Trafikanordningsplan

För arbeten på allmän plats inom Ängelholms kommuns krävs en tillfällig trafikanordningsplan (TA-plan) som visar hur trafikanordningar, förbiledning av trafik samt vägmärkesuppskyltning är tänkt att se ut.

Därför behövs en TA-plan

Syftet med TA-planen är att den ska bidra till en säker arbetsmiljö för de som arbetar inom eller intill vägområdet. Den ska också skapa en säkrare trafikmiljö för alla trafikslag. TA-planen är också en del i entreprenörens arbetsmiljöplan. Det är viktigt eftersom arbetsplatsen ligger inom ett riskområde för trafik som endast väghållaren råder över och får besluta om åtgärder för.

I en TA-plan är särskilt viktigt att ta hänsyn till de oskyddade trafikanterna och att prioritera framkomligheten för kollektivtrafiken. Trafikanordningarna och uppmärkningen ska vara tydlig och lättförståelig för alla som rör sig i trafiken.

Om ett arbete kräver en så kallad totalavstängning måste TA-planen redovisa hur trafiken ska ledas om.

Utmärkningsansvarig (godkänd för arbete på väg) ska finnas på arbetsplatsen.

Avgift för hantering av TA-planer

När en aktör behöver utföra arbeten i gatumiljön krävs en trafikanordningsplan, TA-plan. Planen ska skickas in tillsammans med ansökan om grävtillstånd. Du måste ha en godkänd TA-plan innan du får påbörja arbetet.

Ängelholms kommun handlägger och godkänner TA-planer och för det tar vi ut en avgift för handläggningstiden.

Att ha en godkänd TA-plan är nödvändigt eftersom det handlar om säkerheten både för trafikanter och för de som arbetar på platsen. Om du påbörjar ett arbete utan att ha en godkänd TA-plan, eller om arbetet fortsätter efter det att TA-planen gått ut kan du bli skyldig att betala vite.

Taxan är beslutad av kommunfullmäktige och du hittar den i sin helhet nedan.

Har du frågor är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.


Aktuell taxa för ansökan och anmälan av av TA-planer

Aktivitet

Kostnad

Handläggning av godkänd TA-plan

900 kronor

Handläggning av TA-plan där ansökan nekas

400 kronor

Handläggning av lokala trafikföreskrifter, LTF, utfärdande och förändringar

400 kronor

Generell TA-plan (medges bara i enstaka fall), kostnad per kalenderår

5 000 kronor

Förlängning av redan godkänd TA-plan och tillstånd

1 000 kronor

Ändring i befintlig, godkänd TA-plan

1 000 kronor

Avtalsvite

Om din TA-plan har brister eller är ofullständig när du påbörjar arbetet utfärdar kommunen vite.

Brist

Kostnad

Arbete påbörjas utan TA-plan

5 000 kronor

Om arbetet fortsätter utan att TA-planen förlängs eller om du som ansvarig inte har informerat de som berörs av en totalavstängning

2 000 kronor per vecka

När grundläggande avstängningar inte följer den godkända TA-planen

3 000 kronor

Viktigt att tänka på

Om arbetet innebär att gaturummet, alltså gator, gång- och cykelvägar eller torg, spärras av eller belamras ska arbetet planeras noggrant för att ge skydd åt både arbetare och trafikanter. Arbetet ska planeras för att det ska vara så enkelt som möjligt att ta sig fram för både gående, cyklister, kollektivtrafik och övrig trafik. Särskild hänsyn ska tas till personer med funktionsnedsättning.

Används gupp ska de märkas ut tydligt, vid snöröjning ska de tas bort av sökande. Ängelholms kommun ansvarar inte för eventuella skador på gupp som uppstår vid snöröjning.

  • Trafikanordningsplanen ska visa hur trafiken ordnas samt vilka vägmärken och avstängningar som ska användas. Bifogad ritning ska vara måttsatt och ha väderstrecken utsatta.
  • Området ska märkas ut i en karta eller ritning där det tydligt framgår var arbetet utförs.
  • Trafikanordningar ska märkas ut i skiss eller ritning.
  • Handläggningstiden för en TA-plan är 10 arbetsdagar, om din ansökan är komplett. Om kollektivtrafiken också berörs är handläggningstiden 15 arbetsdagar. Om tidplanen för ditt arbete ändras och arbetet tar längre eller kortare tid än förväntat, ska du kontakta kommunens handläggare omgående.
  • Om trafiken stängs av på annat sätt än vad som står i den godkända TA-planen kan kommunen avbryta arbetet.
  • Det ska finnas en kopia på den godkända TA-planen på arbetsplatsen.
  • Innan arbetet får påbörjas ska sökande dokumentera eventuella skador som finns på marken och anmäla det till kommunens gatuingenjör.
  • Sökande ska informera boende, verksamheter och övriga som är beroende av vägen till respektive fastighet, samt uppdatera om vilken eller vilka vägar som är framkomliga. Som sökande har du också ett snavar att se till att till exempel sophantering fungerar under arbetets gång.

Kom ihåg att TA-planen bara anger minikraven

En godkänd TA-plan ersätter inte de lagar och regler som finns för arbetsmiljö. Det är alltid den aktuella aktören på arbetsplatsen som ansvarar för arbetsmiljön och för att Arbetsmiljöverkets regler följs. Det kan krävas ytterligare säkerhetshöjande åtgärder, utöver vad som anges i TA-planen, för att arbetsmiljön ska bli bra. TA-planen anger bara minimikrav.

Polistillstånd för nyttjande av offentlig plats

Det krävs ofta tillstånd från polismyndigheten för att använda en offentlig plats, som en gata, trottoar och park. Exempel på när det krävs polistillstånd är vid belamring av offentlig plats för byggnadsställning, lift, byggbodar och uppställning av container. Tänk på att söka polistillståndet i god tid.

Gräva på allmän mark

Ska du gräva på allmän mark för att till exempel lägga ner rör och kablar behöver du grävtillstånd.

Sidinformation

Publicerad:
2024-05-13