Ansök om hjälp - för dig som senior eller äldre
Om du bor hemma och behöver stöd med saker du inte kan göra själv på grund av ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom, då finns det hjälp att få. Vår målsättning är att du ska kunna leva ett självständigt liv och bo kvar i ditt hem så länge det är möjligt.
Digitala tjänster för denna sida
Hur går det till?
Nedan följer en beskrivning av hur ansökningsprocessen går till.
Ansökan
Ansökan om insatser görs i första hand via respektive e-tjänst. Du når dessa antingen i informationsrutan ovan eller under respektive insats nedan.
Har du inte möjlighet att använda dig av e-tjänsten går det bra att ta kontakt med kommunens kundtjänst.
Utredning och bedömning
Efter att du gjort en ansökan kommer du kontaktas av en handläggare. Utifrån din ansökan gör handläggaren en utredning och bedömning av ditt individuella behov. Inhämtning av information kan ske via telefon alternativt hembesök. I vissa fall kan din ansökan behöva kompletteras med läkarintyg, utlåtande eller bedömningar från arbetsterapeut och fysioterapeut. Handläggaren prövar ditt behov av stöd och hjälp utifrån rättspraxis och kommunens riktlinjer.
Utredningen kan ta olika tid beroende på vad du ansöker om samt enligt vilken lagstiftning, SoL eller LSS. Hemtjänst- och boendestödsärenden hanteras utifrån dess karaktär och kan ibland behöva handläggas skyndsamt. Andra ärenden såsom exempelvis personlig assistans och särskilda boendeformer kräver oftast en längre handläggningstid.
Beslut
Handläggaren fattar beslut om vilken hjälp du har rätt till utifrån dina individuella behov, rättspraxis och kommunens riktlinjer. Beslutet skickas hem till dig.
Är du inte nöjd med ditt beslut har du alltid rätt att överklaga. Information om hur du överklagar bifogas ditt beslut. I överklagan ska du skriva vilket beslut du överklagar och varför du vill att beslutet ska ändras. Överklagan ska skickas in till kommunen inom tre veckor från mottagandet om avslag. Behöver du hjälp vänder du dig till den handläggare som fattat beslutet.
Uppföljning av beviljade insatser
Handläggaren ansvarar för att följa upp ditt beslut om beviljad insats. Uppföljning sker oftast i samband med att ditt beslut löper ut alternativt vid behov. Även utföraren av din beviljade insats är skyldig att följa upp den hjälp du har.
Förändrat behov av insatser under pågående beslutsperiod
Om ditt behov av insatser förändras kan det ibland räcka att ta kontakt med den som utför din hjälp. I andra fall kan du behöva ta kontakt med din handläggare som får göra en ny behovsbedömning. Kommunens kundtjänst kan vägleda dig vidare till rätt enhet.
Vad kostar det?
De flesta insatser är belagda med en avgift. Mer information finns att läsa på sidan för taxor och avgifter.
Socialtjänstlagen (SoL)
Socialtjänstlagen (SoL) är en lag som styr socialtjänstens arbete i Sverige. Den ska säkerställa att den som behöver stöd får hjälp utifrån sina behov. Det kan gälla äldreomsorg och funktionsnedsättning. Beslut kan överklagas om man inte är nöjd.
Vad kan du ansöka om?
Du kan ansöka om stöd och hjälp enligt Socialtjänstlagen, såsom hemtjänst, särskilt boende eller trygghetslarm. Kommunen gör en individuell bedömning utifrån dina behov.
Här nedan följer exempel på de insatser du kan ansöka om inom ramen för Socialtjänstlagen. Under varje insats hittar du information och kan ansöka.
Hemtjänst
Hemtjänst omfattar både omvårdnad- och serviceinsatser. Omvårdnadsinsatser kallas de tjänster som hjälper dig att klara din dagliga livsföring, exempelvis hjälp med din personliga hygien, toalettbesök och dusch. Hjälp med personlig omvårdnad kan du få vid ett eller flera tillfällen under dygnet.
Serviceinsatser är tjänster som utförs i ditt hem, exempelvis städning och tvätt. Du kan även få hjälp med apoteksärende och med att beställa matvaror eller få leverans av matdistribution.
Hemtjänst kan också fungera som en avlösning för dig som vårdar en anhörig.
Trygghetslarm
Trygghetslarm är till för dig som känner dig otrygg i ditt hem. Larmet bärs som ett armband eller halsband. Med en enkel knapptryckning kan du få kontakt med trygghetsjouren i kommunen. Trygghetslarmet ska bidra till att du ska kunna bo kvar i din bostad.
Dagverksamhet
Dagverksamhet är en biståndsbedömd verksamhet för dig med en diagnostiserad kognitiv svikt eller dig som är under utredning för kognitiv svikt. Dagverksamheten ger dig möjlighet att delta i olika aktiviteter under dagen, vilka är anpassade efter ditt behov och dina intressen. Syftet är att ge meningsfull sysselsättning, social gemenskap och stimulans, samtidigt som anhöriga får avlastning.
Permanenta och tillfälliga boendeformer
Särskilt boende
Särskilt boende är en biståndsbedömd boendeform för dig som har ett så omfattande behov av hjälp dygnet runt att det inte längre kan tillgodoses i ditt hem. I ett särskilt boende bor du i en egen lägenhet och det finns personal i form av undersköterskor och vårdbiträden som hjälper dig dygnet runt. Inom särskilt boende finns olika inriktningar:
- vårdboende för dig som är somatiskt sjuk,
- demensboende för dig som har en demenssjukdom eller annan kognitiv svikt
- samt boende för dig som har en psykisk funktionsnedsättning
Vill du flytta till en annan kommun?
Är du bosatt i Ängelholms kommun men önskar flytta till ett särskilt boende i en annan kommun, vänder du dig till den kommun du önskar flytta.
Vill du flytta hit?
Vill du ansöka om särskilt boende i Ängelholms kommun, men inte är bosatt i kommunen, ansök med e-tjänst nedan.
Korttidsvistelse
Korttidsvistelse är en biståndsbedömd vistelseform för dig som tillfälligt har ett så omfattande behov av hjälp att du i den aktuella situationen inte bedöms kunna få ditt behov tillgodosett i ditt hem. Korttidsvistelse beviljas under ett fåtal veckor. I Ängelholms kommun finns korttidsboende på Lindhaga Parkhus. Då behovet av platser ibland kan vara stort nyttjar Ängelholms kommun även korttidsboenden utanför den egna kommunen
Växelvård
Växelvård är en typ av kontinuerlig avlastning där en person som vanligtvis bor hemma och får vård där, tillfälligt vistas på ett vårdboende. Detta kan ge avlastning för anhöriga eller närstående som annars hjälper till med vården i hemmet.
Boendestöd
Boendestöd är en behovsprövad, individuellt anpassad insats för dig med varaktiga psykiska, psykiatriska, neuropsykiatriska (NPF) och/eller intellektuella funktionsnedsättningar (IF). Syftet är att stödja dig i att klara din vardag och främja självständighet, både i hemmet och genom aktiviteter utanför bostaden. Boendestödet ges utifrån ett socialt och pedagogiskt arbetssätt för att stärka din egen förmåga. Insatsen boendestöd innefattar inte kompenserande insatser och erbjuds inte inom särskilda boendeformer. Målet är att möjliggöra ett självständigt boende för dig.
Sysselsättning
Sysselsättning är en behovsprövad insats för dig med en varaktig psykisk funktionsnedsättning. Sysselsättning erbjuder dagliga aktiviteter för dig som inte står till arbetsmarknadens förfogande och inte heller är aktuell för arbetsrehabiliterande insatser.
Kontaktperson
Kontaktperson är en behovsprövad insats för dig som på grund av fysisk, psykisk eller kognitiv funktionsnedsättning saknar sociala relationer och saknar förmåga att ta kontakt med andra. Målet är att utveckla din förmåga att ta sociala kontakter, delta i aktiviteter i samhället och på sikt bli självständig.
Du som har en omfattande funktionsnedsättning kan ansöka om insatser enligt Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS). LSS är ett komplement till andra lagar och innebär inte någon inskränkning i de rättigheter som andra lagar ger.
Vid ansökan av en LSS-insats görs två bedömningar, först en personkretsbedömning för att se om du har rätt att begära en insats enligt LSS, därefter prövas behovet av insatsen. För att få rätt till insatser enligt LSS-lagen måste du tillhöra någon av lagens tre personkretsar:
- Personer med utvecklingsstörning, autism och autismliknande tillstånd.
- Personer med begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Personer med stora och varaktiga funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
Vad kan du ansöka om?
Här nedan följer en beskrivning av de insatser du kan begära inom ramen för LSS.
Klicka på plustecknet för att läsa mer. Under varje insats hittar du information och kan ansöka.
Rådgivning och annat personligt stöd
Denna insats tillhandahålls av Region Skåne.
Personlig assistans
Personlig assistans är en insats som är avsedd för dig som omfattas av personkretsen och har omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar, inom flera livsområden, och som är i behov av hjälp för att klara de grundläggande behoven. Med grundläggande behov avses:
- andning,
- personlig hygien,
- måltider,
- av- och påklädning,
- kommunikation med andra,
- stöd som den enskilde behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom, och
- stöd som den enskilde behöver löpande under större delen av dygnet på grund av ett medicinskt tillstånd som innebär att det finns fara för den enskildes liv eller att det annars finns en överhängande och allvarlig risk för hans eller hennes fysiska hälsa.
Om ditt behov av hjälp med grundläggande behov inte överstiger 20 timmar/veckan, ansöker du hos kommunen. Om ditt behov av hjälp med grundläggande behov överstiger 20 timmar/vecka ansöker du hos Försäkringskassan.
Ledsagarservice
Insatsen ledsagarservice utformas individuellt och tillsammans med en ledsagare kan du kan exempelvis besöka vänner, delta i kulturlivet eller bara för att komma ut på promenad.
Kontaktperson
Insatsen kontaktperson är främst avsedd att tillgodose behovet av en medmänniska när anhörigkontakt saknas eller behöver kompletteras för att du ska ges möjlighet att bryta din isolering.
Avlösarservice i hemmet
Insatsen avlösarservice innebär att personal kommer hem och avlöser föräldrar eller anhöriga i omvårdnaden av personen med funktionsnedsättning. Syftet med insatsen är exempelvis att anhöriga skall få tid för avkoppling, tid att ägna sig åt den funktionsnedsatta personens syskon eller för att genomföra aktiviteter utanför hemmet som personen med funktionsnedsättning inte deltar i. Syftet är inte att möjliggöra arbete för föräldrar eller anhöriga.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet innebär att en person med funktionsnedsättning får vistas en tid utanför det egna hemmet. Syftet är att erbjuda möjlighet till rekreation och miljöombyte samt personlig utveckling för personen med funktionsnedsättning, men även tillfällen för avlösning till anhöriga.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
Barn och ungdomar, som omfattas av personkretsen och är över 12 år, kan ha rätt till insatsen korttidstillsyn före och efter skolans slut, under lovdagar, studiedagar och längre lov som sommarlov.
Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för barn eller ungdom
För barn och ungdomar, som omfattas av personkretsen, med svåra funktionsnedsättningar, som trots olika stödåtgärder inte kan bo hos sina föräldrar, finns möjlighet att ansöka om familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar. Boendeformerna är frivilligt valda och ska vara en kompletterande, varaktig uppväxtmiljö i förhållande till barnets eget hem.
Bostad med särskild service eller annan särskild anpassad bostad
Bostad med särskild service är ett anpassat boende där du kan få stöd och hjälp utifrån dina behov, där du ska kunna leva och bo så likt andra människor som möjligt och där du kan få hjälp med exempelvis personlig omvårdnad eller att utföra dina vardagliga sysslor såsom städ, tvätt och inköp. Det finns tre olika boendeformer inom insatsen bostad med särskild service, gruppbostad, servicebostad och särskilt anpassad bostad. Om du beviljas en bostad med särskild service är det kommunen som beslutar vilken boendeform som ska erbjudas.
Daglig verksamhet
Du som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar dig, samt omfattas av personkrets 1 eller 2 enligt 1 § LSS, kan ansöka om daglig verksamhet.
Sidinformation
- Senast publicerad:
- 2025-05-27
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.