, och jag tror att det skulle passa alldeles utmärkt även för yngre elever, ända ner i förskoleålder.
Målgrupp för besöket:
Alla åldersgrupper!
Tillgänglighet:
Det är olika olika veckor, men generellt är måndag, onsdag och fredag bäst.
Arina Stoneuscu - bok- och bibliotekshistoria
Institutionen för kulturvetenskap, Lunds universitet
Min forskning handlar om hur bokstavsformer och deras inbördes förhållanden påverkar hur vi förhåller oss till skrivna budskap i allmänhet och de politiska budskapen i synnerhet. Skulle vi ha förtroende för en regeringsförklaring om den skulle vara typograferad med typsnittet Comic Sans? Vad skulle vi tycka om en av de stora morgontidningarna plötsligt började typografera sina artiklar med samma typsnitt som Johannes Gutenberg använde för att trycka sin bibel med hjälp av sin revolutionerade uppfinning under andra hälft av 1400-talet?
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Besöket i Ängelholm skulle kunna handla om att uttrycka känslor med hjälp av typografi, inga bilder, bara bokstäver, vad händer med orden när de får klä sig olika typografiska dräkter.
Målgrupp för besöket:
Jag tror att det går att anpassa besöket till barn som går i mellan- och högstadiet men även gymnasieungdomar.
Tillgänglighet:
Jag är tillgänglig för besök from oktober månad och då passar det bäst med någon dag under ojämna veckor, till exempel under v. 41, måndag 10/10, tisdag 11/10 eller onsdag 12/10 är några möjliga dagar som inte är bokade än. Måndag 24/10 under v. 43 skulle också kunna vara ett alternativ.
Malin Svensson Lundmark - fonetik
Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
Jag är doktorand i Fonetik på Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Mitt ämne handlar om talets ljud, men det ingår i Lingvistik som tittar på vad som är gemensamt för alla världens språk.
I min forskning undersöker jag hur en person uttalar ord så andra förstår vad hen menar. I flytande tal kan man ju inte urskilja ordgränser, men en mängd dolda signaler i talet gör att vi ändå är väldigt duktiga på det.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök hos er skulle jag vilja ta upp det faktum att alla bebisar i praktiken kan lära sig vilket språk som helst. Det handlar om vilka ljud som barnet omger sig med under uppväxten som bestämmer språket. I svenska har vi en viss uppsättning ljud som vi skapar ord med, och dessa beror på hur vi formar munnens delar när vi pratar – hur tungan är vinklad eller hur läpparna är rundade. I ett annat språk, som är uppbyggt av en annan grupp ljud, är tungan kanske vinklad bara lite mer bakåt när man uttalar /l/. Detta hör den som kan de svenska ljuden direkt. När någon vill lära sig ett annat språk kan det ta ett bra tag att lära sin mun något som i vanliga fall sker reflex-artat. Jag skulle också vilja ta upp att det därför är bra att lära sig nya språk när man är barn, och att det finns knep för att lära sig nya språk, t ex via youtube. Jag kommer eventuellt också att prata om robotröster och visa exempel på hur man kan få dem att låta mer mänskliga.
Målgrupp för besöket:
Jag kan tänka mig att detta passar många olika åldersgrupper. Jag kan anpassa innehållet till åhörarna.
Tillgänglighet:
Jag är tillgänglig när som under våren 2017.
Anthony Troy Fiscella - religionshistoria
Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet
Med hjälp av perspektiv hämtat från olika minoriteter forskar jag om hur kolonialism och grundläggande begrepp upprätthåller ojämlika sociala ordningar. Som en del av denna forskning berörs skolutbildning som indoktrineringsverksamhet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur elitminoriteter skyddar sin egendom och privilegier genom att styra begreppsvärlden och hur man kan kommunicera med varandra mer effektivt genom att kritisk granska nuvarande begrepp samt utveckla nya begrepp genom dialog.
Målgrupp för besöket:
Ju äldre desto lättare. Men i princip skulle det kunna vara vem som helst.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Jonatan Ahlstedt - medicin
Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds Universitet
Min forskning handlar om att leta efter behandling för agressiva hjärntumörer, framförallt genom att stimulera kroppens egna immunförsvar att attackera tumörvävnaden.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur det är att forska i laboratoriemiljö, hur man tänker när man försöker lösa vetenskapliga problem, hur det är att arbeta med djurförsök. Hur cancer uppkommer och hur kroppens immunförsvar är involverat i cancer. Hur det är att forska som läkare och hur man närmar sig forskningens värld som kan verka främmande/distansierad.
Målgrupp för besöket:
Pratar gärna med elever i alla åldrar. Högstadie eller gymnasie är möjligen mest passande.
Tillgänglighet:
Abrar Ahmad - medicin
Department of Laboratory Medicine, Lunds universitet
I am working with cardiovascular diseases particularly with venous thrombosis. Purpose of my research project on to find new genetic markers (by DNA sequencing) which could help to improve the diagnosis of thrombosis patients.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I can talk about Aim of my project, materials and methods that are being used in my projects and the outcomes of my research work.
Målgrupp för besöket:
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Per Arvidsson - medicin
Avdelningen för klinisk fysiologi Lunds universitet
Doktorandens forskning handlar om att kartlägga hur blodet rör sig genom hjärtat, och vad detta säger oss om hjärtats form och funktion. Detta görs med den mest högteknologiska bildgivande teknik som finns, magnetkamera; avancerad datorspelsteknik används för att bearbeta data.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag kan berätta om hur ett teknikintresse kan användas inom medicin, och hur ny teknik hämtad från datorspelsvärlden kan användas för att förbättra sjukvården.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Alexander Holmkvist - medicin
Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Koppla ihop hjärnan med en dator för att styra en robothand med bara tanken. Nanopartiklar som innehåller läkemedel.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Elektroder tunnare än hårstrå som kan opereras in i hjärnan och spela in nervcellernas signaler. Genom att tolka vad cellerna försöker säga kan elektroderna kopplas till en robotarm eller handprotes och på så sätt styras av en person som är förlamad. Nanopartiklar med läkemedel för att minimera skadan som orsakas av implantationen.
Målgrupp för besöket:
Alla, kan anpassa nivån på innehållet i presentationen för alla åldersgrupper/årskurser.
Tillgänglighet:
Azra Alajbegovic o Selvi Celik - medicin
Institutionen för experimentell medicins vetenskap, Lunds universitet
Vi bedriver forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar med syftet att förstå vad som händer i vår kropp innan och efter att man har utvecklat en sådan sjukdom.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Av alla dödsfall i Sverige står hjärt- och kärlsjukdomar för omkring 40 % av fallen, vilket gör det till den vanligaste dödsorsaken i Sverige, och även i andra delar av världen. Gemensamt för de flesta kärlsjukdomar är förändringar i vävnaden (glatta muskulaturen) som utgör kärlen. Dessa förändringar innebär att en specifik typ av cell ändrar karaktär dvs. ser ut och agerar på ett helt annat sätt än vad den gör hos normalt friska personer. Kärlsjukdomar kan i sin tur leda till hjärtsjukdomar så som hjärtsvikt. Detta innebär att hjärtat inte orkar att pumpa ut tillräckligt med blod för kroppens behov, vilket resulterar i andnöd, trötthet och vätskesvullnader. I Sverige finns det ungefär 250 000 personer som lider av hjärtsvikt. För att få en bättre förståelse för hur och varför hjärt- och kärlsjukdomar uppstår använder vi oss utav biologiskt material från djur och patienter med eller en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Målgrupp för besöket:
Vi kan tänka oss att presentera för både högstadie- samt gymnasieelever (ex naturvetare). Fokus skulle ligga på att informera eleverna om vad forskning innebär, vem/vilka kan forska?, hur kommer man dit?, hur ser en vanlig dag ut på labbet?, vilka för- och nackdelar finns det med att forska på universitet samt berätta om vår egen forskning.
Tillgänglighet:
Vi är ganska flexibla när det gäller tid för besöket. Vi har redan dagar där vi är uppbokade, men det blir nog inget problem med att hitta en tid som passar alla.
Jesper Bergwik - medicin
Institutionen för Kliniska Vetenskaper, Avdelningen för Infektionsmedicin, Lunds Universitet
Vi studerar hur man kan avända sig av det kroppsegna proteinet alfa-1-mikroglobulin för att behandla graviditetssjukdomen havandeskapsförgiftning. Forskningen är fokuserad på hur blodet påverkar sjukdomstillståndet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vår forskning inom området havandeskapsförgiftning. Allmänt om blodet. Hur det är att doktorera.
Målgrupp för besöket:
Kan anpassas till olika åldersgrupper.
Tillgänglighet:
Adel Bingabr - medicin
PhD at Vascular Center and CRC, Lund university
Clinical Aspects on Chimney Stent Graft Technique in Endovascular Repair of the Aorta.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
The importance of science for the scientist themselves, the community, the whole world and the future. Should I be a scientist or not? A comparison between the different choices and their future supported by real examples. The unseen and may be non-valued opportunities in Sweden that many other millions of children and young adults around the world would strive to have it.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Matilde Forni - neurophysiology
Department of medicine, Lund University
The main aim of my research is try to develop new neural interfaces to record activity during the nerve regeneration. At the same time try to reduce neural inflammatory response to neural interfaces through local and sustained release of drugs.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
The presentation could be focused on the fact that the brain, an amazing organ that contorls everything about our body, is working thanks to neurons that communicate with each other using electrical activity. Since we don't know much about how this communication works and control every function, scientist try to understand the language of the neurons recording it. This is done both to understand brain activity and to try to cure some diseases.
Depending on the age and the background of the children, the presentation will be easier and general or more focused and detailed on the features of the electrodes to record brain activity and on the importance for diseases.
Målgrupp för besöket:
The audience can be of every age, but of course the presentation will be much different depending on the children age.
Tillgänglighet:
If know in advanced, both mornings and afternoons are fine for me.
Ildiko Fritz - medicin
Avdelningen för cancerepidemiologi, Lunds universitet
Min forskning handlar om cancerepidemiologi: vilka i befolkningen får cancer och vad har de för gemensamma nämnare. Jag har till expempel tittat på lungcancer hos unga kvinnor och vad som är gemensamt för de drabbade, studerat vanliga allergimediciners effekt på överlevnad i bröstcancer och tittar också på ärftliga cancer av olika slag.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Ärftlig cancer, genetik, cellbiologi och cancer och cancerforskning överlag. Jag tror tyvärr att cancer har blivit ett fult ord, som för många är detsamma som en dödsdom, när det genetligen handlar om hundratals mycket olika sjukdomar som egentligen bara har som gemensam nämnare att de uppstår i kroppens egna celler. Jag vill också slå hål på några vanliga myter om cancer och cancerforskning.
Målgrupp för besöket:
Jag kan tänka mig att prata för barn i alla åldrar, men vill naturligtvis ha hjälp med att se över materialet om jag ska prata med riktigt små barn (ex förskolebarn). Jag tror inte att det finns något som är för svårt, jag tror att alla, oavsett ålder, kan hantera "svåra" begrepp och tunga ämnen, bara de får en bra förklaring på sin egen nivå. Cancer är något som på ett eller annat sätt berör oss alla, och att ha en förståelse för vad cancer faktiskt är, rent biologiskt, är något som alla kan behöva när det sprids så mycket skrämmande myter och feltolkade forskningsresulltat i media.
Tillgänglighet:
Dagtid, veckodagar. Jag har själv ett förskolebarn, så jag behöver kunna lämna och hämta morgon och eftermiddag.
Arash Hamidian - medicin
Institutionen för laboratoriemedicin, Medicon Village, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Arash tumörcellers beteende i syrefattiga miljöer med inriktning på barncancer.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Biologi, t ex cancer och cellbiologi.
Målgrupp för besöket:
Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Cecilia Andéll - medicin
Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Cecilia den prehospitala hjärtstoppskedjan.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Den prehospitala hjärtstoppskedjan, dvs hjärtstopp som inträffar utanför sjukhus. Kedjan från händelse, larm till SOS, utlarmning av ambulanser till avlämnande på sjukhus. Karriärmöjligheter i vården.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Anna Karlsson - medicin
Instutitionen för kliniska vetenskaper Lund. Avdelningen för onkologi och patologi. Lunds universitet.
Jag arbetar med att kartlägga genomiska förändringar inom lungcancer i hopp om att kunna förbättra dagens behandling av lungcancer patienter men även för ökad förståelse för varför lungcancer uppstår.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vad är cancer? Varför uppstår cancer? Varför är det viktigt med cancerforskning?
Målgrupp för besöket:
Högstadium/gymnasium.
Tillgänglighet:
Avgränsare
Ayesha Fawad - medicin
? Lunds universitet
Jag är doktorandstudent vid LU. I övrigt är jag ST läkare på Vårdcentral Granen. Min forskning är inom internmedicin och hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Information om min arbete och hur vi kan förebygga framtidens folkesjukdomar genom forsknings metoder och blodprover.
Målgrupp för besöket:
Blandad från 10-18 åldersgrupper
Tillgänglighet:
Amanda Kristiansson - medicin
Institutionen för kliniska vetenskaper, Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Jag forskar på proteinet alpha-1-microglobulins och tittar på dess skyddsegenskaper av blod och njurar i främst havandeskapsförgiftning respektive cancerbehandling.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
1. Blodet och dess funktion
2. Havandeskapsförgiftning
3. Hur man kan använda radioaktivitet för att behandla cancer
4. Allmänt om mitt jobb som doktorand.
Målgrupp för besöket:
Jag kan anpassa innehållet så det kan anpassas till olika åldersgrupper/årskurser.
Tillgänglighet:
Amanda Lahti - medicin
Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Min forskning handlar om effekten av ökad skolidrott hos växande barn (Bunkefloprojektet) och direkta effekter (ökad muskelmassa, styrka, bentäthet) och långsiktiga effekter (benskörhet) av daglig skolidrott.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Besöket skulle kunna handla generellt om forskning; hur är det att forska? Kan vem som helst göra det? Hur kommer man igång?
Jag skulle gärna berätta om vår egen forskning, där helt vanliga skolbarn fått daglig skolidrott genom hela grundskolan (40min per skoldag).Dessa barn har jämförts med barn som fortsatt med den skolidrottsmängd som ingår i läroplanen, dvs 60 min per skolvecka.
Eftersom vår forskning behandlar idrott skulle vi mer än gärna hålla en idrottslektion/lek i samband med besöket.
Målgrupp för besöket:
Jag kan tänka mig alla åldersgrupper och anpassa besöket efter målgrupp.
Tillgänglighet:
Alexander Lind - medicin
CRC/Lunds Universitet, IKVM-Institutionen för Kliniska Vetenskaper Malmö
Forskningen berör autoimmuna sjukdomar. Jag arbetar med att bidra till förklaringar gällande vad som går fel när vårt eget immunsystem tar fel och istället angriper våra egna celler,vävnader och organ.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Besöket skulle ta sin början i en grundläggande beskrivning av vårt immunförsvar. Vad immunsystemet gör, varför det behövs och vad det består av.
Därefter skulle följa en beskrivning av vad som går fel och orsakar autoimmuna sjukdomar. På ett tydligt sätt skulle det exemplifieras genom kända sjukdomar som Narkolepsi, Typ 1 Diabetes och Multipel Skleros.
Slutligen skulle mötet inkludera en kortare beskrivning av min egen forskning, vad jag gör om dagarna och möjliga applikationer av den forskningen. Vid intresse pratar jag även om forsknings- samt Universitets-studier i allmänhet.
Jag har ingen intention att hålla en strikt föredrag där det enbart är jag som pratar, utan jobbar med och ser gärna en interaktion med åhörarna.
Målgrupp för besöket:
Öppen för alla åldrar, anpassar utan problem informationen/presentationen för den aktuella publiken.
Tillgänglighet:
Madeleine Liljegren - medicin
Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund (IKVL), Avdelningen för onkologi och patologi
Jag studerar personer med demenssjukdom som begår brott eller uppvisar avvikande beteenden. De kan t.ex. börja snatta i affären, slåss, köra mot rött eller onanera offentligt.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vad som händer i vår hjärna när vi drabbas av demenssjukdom och varför vår personlighet ändras av detta.
Målgrupp för besöket:
Jag är öppen för alla åldrar men jag tror att ämnet i sig kan vara för komplicerat/inte så spännande för yngre barn. Gymnasieungdomar kanske är en mer relevant målgrupp?]
Tillgänglighet:
Irma Mahmutovic Persson - medicin
Institutionen för Experimentell Medicinsk Vetenskap, Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Irma lungor och luftvägar, förkylningsvirus-orsakad förvärring av astma eller KOL.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Våga välja vägar som inte är så utplanerade som på en yrkesutbildning. Att forska är att ge sig ut i det okända och lära sig att ifrågasätta och vara kritisk. Kan även berätta om sin forskning.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Jane Fisher - medicin
Department of Clinical Sciences, Division of Infection Medicine, Lunds universitet
Sepsis happens when the body’s response to an infection is too strong, which kills healthy cells leading to organ failure and death. My research involves searching for drugs to block a molecule called Heparin Binding Protein (HBP) which causes some of the damage seen in sepsis.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
My presentation would be about my research into the mechanisms of HBP in sepsis and the drugs that can block it. Sepsis is becoming an increasing health problem because of increasing resistance of bacteria to antibiotics, and therefore I will highlight the need for new treatments for sepsis.
Målgrupp för besöket:
I can speak to students of all ages as long as they understand English. I can adjust my presentation to be appropriate for any age group.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Jens Nirme - kognition
Kognitionsvetenskap, Filosofiska Institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Nirme kroppsspråkets betydelse och inverkan på omgivningen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Kroppsspråk, interaktion, gester och tal – hur påverkar kroppsspråk vår interaktion?
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt övenskommelse.
Patrik Olsson - medicin
Instutitionen för kliniska vetenskaper i Lund, Lunds Universitet
Jag forskar på epilepsi och berör ämnen som hur sjukdomen påverkar livskvalitet, om generika/likaläkemedel/ kopior av samma
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Det kan anpassas efter önskemål, men exempelvis hur hjärnan fungerar, vad som händer vid epilepsi, vad man kan göra om någon får ett epileptiskt anfall etc. Epilepsi är relativt vanligt i skolåldrarna och det är därför av värde att sprida kunskap om sjukdomen.
Målgrupp för besöket:
Ålder spelar mindre roll, nivån anpassas efter förkunskaper. Jag träffar gärna elever från alla årskurser.
Tillgänglighet:
Mehdi Osooli - blödarsjuka
Department of Translational Medicine in Faculty of Medicine, Lunds universitet
Boys born with haemophilia have a high tendency for bleeds. They will live for the rest of their life with this bleeding disorder. I am studying how much haemophilia affect life of these boys from birth to adulthood. I am assessing quality of life and state of joints within haemophilia population and in comparison with bleed-free population.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
How data can help boys with haemophilia have a better quality of life.
Målgrupp för besöket:
My presentation will be in English and I will adapt to any age group of your choice.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Emilia Persson - medicin
Institutionen för translationell medicin, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
Min forskning syftar till att undersöka ny teknik och utveckla nya metoder för strålbehandling av cancer för att uppnå en mer skonsam behandling för patienterna.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök skulle kunna handla om min resa till att bli forskare och hur jag tänkte under min utbildning. Visa ett alternativ till en utbildning där man kan kombinera både medicin, fysik, teknik och vård. Jag kan även beskriva basen i hur strålbehandling går till och hur man som forskare i medicinsk stålningsfysik kan bidra till utveckling av teknik för behandling av cancer.
Målgrupp för besöket:
Höstadie och gymnasieelever.
Tillgänglighet:
Jesper Petersen - medicin
Samhällsmedicin och hälsopolitik, Medicinska fakulteten, Lunds universitet
Min forskning handlar om skolmatens historiska betydelse. Mellan 1946 och slutet av 60-talet införde de flesta kommuner gratis skolmat i Sverige. Jag undersöker om det hade någon effekt på hälsa, utbildning och inkomst för de elevgrupper som därmed fick ett gratis mål mat om dagen i 1-9 år.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Eftersom jag är läkare och forskar i samhällsvetenskap kan ett besök i Ängelholm handla om lite av varje. Jag kan prata om anatomi, sjukdomar och behandling likväl som forskningens villkor och ojämlik hälsa.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt övenskommelse.
Svetlana Soboleva - medicin
BMC A12, Molecular medicine and Gene Therapy Department, Lunds universitet
I am working on generating red blood cells in vitro. We believe that it would improve transfusion medicine field. People wont have to donate blood anymore in the future.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Since I am working with blood I could explain to kinds what are those cells (most common cell type in the body etc and maybe about blood donations. these two topics are linked together).
Målgrupp för besöket:
My target I guess would be kinds at that age when they speak english, so probably not too young rather older.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Trung Tran - cellseparation
Solid State Physics, Lunds universitet
My interest is cell separation and analysis and a main topic is “Cell mechanics and microfluidic cell sorting for application in child cancer diagnosis and prognosis”.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I also work in a project to create a simple and portable devices for article sorting (without external equipment). So, I can present the orting literature, simulation and several real experiments (children can try to do it by themselves).
Målgrupp för besöket:
Eleverna måste förstå engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Mattias Tranberg - medicin
Medicinska fakulteten, Institutionen för kliniska vetenskaper, Lunds universitet
Empati och kommunikation inom sjukvård. Upplevelsen av att vara närstående till någon med cancer. Medicinsk psykologi.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur det känns när någon i familjen får cancer. Berättelser, erfarenheter och hur man kan vara ett stöd och hur man kan få stöd.
Målgrupp för besöket:
Sarah Warsi - blodstamceller
Institutionen för Laboratoriemedicin, avd för molekylärmedicin och genterapi, Lunds universitet
Min forskning handlar om blodstamcellers funktion och reglering, för att bättre förstå vad som händer i benmärgen vid normaltillstånd och under benmärgstransplantation.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök skulle kunna handla om benmärg och blodstamceller i hälsa och i sjukdom, och hur man skulle vilja förbättra benmärgstransplantation i framtiden.
Målgrupp för besöket:
Anpassningsbar, alla målgrupper kan gå bra.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Maria Wemrell - folkhälsovetenskap
Medicinska Fakulteten, Lunds universitet
Jag doktorerar i Folkhälsovetenskap, vid Enheten för Socialepidemiologi. Min forskning gäller sociala ojämlikheter i hälsa, främst gällande hjärtkärlsjukdom, samt användning av och inställning till alternativ och komplementär medicin (AKM).
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Sociala ojämlikheter i hälsa: samband mellan livsstil, sociala livsomständigheter och hälsa. Användning av och inställning till alternativ eller komplementär medicin (AKM).
Målgrupp för besöket:
Jag är öppen för flera olika åldersgrupper/årskurser.
Tillgänglighet:
Alla åldersgrupper. Jag kan anpassa presentationen så att den passar barn och ungdomar i alla åldrar, om de tycker att det känns okej/intressant att prata om.
Omar Abdelaziz - chemical Engineering
Department of Chrmical Engineering, Lunds tekniska högskola
My research focuses on the depolymerisation/pretreatment of lignin (a constituent of the plant cell walls) within a project funded by the Swedish Foundation for Strategic Research, exploring novel routes for lignin valorisation and utilisation. We are targeting mainly the production of renewable chemicals from this biomass material.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
If the targeted audience is young, the speech can be very generic like discussing an overview of biomass resources available? what are the applications in terms of products (renewable chemicals, sustainable development, etc)? what is Sweden good at in this area? On the other hand, if more like high school students are targeted, then I will have to consider presenting more deeper about the chemistry and engineering science. For instance, showing the reactor setup I am currently working on? How our research group work fits in the Swedish and European market? The main theme will be inspiration and promoting the green way of thinking towards our society and environment.
Målgrupp för besöket:
My talk can be suited for pupils of all ages, so it is very flexible.
Tillgänglighet:
Flexible, by agreement.
Oskar Aurelius - kemi
Kemiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning arbetar Oskar med proteinstrukturbestämning.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Proteinstrukturbestämning som går att koppla till läkemedelsutveckling, grundforskning inom biokemi och närliggande forskningsinfrastruktur i form av MAX-lab.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Jesper Bergwik - medicin
Institutionen för Kliniska Vetenskaper, Avdelningen för Infektionsmedicin, Lunds Universitet
Vi studerar hur man kan avända sig av det kroppsegna proteinet alfa-1-mikroglobulin för att behandla graviditetssjukdomen havandeskapsförgiftning. Forskningen är fokuserad på hur blodet påverkar sjukdomstillståndet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vår forskning inom området havandeskapsförgiftning. Allmänt om blodet. Hur det är att doktorera.
Målgrupp för besöket:
Kan anpassas till olika åldersgrupper.
Tillgänglighet:
Alexey Bobrick - astronomi
Astronomi Lunds Observatorium, Lunds universitet
Jag studerar hur binära stjärnor av vita dvargar och neutronstjärnor slår ihop. Det leder till energetiska explosioner som skiner tio miljarder gånger ljusare än solen, men bara över några minuter. Jag kör datorsimuleringar som tillåter visualisering avprocessen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag kan gärna berätta om min vetenskap. Jag tror också att det kan vara intressant om jag kunde säga lite om vad vi vet om universum, galaxerna, stjärnorna, kosmiska explosioner och planeterna.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Aravin Chakravarthi - naturvetenskap
Department of Biology, Lunds universitet
In my PhD, I am investigating how well bees such as honeybees and bumblebees see the world around them, while they are foraging as well as during their high speed flight maneuvers. One can study how well humans can see by asking them to read different sized letters, however, for bees I use different behavioral experiments and measure how well they see the world.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Bees such as bumblebees and honeybees are one of the most important pollinators. They pollinate by using different sensory cues from the flowers, primarily vision and olfaction. We in our lab were interested to see how well a bee (bumblebees and honeybees) can see while it is inspecting a flower as well as, while making high speed flight manoeuvres.
Målgrupp för besöket:
Any children who can understand spoken English is fine.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Yu-Chen Cheng - the basic Photonics/Optics concept
Physics Department, Lund University
The topic we would like to introduce for students is about the Photonics, which can be demonstrated by applying the Photonic Explorer kits provided by MEDEA.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
In the Photonic Explorer kits, we have 8 different topics for 2 different level students. Each topic is designed for ~2 hours activity, which includes introduction, experiments, and discussion. The idea for our outreach is to discuss with teachers about the topic , and then try to organize an activity that we can demonstrate the topic in front of the students. The details depends on different situation. In short, the goal is to let the students understand the basic Photonics/Optics concept.
Målgrupp för besöket:
Junior/senior high school students
Tillgänglighet:
The end of November or in the beginning of the Decembe
Wilhelm Dubbler - geologi
Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet.
Inom ramen för sin forskning studerar Wilhelm metoder för skogstillväxt kopplat till klimatpolitik.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Metoder för skogstillväxt som går att koppla till klimatförändringar och klimatpolitik. Hur datormodeller, satelliter och flygbilder används i forskningen. Hur olika internationella organisationer som FN arbetar med klimatfrågor.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Elisabeth Einarsson –
Geologiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Einarsson omfattningen och bakgrunden till en interkontinental faunaomvälvning som orsakade ett massutdöende bland marina reptiler under mellersta Campan, d.v.s. för ca 80 miljoner år sedan”.
Vad skulle ditt besök hos oss kunna handla om?
Dinosauriernas tid och enpalentologs arbete – ”Fossilens hemligheter” och ”Fossiljakt” från 3 års ålder plus åk 1-3.
Målgrupp för besöket:
”Fossiljakt” företrädesvis för barn från 3 års ålder samt åk 1-3.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Markus Fröjd - biologi
Biologiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Markus proteiner som är en del av det bakteriella cytoskelettet i släktet Streptomyces.
Vad skulle ditt besök hos oss kunna handla om?
Om Streptomyces-bakterierna som har många intressanta egenskaper vilket gör dem till modellorganismer inom flertalet forskningsområden, t.ex. antibiotikaproduktion och cellutvecklingsstudier. Fokus kan både vara allmänt om Streptomyces eller specifikt kring Markus forskning.
Hur det är att vara ung forskare inom mikrobiologi vid Lunds universitet.
Målgrupp för besöket:
Elever vid högstadiet eller gymnasium.
Tillgänglighet:
Överenskommelse vid förfrågan. Tidsmässigt passar morgon eller sen eftermiddag bäst.
Johan Gren - geologi
Geologiska institutionen, Lunds universitet
Palentologi. Studerar bevarad mjukvävnad av utdöda djur, som reptiler och dinosaurier. Detta för att ta reda på hur mycket av det ursprungliga biologiska materialet som bevarats över årmiljonerna. Ämnet knyter samman molekylärbiologi, biokemi, geologi och fysik.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Den egna forskningen eller tala lite bredare om naturvetenskaplig forskning.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Erik Hertz - matematik
Högskolan Halmstad
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Matematik och elektronik för mobil, platt skärm, GPS, dator etc.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Rajiv Harimoorthy- chemistry
Department of Chemistry and Molecular Biology, University of Gothenburg
My research involves a protein called microtubulin and how electric fields affect this protein.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I could talk about the methods used to study the structure of proteins. For example, how X-rays in large facilities called synchrotrons (http://www.esrf.eu/)are used to determine the structure of proteins. I could also relate how this knowledge of protein structure enables to design new drugs aimed at solving humanity's worst diseases. In this field called structural biology atleast 9 people have been Nbbel prizes which can serve as an inspiration for the students. I will try to cover the science, how it benefits humanity and also some inspirational stories about some Nobel Laureates.
Målgrupp för besöket:
No, specific target audience although I would preferably speak to Gymnasium level students but i can still adapt to other age groups.
Tillgänglighet:
No preferences, but we can discuss about a convenient time for both the students and me.
Jonas Håkansson - biologi
Biologiska institutionen, Lunds universitet
Fladdermöss
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Så rör sig fladdermöss – en beskrivning utifrån genomförd forskning.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Karin Mattsson - nanopartiklar
Miljövetenskap och Biokemi, Lunds universitet
Jag studerar hur nanopartiklar (främst plastpartiklar) påverkar akvatiska system.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Det finns mängder av plast i havet och jag hade kunnat prata om vad som händer med plasten då den bryts ner och blir så pass liten att den kan ta sig in i en näringskedja.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet och gymnasiet.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommels.
Marcus Isinger - atomfysik
Avdelningen för Atomfysik på Fysiska Institutionen, Lunds universitet
Vi använder väldigt starka lasrar för att "se" när elektroner lämnar en atom.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Det med mest "wow"-faktor, är definitivt att demonstrera ljusfenomen med laser (som givetvis är säker).
Målgrupp för besöket:
Jag tor en yngre målgrupp har mest att vinna på det, kanske årskurs 3-5.
Tillgänglighet:
Är flexibel med tider.
Giorgi Kokaia - astronomi
Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds Universitetet
Jag forskar om hur Galaxen påverkar beboligheten på planeten kring stjärnor, samt hur den kan ha påverkat Solen och Jorden genom tiden.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag kan prata om näst intill vad som helst som har med astronomi och göra. Har haft många föredrag för många olika årsgrupper. Vad föredraget handlar om skulle bero på vilken åldersgrupp jag har det för.
Målgrupp för besöket:
Kan vara vadsomhelst, från lågstadie till gymnasie till vuxna. Beror på vart efterfrågan är störst.
Tillgänglighet:
Hela hösten, förutom en vecka i Oktober
Alexander Lind - naturvetenskap
Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
Mitt projekt handlar om narkolepsi och kopplingen till Influensa- Pandemrix Vaccination.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt projekt handlar om narkolepsi och kopplingen till Influensa- Pandemrix Vaccination.
Målgrupp för besöket:
Gärna inför en grupp som ställer frågor/ vill diskutera. Kanske är man lite äldre då?
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Lukas Linnér - elitidrott
Akademin för Hälsa och Välfärd, Halmstad högskola
Jag forskar på elitidrottares karriärutveckling i kombination med studier, en så kallad dubbel karriär, vilken många student-idrottare upplever som en utmaning. I min avhandling försöker vi etablera ett nationell digialt stöd till elitidrottande studenter i samarbete med Riksidrottsförbundet. Jag samordnar även utvecklingen av svenska nationella riktlinjer för främjandet av dubbla karriärer inom den högre utbildningen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Beroende på målgrupp kan den handla om flera olika saker. T ex. (1) förståelse för idrottares dubbla karriärer och hur idrottare utvecklas i olika områden parallelt genom livet, (2) förståelse för idrottares karriärövergångar (t ex. processen att gå från junior-till-senior), (3) hur stödet för dubbla karriärer utvecklas såväl nationellt som internationellt på basis av EUs riktlinjer och den pågående processen att ta fram svenska nationella riktlinjer (främst riktad mot beslutsfattare), (4) vilka utmaningar student-idrottare upplever och hur de kan hantera dem (t ex. centrala kompetenser för en framgånsrik dubbel karriär), eller (5) workshop i karriärplanering.
Målgrupp för besöket:
Antingen lärare och tränare eller idrottselever (årskurs spelar ingen roll).
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Rasmus Lyngbye - naturvetenskap
Physics department, in the Combustion Division, Lunds Universitet
I develop ways to use lasers to measure what happens inside flames.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I can explain how a laser works, and give examples of what they can be used for, especially how non-linear effects can be used.
Målgrupp för besöket:
Föreläsningen är på engelska så eleverna bör ha bra kunskaper i språket.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Tuerdi Maimaitiyili - maskinteknik
Institutionen för maskinteknologi / Institutionen för medieteknik och produktutveckling, Lunds universitet/ Malmö högskola
Inom ramen för sin forskning studerar Tuerdi materialteknik.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Materialteknik, t.ex. ämnen som används i utvecklingen av material för rymdindustrin.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Daniel Michsalik - astronomi
Institutionen för astronomi, Lunds universitet
Att bestämma avståndet mellan jorden och stjärnorna. Att hitta planeter runt dessa stjärnor.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Att visa storleken på solsystemet och vår galax. Med hjälp av ett mobilt teleskop kan barn/elever observera solen om det är fint väder.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Teresia Olsson - naturvetenskap
MAX IV-laboratoriet, accelatorfysik, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning styr och formar Teresia elektronstrålen i cirkulära acceleratorer för att producera ljus med önskade egenskaper för experiment.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Partikelacceleratorer – de utgör en betydligt större bransch än bara stora forskningsanläggningar. Jag älskar att prata om partikelacceleratorer och håller även i inspirationsföreläsningar på universitetet. Vad vi gör på MAX IV, tiden som student på CERN, och vad det är som är så spännande med naturvetenskap och att studera till ingenjör.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Joel Oredsson - astronomi
Institutionen för astronomi och teoretisk fysik, Lunds universitet
Min forskning handlar om hur partiklar får dess massa genom Higgsmekanismen. Specifikt så undersöker jag huruvida det finns flera Higgsfält och hur de skulle växelverka med varandra samt dess kopplingar till kosmologi.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Allmän partikelfysik med inriktning på experimentella upptäckten av Higgs partikeln och hur partiklar får dess massa. Kan också prata om kvantvärlden och hur vi beskriver materia på den mest fundamentala nivån. Även fysik vid de största skalorna: Big Bang, kosmologi och svarta hål.
Målgrupp för besöket:
Elever som går på gymnasiet, gärna naturvetenskaplig inriktning.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse, ej torsdag eftermiddagar.
Tinna Pálma - naturvetenskap
Department of Biochemistry and Structural Biology, Lunds Universitet
I am doing a research on a protein molecule that is found in the human brain and is related to Parkinson´s disease. In the brains of people with Parkinson´s disease, this protein molecule behaves abnormally and damages the brain. We are trying to understand the process of how this happens.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I am interested in explaining science to young people in order to show them how fascinating it is to be a scientist. I want to explain to them why I decided to study science and what I am doing in my research. I would give a general explanation about the work I am doing. I have previous experience of explaining chemistry to the public through chemistry experiments.
Målgrupp för besöket:
I am mostly interested in speaking to high school students. I am interested in speaking to teenagers that have started to think about what they want to do in the future. Secondly, my Swedish is also relatively poor, so I would need to speak in English.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Balathandayuthabani (Bala) Panneer Selvam - naturgeografi
Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Bala balansen mellan växthusgaser och effekten av klimatförändringar. Presenterar på engelska.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vilken påverkan kol som transporteras från land till sötvatten har gällande koldioxidutsläpp, metanutsläpp och vattenlevande växter och djur.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/Gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska
Tillgänglighet:
Enligt förfrågan
Eva Pennegård - didaktik
Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Eva NO-ämnets didaktik. Närmare beskrivet, vilken påverkan lärares PCK (pedagogial content knowledge) har på elevers resultat i NO.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök i lärargrupper: metoder för att ta reda på elevers uppfattning om lärarens påverkan på deras resultat. Hur man kan använda videofilmade lektioner för reflektion om elevers lärande.
Vid ett besök i elevgrupp: berätta om hur elever och lärare beskriver sin gemensamma lärmiljö och vad som lärare och elever beskriver har påverkan på elevers lärande.
Målgrupp för besöket:
Grundskola.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Andreas Petersson - geologi
Geologiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning inom berggrundsgeologi studerar Andreas kontinenternas uppkomst.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Beroende på intresse hos eleverna/barnen kan besöket handla om allt ifrån bergarter och mineraler, vulkaner, plattekoniken, Geo-hazards till ”vad gör en geolog?”
Målgrupp för besöket:
Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Christoffer Pichler - biobränslen
Fysiska Institutionen, Lunds universitet
Mitt forskningsarbete handlar om reducering av simuleringsmodeller av förbränning med inriktning mot alternativa biobränslen, så som etanol och metanol. Resultaten från min forskning kommer att användas för att lättare kunna konstruera fungerande alternativa bränslemotorer.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Gröna alternativ till fossila bränslen? Då fokuserar man mer på klimatproblemen av att använda fossila bränslen och fördelar med biobränslen. Här kan man prata lite om etanolbilar som redan finns, och lite sådant. I alla av dessa fallen så kan man enkelt presentera min exakta forskning mycket mer specifikt också, men huvudfokus ligger mer generellt.
Simulering gentemot Verklighet? Här kan man prata om varför en del forskning sker genom simulering istället för med hjälp av experiment. Här kan man också prata om simuleringar i allmänhet, t.ex. begränsningar/fördelar. Kanske demonstrera någon kul, interaktiv, simulering. Här kan man också enkelt knyta in reduceringsdelen av mitt arbete och förklara varför vi ibland aktivt undviker att simulera verkligheten även då resultaten ska användas på riktigt.
Reaktionsmekanism reducering för förbränning? Här skulle jag presentera mitt arbete utan att lägga på något övergripande tema. Man skulle förklara vad en reaktionsmekanism är, hur kemiska reaktioner fungerar och fördelar med att plocka bort reaktioner. Man skulle även kunna prata om varför forskningen är viktig och presentera reducerings och optimeringsstrategier.
Eftersom klimatfrågan är väldigt stor just nu, och min forskning knyter an till den, så finns det väldigt många olika teman man skulle kunna använda till presentationen.
Målgrupp för besöket:
Jag tror att jag kan anpassa innehållet i en presentation för att rikta mig till olika målgruppen. I föregående punkt så gav jag tre exempel där de första två kan riktas till ganska unga barn (antar att ner till 10-åringar), medan det sista konceptet skulle vara mer för ungdomar med någon kemikunskap (förslagsvis högstadie/gymnasie). Om man ska ha presentationen för barn som inte har börjat med kemi på grundskolenivå än, så får man ta en del av tiden till att bara allmänt presentera kemi/fysik för dem, innan man kan berätta om forskningen.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Gregory Price - kulturgeografi
Kulturgeografiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Gregory hur etniskt tibetanska handlare i det nepalesiska Himalaya upplever och påverkas av risker i naturen när de reser med sina jakar genom bergen. Gregory presenterar på engelska.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Hur Himalayas invånare upplever förändringar i naturen och klimatet, och hur deras förståelse av och relation till naturen skiljer sig mycket från vår i västvärlden. Hur folk traditionellt försörjer sig i bergen, och hur deras levnadssätt har förändrats under de senaste 50 åren. Hur den budhistiska tron formar människornas tolkningar av världen och sin plats i den, särskilt när det gäller de naturkatastrofer som de ställs inför. Hur det är att forska som kulturell antropolog, vilket för Gregory inkluderar vandring djupt in i Himalaya i flera veckor i taget (det finns inga vägar och passerar ofta över 5000 meter), precis som de människor han observerar och pratar med för sin forskning
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/Gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Ahibur Rahaman - kemi
Department of Chemical Physics, Lund university
During my PhD, I have acquired good skills in handling air, moisture and light sensitive compounds, in organometallic synthesis, and working with various instruments like IR, NMR, cyclic voltametry etc. The title of my doctoral research: Bioinspired electrocatalysts for proton reduction dithiolato and diphosphido bridged Di-and Triiron Carbonyl Complexe. My PhD studies will focus is on the modeling of the active site of the iron-only hydrogenases a class of enzymes whose active site consist of a di and triiron-dithiolato, diphosphido-bridged and Chalcogenide-capped triiron clusters core and their N and P containing derivatives that can act as a proton reduction catalysts to produce the molecular hydrogen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Energy challenge is main challenge for human civilization for future. Viable energy resources are required, which are changeless and do not lead to net gains in greenhouse gas levels in the atmosphere. This H2 could be stored and used as a fuel at times when sufficient renewable energy is not available. Day by day decrease our dependency of fossil fuels. Now it is time to think how to move to an energy economy that is based on alternatives to petroleum. Hydrogen is the ultimate clean fuel and it is used as a primary energy source. In hydrogen production using a catalyst based on the cheap metal iron, Fe only hydrogenases are able to produce 9000 molecules of H2per second and per enzyme molecule at 30oC. I would like to present synthesis and characterization of models the iron-only hydrogenases and how enzyme can work to produce H2.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Miguel Sanchis Sebastia - climate change
Kemiteknik, Lunds universtitet
Transport is one of the biggest contributors to global CO2 emissions, which cause global warming and put in danger our planet. Biofuels are a promising solution to this problem, but their production cost is still too high. My research focuses on producing cheaper biofuels through using low-grade biomass as feedstock.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
My presentation could be about climate change, its effects and how biofuels can be a solution to this problem. I could also describe my research in more detail: the farm we collaborate with, the equipments in our lab, the biomass we use in our experiments, etc. I am open to modify the content of the presentation depending on the teacher preferences.
Målgrupp för besöket:
I would be open to visit any group of children as I can speak Swedish fluently. However, I would prefer to visit higher grade students so that I can take the presentation in English
Tillgänglighet:
Anna Stöckl - biologi
Biologiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Anna hjärnan hos insekter, och i synnerhet de områden i hjärnan hos nattfjärilar som är viktiga för synen. Presenterar på engelska.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Insekters hjärnor - hur de fungerar och hur de skiljer sig från våra hjärnor, och varför forskarna är intresserade av insekters hjärnor. I detta sammanhang kan jag också ge en inblick i min egen forskning, om nattfjärilars syn och varför de ser bra i svagt ljus. Talar även gärna mer allmänt om hur det är att studera biologi, och hur spännande det är att arbeta som forskare.
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/Gymnasiet. Kräver goda kunskaper i engelska.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Martina Svensson - naturvetenskap
Experimentell medicinsk vetenskap, Medicinska fakulteten, Lunds Universitet
Mitt avhandlingsarbete syftar till att undersöka den inflammation som uppstår i hjärnan i musmodeller av olika sjukdomstillstånd såsom stroke och Alzheimer´s sjukdom. En del av mitt arbete går ut på att undersöka hur fysisk träning påverkar denna inflammation.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök skulle kunna handla om ganska basala kunskaper om vilka celler som finns i hjärnan och hur inflammation uppstår samt hur det kan påverka hjärnans funktioner (t.ex. minnet, det allmänna välbefinnandet). Detta skulle kunna toppas med lite häftiga bilder som jag har tagit på nervceller inuti musens hjärna med hjälp av ett mikroskop.
Sedan är det så klart upp till lärare/pedagoger om de har lust att spinna vidare på något i presentationen inom ramen för den egna undervisningen vid ett senare tillfälle. Har man tillgång till kreativ verksamhet så kan man till exempel dela upp barngruppen i två grupper och låta dem klippa, måla och klistra ihop de olika cellerna som finns i hjärnan och sedan göra en liten tavla med dessa, eller liknande. (Jag har en snart tre-årig dotter hemma som tycker sådant är kul för då blandar man färg, form och naturvetenskap). Allt beror ju på hur mycket tid lärare/pedagoger vill lägga på det efter att jag lämnat gruppen.
Målgrupp för besöket:
Min målgrupp är barn som ännu inte är fullt läskunniga, gärna 5-7 års ålder så att jag tvingas kommunicera min kunskap på annat sätt än genom traditionell text på en powerpoint. Detta är något som jag aldrig har testat förut (förutom med min 3-åriga dotter) så det skulle kännas utvecklande.
(Min idé är ändå att använda powerpoint, men den ska grunda sig på bilder och inte kräva att mottagaren kan läsa. Jag har skrivit och illustrerat en kort liten saga om min forskning som jag tror med fördel skulle kunna läsas upp samtidigt som man visar illustrationerna på en powerpoint, så tillgång till projektor som kan kopplas till en Mac-dator behövs för att detta ska gå att genomföra).
Tillgänglighet:
Fredagar.
John Waller - biologi
Biologi Department, Evolutionary Ecology Unit, Lund university
The research concerns dragonfly evolution and behavior.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
We know from fossil evidence that dragonflies were very large (some the size of an adult crow around 300 mya), but not all dragonflies in the past were that large, and even 65 mya dragonflies were about the same size they are today. Why did dragonflies grow so large in the past and what has caused them to become smaller? And what keeps them from becoming bigger today?
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Tanja Weiffert - kemi
Kemiska institutionen, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning inom biokemi studerar Tanja proteiners stabilitet och ett protein som man tror orsakar Alzheimers.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vad som händer med proteiner i hjärnan när man får Alzheimers. Alternativt mer generellt om Alzheimers för de yngre eleverna.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Cerina Wittbom - kärnfysik
Fysiska Institutionen, avdelning för kärnfysik, Lunds universitet
Min forskning är inom området för klimatforskning. Mer specifikt är jag experimentalist inom aerosolteknologi. Vi får nästan dagligen larm om hur vårt klimat förändras och vi får en varmare tillvaro, vilket beror på utsläpp av växthusgaser. Vad som är mindre känt är att partikelutsläpp har en kylande effekt på klimatet, om att partiklar har en direkt effekt på klimatet - de kan absorbera och reflektera ljus och därmed påverka strålningsbalansen från solen så att vi får ett varmare respektive kallare klimat. Partiklar kan även påverka klimatet indirekt - genom att bilda molndroppar och därmed påverka strålningsbalansen. Vi forskare har gjort experiment i laboratorium där vi tittat på partiklar i avgaser från olika bilar. Utsläppen från bilarna har åldrats i vår kammare för att försöka imitera hur egenskaperna hos partiklar och gaser i utsläppen förändras. Jag har analyserat hur partiklarnas förmåga att bilda moln ändras under denna förvandling. När egenskaperna hos partiklarna ändras, så ändras förmågan att bilda moln och därmed även påverkan på klimatet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Mitt besök skulle kunna handla om grundläggande kunskap kring hur moln bildas i vår atmosfär och att de är livsviktiga för vårt liv på jorden. Även om hur min forskning bidrar till ny kunskap för att vi ska kunna ta till rätt åtgärder inför kommande klimathot (uppvärmningen av vår planet).
Målgrupp för besöket:
Jag träffar helst barn i åldern 6-10 år men kan tänka mig även yngre/äldre barn. Mitt forskningsarbete går att anpassa till alla åldrar eftersom det inkluderar väder och vind, vår jord och vår sol (kan dock bli svårt om barnen är för små, helst från förskoleklass och uppåt).
Tillgänglighet:
Måndag-fredag, beroende på hur schemat ser ut den veckan. Föredrar tider mellan kl 08.15-15.00.
Magnus Andersson - polisens brottsbekämpande verksamhet
Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
Min forskning berör beslutsfattande inom polisens brottsbekämpande verksamhet och i kriminella grupperingars genomförande av brottsprojekt. Generellt omfattar mitt forskningsintresse underrättelseanalys, polisiär brottsbekämpande verksamhet och kontra-terrorism, kriminalpolitik, terrorism och organiserad brottslighet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag skulle kunna presentera:
1) Nätverksanalys av organiserad brottslighet och terrorism (beskrivning av hur kriminella grupperingar organiserar sig och genomför brottsprojekt)
2) Vad är underrättelse- och brottsanalys inom polisen (specifika analysmetoder för brottsbekämpning)
3) Hur styrs polisens brottsbekämpande verksamhet (övergripande modeller för operativ styrning)
Målgrupp för besöket:
Jag tror att det skulle passa både högstadieklasser och gymnasieklasser.
Tillgänglighet:
Tidigast efter 7 december. Har inga särskilda önskemål om dag eller tid i veckan, är öppen för att planera in det när det passar.
Maysam Behravesh - stadsvetenskap
Institutionen för statsvetenskap, Lunds universitet
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
The research concerns the politics of nuclear weapons, international security, terrorism and conflict with at focus on the Middel East ans South Asia (Iran and Pakistan in particular).
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Katarina Blennow - samhällskunskap
Utbildningsvetenskap med inriktning mot samhällskunskapsämnets didaktik, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Katarina samhällskunksapsundervisning i etniskt heterogena elevgrupper. Hur går undervisningen till och hur upplevs den?
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Etnicitet som social konstruktion, multipla och föränderliga identifikationer. Hur det är att arbeta som forskare, att observera, intervjua etc. Min arbetsvardag, glädjeämnen och svårigheter.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Kurtis Boyer - Political Science
Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universtitet
My research interests centre on the relationship between empathy and processes of moral inclusion.My dissertation research at Lund will engage with the concepts of human empathy and cognition, and the role they have in informing our conceptions of, and relationship to, animals in politics.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Understanding why we love dogs, eat pigs, save polar bear, and wear cows.
Målgrupp för besöket:
Any age is fine - granted they understand english.
Tillgänglighet:
Late morning, early afternoon.
Sanchari De - media och kommunikation
Media och kommunikation, Lunds universitet
My thesis examines the connections and tensions between memories of cultural strugles and social movements with the case study of the Shahbag movement in Bangladesh in 2013, and how digital media made this tension visible.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I will present to the children the importance of the constructive use of digital media can bring a social change and help to uphold human rights and freedom of expression. I will also emphasise the importance of mother language in global democracy.
Målgrupp för besöket:
Very small children might not comprehend the essence of human rights or freedom of expression. However, it is okay with me to speak to the children of all ages.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Mats Fred - statsvetenskap
Globala politiska studier, Malmö högskola
Organisationsförändringar i svenska kommuner, framförallt genom projektorganisering.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Projektifiering av offentlig förvaltning – en ökad frekvens av projekt som organisatorisk lösning på samhällsproblem.
Målgrupp för besöket:
Gymnasieskolan
Tillgänglighet:
Flexibel gällande dag och tid.
Sofie Gustavsson - statsvetenskap
Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
Hur ungdomar formar sin identitet som medborgare i ett demokratriskt samhälle. För att prata om hur gymnasieungdomar interagerar med lärare och elever i skolan.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Skolans roll i demokratin och demokratins roll i skolan.Vad innebär det att vara en god medborgare? Vilken självbild får ni i skolan? Vilken skolkod finns det?
Målgrupp för besöket:
Helst högstadiet och gymnasiet.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Elias Isaksson - statsvetenskap
Institutionen för statsvetenskap, Lunds universitet.
Mitt avhandlingsarbete handlar om hur vi fattar beslut i miljö- och trafikpolitiken, vad som går att besluta om respektive inte går att besluta om samt vad det får för konsekvenser för Sveriges arbete för att uppnå de internationella klimatmålen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Klimatfrågan och vad som behöver göras politiskt och individuellt för att lösa den, framför allt med fokus på trafik.
Målgrupp för besöket:
Förskola/Låg/Mellan/Högstadium/Gymnasium
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Tullia Jack - samhällsvetenskap
Faculty of Social Science, Department of Sociology, Lunds universitet
Domestic cleaning practices have been steadily increasing for the last century, along with implicated water, energy and chemical consumption. Increasing resource consumption poses a challenge to sustainable development goals. I explore the problems with increasing consumption in everyday by looking at changing patterns of household time use, compared with domestic water and energy consumption, and appliance ownership since the 1980s. I then read 3 popular magazines to see how cleanliness is presented in popular culture over the last 30 years. This empirical data gives interesting insights into how cleanliness conventions have changed in Sweden, and will be useful in considering future resource planning for domestic life.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
For the students I would like to present a brief overview of magazines since the 1980s, plus an in-depth discussion of a modern magazins cleanliness content. I imagine a 30 minute introduction and then sitting in groups of 4-6 and making notes about what they think about how cleanliness is represented the magazine. Is it realistic? Interests are involved? How does it make you feel?
Målgrupp för besöket:
I am interested in young people of all ages; it would be useful if students had mastered reading, as some magazines have text as well as images. If students are younger I can choose magazines with more images.
Tillgänglighet:
I am flexible through until the end of December.
Dan Johnson - psykologi
Psychology department, Lunds universitet
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
I am a Masters student in Lund Psychology department. I have recently finished a piece of research about swearing and the positive effects it can have (and about the quality of the research making those claims) and I am currently involved in three research projects:
1. Social psychology: Investigating the differences in perception and reality of bullying amongst university students - i.e. Do people have an accurate perception of how much bullying occurs?
2. Sports psychology: Time outs in handball: Do players actually follow the instructions of their coaches? Why? Why not? Which instructions get followed and which get ignored? How can coaches give better instructions and how can we make players more likely to follow them?
3. Parapsychology and research design: A replication of a study which claims to prove the existence of pre-cognition ("psychic powers").
I am happy to talk to students about any of the above, or about psychology in general. Prior to my studies I was a psychology teacher in the UK and alongside many other topics (such as attachment, social influence, memory etc.) I extensively taught Forensic Psychology - the psychological study of crime and criminals. This always proves to be an engaging topic for many students and I have many resources which could be of interest.
I can be relatively flexible with regards to my availability given appropriate notice, so I have no preference regarding day or time, though I would prefer it not to be first thing in the morning so that I have time to travel.
Målgrupp för besöket:
I have worked with students of all ages before, but primarily with students aged between 16-18 years. Unfortunately, my level of Swedish is somewhat limited, so working with older students would be best.
Tillgänglighet:
I can be relatively flexible with regards to my availability given appropriate notice, so I have no preference regarding day or time, though I would prefer it not to be first thing in the morning so that I have time to travel.
Holly Knapton - Social and Political Psychology
The Department of Psychology, Lunds universitet
I work with Social and Political Psychology. Specifically, I look at the social reasons why people join political groups, including extremist groups (right-wing and left-wing). Humans have a strong desire to "fit in" and belong to social groups and if we feel like we don't belong, we may try to seek out groups to accept us. Thus, I focus on social exclusion and rejection in my research and how this might be a risk factor in radicalization.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Obviously, I work in something quite "heavy". Thus when presenting to a school, depending on the age or what the teacher wants I can adjust the way I present. For example, I can simply do a presentation on the the bad effects of exclusion and rejection. More research is showing the negative effects of feeling excluded at school and this could be presented in a kind of "anti-bullying" format. For example, presenting how feeling left out or excluded is not a nice feeling and how we should be aware that saying "You are not allowed to play with us" makes us feel as bad as someone hitting us.
Alternatively, for older children I could explain the theory behind my research, how I go about doing experiments to test this and how this relates to political and/or extremist groups.
Målgrupp för besöket:
As mentioned above, I think I could present to children of all ages (if English is not a problem). However, I think for younger children that maybe presenting how feeling left out or excluded is not a nice feeling and do this in a more "anti-bullying format".
Where as for older children, I think my research could be presented in relation to how I research this with regards to politics and extreme groups.
Tillgänglighet:
I am pretty flexible with my schedule, so with enough warning can do almost any time or day.
Andre Laszlo - narkotika
Ekonomihögskolan, Lunds universitet
Narkotikapolitik, framförallt frågor rörande dess legala status.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
The problem of the drug problem. Drug harms. Whats your problem? Quantum weed. Blessed be he who can believe without seeing, or? Darling dealers and useless users.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Lukas Linnér - elitidrott
Akademin för Hälsa och Välfärd, Halmstad högskola
Jag forskar på elitidrottares karriärsutveckling i kom bination med studier, en så kallad dubbel karriär, vilken många studentidrottare upplever som en utmaning. I min avhandling försöker vi etablera ett nationellt digitalt stöd till elitidrottande studenter i samarbete med Riksidrottsförbundet. Jag samordnar även utvecklingen av svenska nationella riktlinjer för främjandet av dubbla karriärer inom den högre utbildningen.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Beroende på målgrupp kan den handla om flera olika saker. T ex. (1) förståelse för idrottares dubbla karriärer och hur idrottare utvecklas i olika områden parallellt genom livet, (2) förståelse för idrottares karriärövergångar (t ex. processen att gå från junior-till-senior), (3) hur stödet för dubbla karriärer utvecklas såväl nationellt som internationellt på basis av EUs riktlinjer och den pågående processen att ta fram svenska nationella riktlinjer (främst riktad mot beslutsfattare), (4) vika utmaningar student-idrottare upplever och hur de kan hantera dem (t ex. centrala kompetenser för en framgångsrik dubbel kariär), eller (5) workshop i karriärplanering.
Målgrupp för besöket:
Antingen lärare och tränare eller idrottselever (årskurs spelar ingen roll).
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Mirella Muhick - informatik
Institutionen för Informatik, Ekonomihögskolan, Lunds universitet
Hela samhället genomsyras idag av olika informationssystem, som allt mer utgör hjärtat i varje organisation. Jag forskar om nya informationssystem för att stödja organisationer, mer specifikt Cloud Computing och vilken effekt dessa nya teknologier har på användarorganisationen. Det jag skulle vilja bidra med är att sprida kunskap om hur IT/IS förändrar vårt samhälle och världen vi lever i.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Att skapa intresse hos flickor och pojkar för IT/IS som ett spännande kunskapsområde i ständig utveckling, och ett säkert framtidsområde. Inspirera till att söka kunskap och att ha ett kritiskt förhållningssätt till det man läser. Jag har tidigare även arbetat som studentambassadör vid Lunds universitet och föreläst/inspirerat unga människor att läsa vidare. Att tillägga är att jag också har arbetat som mentor för andra studenter med särskilda behov. Att vara en god förebild och väcka kunskapstörst hos unga är något jag brinner för. Kunskap är makt.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Hanna Sahlin - kriminologi/sociologi
Sociologiska Institutionen, Lunds universitet
Jag forskar om rädsla för brott, och hur begreppet trygghet påverkar kriminalpolitiken.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Jag kan prata om hur brottsstatistiken ser ut i mätningar, i jämförelse med hur brott rapporteras om i tex tidningar. Jag kan också prata om brottstatistik i mer allmänhet också, vilka problem som finns med att mäta brottslighet (tex anmälningsbenägenhet). Varför framstår det som att vissa grupper överrepresenteras i statistiken? Hur kan man tolka trender över tid? Osv.
Målgrupp för besöket:
Elever i 8-9an eller på gymnasiet.
Tillgänglighet:
Gärna framåt vårkanten, någon gång efter nyår. Men jag kan vara rätt flexibel.
Emil Stjernholm - film
Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Emil film med ett annat primärt syfte än underhållning, mer specifikt Gösta Werners filmskapande och den logik som präglade kortfilmsproduktionen under 40- och 50-talet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Historia på film (frågor kring fakta/fiktion, källkritik m.m.). Film- och mediemedvetenhet (olika sätt att analysera rörliga bilder). Film och demokrati (mänskliga rättigheter, filmen som vittne med mera).
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse
Ingrid Bosseldal - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Bosseldal synen på lärande och relationer inom föräldrautbildning, lärarutbildning och hundinstruktörsutbildning.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök hos lärare - fokus på forskningen kring barn och programmering ”Vilken matematik måste vi lära ut om vi vill lära barn programmera?” samt ”Hur lär man på bästa sätt ut programmering för barn”. Vid ett besök hos elever – fokus på barn & programmering där barnen får vara aktiva och producera.
Målgrupp för besöket:
Yngre/Mellan/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt övenskommelse.
Malin Christersson - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Christersson barns förmågor inom programmering.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök hos lärare - fokus på forskningen kring barn och programmering ”Vilken matematik måste vi lära ut om vi vill lära barn programmera?” samt ”Hur lär man på bästa sätt ut programmering för barn”. Vid ett besök hos elever – fokus på barn & programmering där barnen får vara aktiva och producera.
Målgrupp för besöket:
Föreläsning för lärare. Mellanstadiet.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Adriana Di Lorenzo Tillborg - utbildningsvetenskap
Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet
Min forskning bedrivs inom musikpedagogik. Den handlar om kulturskolor i Sverige och vad som händer med dem när de får nationella styrdokument.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Besöket skulle kunna handla om hur (kultur)skolor påverkas av normer och policy. Den skulle också kunna handa om hur funktionalitet och/eller kön/genus kan påverka hur barn/unga nås av kulturskolor. Innehållet kan anpassas efter åldersgrupp/årskurs.
Målgrupp för besöket:
Alla åldersgrupper/årskurser. Besöket kan utformas i samråd med den ansvarige lärare. Besöket kan innehålla musikinslag och/eller digital frågesport.
Tillgänglighet:
Efter överenskommelse.
Mattias Gunnemyr - utbildningsvetenskap
Filosofiska institutionen, Lunds universitet
Socialt ansvar gentemot strukturella orättvisor. Skillnaden mellan att ha ett socialt ansvar och att vara skyldig eller klandervärd för något. Vad måste man göra för att ta sitt ansvar?
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Ta upp några typiska exempel, som hemlöshet och den internationella klädindustrin. Vad har vi för ansvar gentemot dess och framförallt varför?
Målgrupp för besöket:
Mellanstadiet/Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Ämma Hildebrand - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Hildebrand hur undervisning om sexualitet och normer tar sig uttryck inom naturkunskapsämnet på gymnasiet.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
En historisk tillbakablick som visar på att språk och traditioner, samt vad som uppfattas som kunskap, är föränderligt. Genomförande av normkritiska övningar tillsammans med elever och lärare.
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Ingemar Karlsson - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Karlsson bakgrund och orsaker till låga prestationer i matematik, utifrån ett utbildningsvetenskapligt perspektiv.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök hos matematiklärare: Aktuella frågeställningar i min avhandling ”Låga prestationer i matematik – bakgrund och orsaker”. Vid ett besök hos elever åk 4-6. Hur arbetar ni i matematik och hur kan man undvika matematiska problem?
Målgrupp för besöket:
Mellanstadiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Martin Malmström - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Malmström synen på skrivande i skolan så som den kommer till uttryck i läroplaner och i medial debatt.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök hos lärare högstadiet/gymnasiet: fokus på forskning av centrala/ nationella prov. Hur har elevers skrivande förändrats över tid? Erfarenheter från min avhandling kring synen på skrivande i skolan. Vid ett besök hos gymnasieelever – språk och grammatik, verktyg för manipulation?
Målgrupp för besöket:
Gymnasiet. För lärare som undervisar i språk.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Eva Pennegård - didaktik
Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar Eva NO-ämnets didaktik. Närmare beskrivet, vilken påverkan lärares PCK (pedagogial content knowledge) har på elevers resultat i NO.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Vid ett besök i lärargrupper: metoder för att ta reda på elevers uppfattning om lärarens påverkan på deras resultat. Hur man kan använda videofilmade lektioner för reflektion om elevers lärande.
Vid ett besök i elevgrupp: berätta om hur elever och lärare beskriver sin gemensamma lärmiljö och vad som lärare och elever beskriver har påverkan på elevers lärande.
Målgrupp för besöket:
Grundskola.
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.
Sara Wilen - konstnärlig forskning
Musikhögskolan i Malmö
Jag är operasångare och arbetar som konstnärlig forskare med operaimprovisation, en ungefär tioårig operagenre som jag varit med och skapat i Sverige. Min avhandling heter "Singing in action" och jag undersöker hur interaktionen går till mellan improvisatörerna när vi i stunden skapar text, musik och handling i dialog med publik (i alla åldrar och i olika sammanhang), genom att göra föreställningar, skriva artiklar och analysera video. Föreställningarna handlar om att skapa opera och romanser på nya sätt, bland annat samarbete med körer och symfoniorkestrar, där vi ofta improviserar i dialog skriven klassisk musik för att göra den mer tillgänglig för en ny publik.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Eftersom jag jobbar med konstnärlig forskning, som fokuserar forskning genom handling, så vore det spännande att rent performativt göra ett upplägg där de unga själva får uppleva och pröva detta, som ett "dramalabb" mixat med gemensam reflektion. Det kunde handla om kreativitet och skapande i grupp, där jag både kan visa exempel ur forskningen på hur vi jobbar och göra praktiska övningar med de unga (jag jobbar mycket med drama- och operaimprovisation som pedagog). VI kan arbeta med att undersöka dramaturgi och samspel, genom olika moment där jag varvar lekfull praktik och teori. Det kan också ha ett fokus på genus- och maktstrukturer ( jag har gjort opera projekt om genus för och med högstadiet med min grupp tidigare, där vi haft workshops med ungdomarna) och hur vi framställer, eller gestaltar genus på operascenen och i andra populärkulturella medier, som film. Jag kan också göra en mer traditionell presentation med power point med videoexempel, eller en kombination.
Målgrupp för besöket:
Jag är öppen för att besöka alla åldersgrupper, då jag arbetat med workshops för alla åldrar tidigare. De workshops där jag haft mer teoretiska delar har främst riktat sig till äldre årskurser.
Tillgänglighet:
David Örbring - utbildningsvetenskap
Institutionen för utbildningsvetenskap, Campus Helsingborg, Lunds universitet
Inom ramen för sin forskning studerar David geografiämnets didaktik.
Vad skulle ditt besök kunna handla om?
Utbildningsvetenskap – vad är det? Om att forska i utbildningsvetenskap, med fokus på diskussioner kring forskning och vetenskap. Om geografiämnets didaktik – med fokus på frågor som vad, hur, och varför?
Målgrupp för besöket:
Högstadiet/Gymnasiet
Tillgänglighet:
Enligt överenskommelse.