Platser för kultur

Ängelholm har ett rikt och varierat kulturliv. Här hittar du mer om några besöksvärda platser, oavsett om du brinner för kultur eller bara är lite lagom intresserad.

Kultur är ett viktigt inslag i många människors vardag, vid sidan av jobb, studier och andra åtaganden. I Ängelholm har du alltid nära till en kulturupplevelse. Utöver konst, museer och kulturarv har vi till exempel en egen Walk of Fame längs Storgatan.

Galleriet: Vill du se samtida svensk och nordisk konst? Då är Galleri Moment rätta stället. Här bjuds på utställningar med stor variation i både form och innehåll – måleri, foto, skulptur, keramik, textil och mycket annat. Galleriet är ett samarbete mellan kommunen och Ängelholms Konstförening. Läs mer om aktuella utställningar, kurser, resor och övrig info på Konstföreningens webbplats:

Bakgrund

Galleri Moment grundades 1967 och fick då lokaler i en före detta affär vid hörnet av Stortorget och Storgatan. 1986 var galleriet en tid inrymt i Gamla rådhuset och året därefter flyttade det in i det då nyuppförda biblioteket.

Namnet lär ha kommit från när den första lokalen färdigställdes. Det var inte klart vad galleriet skulle heta, men så fick någon under arbetets gång syn på en burk spackel där ordet Moment fanns med. Namnförslaget väckte gillande – och snart bestämdes att så skulle också galleriet heta.

Vill du ställa ut på Galleri Moment?

Ansökningar för att ställa ut på galleriet görs via e-tjänsten som du hittar överst här på sidan.

Om du inte är svensk medborgare kan du skicka din ansökan via e-post:

Kontaktperson

Nina Wenedikter, konstutvecklare

Lokalerna

Gamla Rådhuset på Stortorget i Ängelholm erbjuder en lokal till dig söker en tillfällig utställningslokal för en kortare period. Det kan vara föreningar, nätverk och andra kulturutövare som vill ställa ut konst, foto, hantverk, slöjd, återbruk mm och kanske ordna tillhörande workshops. Om du vill lämna intresseanmälan för en tvåveckors utställningsperiod hittar du en digital e-tjänst längst upp på den här sidan.

Utställare ansvarar själv för öppettider, bemanning och att gällande försäkringar för utställda objekt finns.
För få variation, kvalitet och mångfald i utställningarna. förbehåller vi oss rätten att välja utställningar.

Vigselrum

Funderar du på att gifta dig borgerligt? I rådhuset finns ett vigselrum för borgerliga vigslar. Dessutom finns här en utställning med kommunens lokalhistoriska silversamling.

Bakgrund

Gamla rådhuset byggdes redan 1775 och var fram till 1896 stadens rådhus. Därefter var huset bostad och så småningom blev det hantverksmuseum i byggnaden. Den epoken avslutades 1972. I mitten av 1980-talet fanns Galleri Moment här under ett år och därefter var turistbyrån fram till 2013 hyresgäst i lokalerna.

Uthyrningsregler och praktisk information för utställare på Gamla rådhuset

I länken nedan hittar du som utställare all information du behöver inför din utställning så som hantering av nycklar, larm, marknadsföring, bemanning, försäkringar och mycket mer.

Utställningsavgiften är 500 kronor/period och betalas vid bokning.

Kontaktperson

Mai Kurdve, kultursamordnare

Lokalerna: Från häkte till kulturhus

Vid Tingstorget finns en byggnad med historia. Kronohäktet uppfördes på tidigt 1800-tal och här har funnits både häkte, polisstation och hantverksmuseum.

Numera erbjuds lokaler för föreningsverksamhet och kulturaktiviteter i huset. Det kan till exempel vara föreläsningar, utställningar och repetitionslokaler för musikgrupper. Hemslöjdsgillet och Engelholms schackklubb är några av de föreningar som har regelbundna aktiviteter här och trädgården på baksidan har under senare år använts för sommarlovsaktiviteter för barn och unga.

Föreningar som har behov av lokaler för sin verksamhet är välkomna att höra av sig till någon av e-postadresserna nedan för mer information

Bakgrund

På 1820-talet byggde Bjäre härad och Ängelholms stad ett gemensamt härads- och stadshäkte. Snart därefter behövde kronan, staten, ett häkte i västra delen av Kristianstads län. Därför skedde en större tillbyggnad, och 1840 togs det nya Kronohäktet i bruk. Det var i drift till 1936, då staden fick ta över huset. Under andra världskriget hade luftförsvaret verksamhet här. Mellan 1949 och 1972 var byggnaden sedan polisstation. Därefter fick Hantverksföreningens samlingar sin plats i huset och fram till början av 2000-talet fanns här Ängelholms Hantverksmuseum.

Kontakt:

Mai Kurdve, kultursamordnare

Vad kan ett antal profiler från områdena idrott, musik, litteratur, teater, film, företagande och flyg ha gemensamt? Jo, alla har de på olika sätt bidragit till att sätta Ängelholm på kartan. Numera finns deras namn förevigade på Ängelholms Walk of Fame.

Det var i samband med Ängelholms 500-årsjubileum som idén väcktes om att skapa ett minnesmärke på Storgatan. Sagt och gjort, i september 2016 var det dags för invigning. På stenar i svart diabas placerade på shoppingstråket finns namnen på elva välkända ängelholmare. Och det finns plats för fler namn! Tanken är nämligen att ytterligare personer framöver ska kunna hedras på detta sätt.

Profilerna är:

  • Elsa Andersson, aviatris
  • Frans G. Bengtsson, författare
  • Jarl Borssén, skådespelare
  • Jarl Kulle, skådespelare
  • Jörgen Elofsson, låtskrivare och producent
  • Malik Bendjelloul, Oscarsbelönad regissör
  • Jill Johnson, sångerska
  • Christian von Koenigsegg, entreprenör
  • Maria Rooth, ishockeyspelare
  • Kenny Jönsson, ishockeyspelare
  • Ragnar Skanåker, skytt
  • Kerstin Hörlin–Holmqvist, möbelformgivare
  • Gösta ”Pollenkungen” Carlsson
  • Else Ekblom, kulturprofil

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-05