Hjälp och stöd i hemmet
Digitala tjänster för denna sida
Om du har svårt att klara dig själv i vardagen finns det möjlighet att få stöd i hemmet. Vilken hjälp du kan få beror på dina behov och anpassas efter din livssituation. Här hittar du information om det stöd som kan erbjudas.
Ansöka om hjälp
Om du behöver stöd i hemmet och vill veta mer om hur ansökan går till, hur du ansöker eller vilka typer av hjälp som finns, kan du läsa mer på länken nedan.
Hemtjänst
Hemtjänst är stöd som du kan få i hemmet för att klara din vardag. Hjälpen delas upp i två delar: omsorg och service.
Omsorg handlar om personlig omvårdnad – till exempel hjälp med att duscha, gå på toaletten eller annan hygien. Denna hjälp kan ges en eller flera gånger per dygn, beroende på vad just du behöver.
Service omfattar praktiska sysslor i hemmet, som städning, tvätt och hjälp med att handla mat.
När du har fått ett beslut om hemtjänst från en biståndshandläggare väljer du själv vilken utförare som ska hjälpa dig.
Geografisk indelning av hemtjänsten
Hemtjänsten är uppdelad i geografiska områden där varje hemtjänstgrupp ansvarar för ett särskilt område och hjälper de personer som bor där.
Via länken nedan kan du se hur områdena är indelade.
Leverans av måltider
Leverans av måltider, så kallad matdistribution, innebär att du tecknar ett abonnemang som gäller sju dagar i veckan. Varje vecka får du välja mellan 10 maträtter som delas ut två gånger i veckan.
Maten tillagas av kommunens måltidspersonal på Möllebackens kök i Munka Ljungby enligt metoden Cook and Chill. Det innebär att maten lagas från grunden och kyls ner till tre plusgrader efter tillagningen och får en hållbarhet på elva dagar.
Maten kan värmas både i varmluftsugn och i mikrovågsugn. Behöver du hjälp med att värma din mat kan du få hjälp av hemtjänstpersonal att värma i mikrovågsugn.
För att bli beviljad matdistribution bedömer vi bland annat din förmåga att laga mat själv och om du kan ta dig till en närliggande matservering.
Om du ska resa bort kan du avbeställa maten. För att få avdrag på fakturan måste avbokningen göras senast tre dagar i förväg. Undantag görs vid sjukhusvistelse eller korttidsboende.
Vill du avsluta ditt matabonnemang behöver du meddela oss minst 14 dagar i förväg.
Trygghetslarm
Ett trygghetslarm är till för dig som vill känna dig tryggare hemma. Larmet bärs som ett armband eller halsband och med en enkel knapptryckning får du kontakt med en larmcentral som pratar om ditt hjälpbehov.
Syftet med trygghetslarmet är att du ska känna dig trygg och kunna bo kvar i din bostad så länge som möjligt.
Trygghetsjouren tar emot larm och utför även beviljade hemtjänstinsatser under kvälls- och nattetid (mellan 22.00-07.30). Trygghetsjouren är bemannad dygnet runt, årets alla dagar.
För att få ett trygghetslarm behöver du ett biståndsbeslut från en av kommunens biståndshandläggare. Använd vår e-tjänst eller kontakta Kundtjänst för att ansöka. Kundtjänst kontaktas även vid återlämning av trygghetslarm.
Fixartjänst

Hushållssysslor
För att minska risken för fallolyckor har du som är 65 år eller äldre och bosatt i Ängelholms kommun möjlighet att få stöd med små praktiska sysslor som ökar tryggheten i hemmet. Tjänsten är kostnadsfri.
Du ansvarar själv för att ha det material som behövs, men fixartjänsten tar med sig egna verktyg. Varje uppdrag får ta högst 45 minuter.
Vad hjälper fixaren till med?
Det här ingår
- Sätta upp lampor, fästa sladdar och halksäkra mattor
- Sätta upp enstaka tavlor
- Sätta upp och ta ner gardiner
- Byta säkringar, glödlampor och batterier i brandvarnare
- Hämta eller lämna mindre saker i källare eller på vind
- Flytta lättare möbler för att förbättra framkomligheten i hemmet
Det här ingår inte
- Städning, tvätt och inköp
- Fönsterputsning och målning
- Trädgårdsarbete och snöskottning
- Uppgifter som fastighetsägaren ansvarar för
- Arbeten som kräver fackkunskap, till exempel elinstallationer
- Borrning i våtutrymmen (badrum, tvättstuga etc.)
- Att bära bildäck till eller från förråd
IT och teknik
IT-vägledaren erbjuder dig som är 65 år eller äldre kostnadsfritt och enkelt IT-stöd i hemmet. Du kan få hjälp med att installera appar, komma igång med digitala tjänster eller använda sociala medier och kommunikationsverktyg. Genom att stärka kunskapen om digital teknik bidrar tjänsten till att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet bland seniorer.
Tjänsten är kostnadsfri, men behöver du utrustning, till exempel en surfplatta eller mobiltelefon, står du själv för inköp och kostnad.
Tänk på att du aldrig ska lämna ut användarnamn, lösenord eller personliga koder till IT-vägledaren.
Vad hjälper IT-vägledaren till med?
Det här ingår
- Hjälp att installera och komma igång med appar på mobil eller surfplatta
- Stöd med sms och mobilens inställningar
- Råd om bra appar för exempelvis videosamtal
- Tips på användbara samhällstjänster, som 1177
- Hjälp att skapa e-post och skicka eller ta emot mejl
- Du kan även boka ett hembesök om du behöver hjälp med din tv, mobiltelefon eller andra digitala verktyg
Det här ingår inte
- Felsökningar, reparationer eller installation av hårdvara
- Eventuella inköp av utrustning
Hjälpen syftar till att du ska komma igång och efter besöket kunna använda eventuella tjänster självständigt efteråt.
Kontakt
Bokning kan göras under följande tider via något av numren nedan.
Måndag–torsdag: 8.00–16.00
Fredag: 10.00–15.00
Bostadsanpassning
Har du en funktionsnedsättning kan du söka bostadsanpassningsbidrag för att göra ditt hem mer tillgängligt. Det kan till exempel gälla borttagning av trösklar, stödhandtag eller anpassning av badrum.
Bidraget gäller fasta funktioner i bostaden och prövas individuellt av kommunen. Du behöver ett intyg, till exempel från en arbetsterapeut.
Du kan söka oavsett boendeform, men bor du i hyres- eller bostadsrätt krävs fastighetsägarens eller föreningens godkännande.
Äldrelots
Äldrelotsen finns för att ge dig som är äldre, eller anhörig, stöd och vägledning i frågor som rör äldreomsorg och vardagsliv.
Stöd och hjälpmedel vid tillfällig vistelse i Ängelholm
Ska du vistas tillfälligt i Ängelholm och behöver hemtjänst, hälso- och sjukvård, rehabilitering eller hjälpmedel i hemmet? Då ska du i god tid kontakta ansvarig personal i din hemkommun.
Sidinformation
- Senast publicerad:
- 2025-06-09
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.