Utomhus med hund

I Ängelholms kommun finns flera olika hundrastgårdar där hundar får springa fritt och leka. Utöver det finns våra fina parker, stränder och strövområden som passar både promenader och lek, men då finns också särskilda regler för hundar.

Du som har hund vet att ditt husdjur behöver komma ut och röra på sig varje dag. Men innan du ger dig ut med hunden är det bra att veta vad som gäller för hundar på allmän plats, och var du kan låta hunden leka fritt.

Fyra personer i olika åldrar promenerar tillsammans i naturen. En av dem har en korg i handen, den yngsta är i tonåren och har en hund i koppel. De ser glada ut och har tunnare ytterkläder. Bakom dem syns ett mindre vattendrag och man anar att de ännu gröna träden snart börjar skifta i höstfärger. Foto.

Både människor och hundar behöver komma ut i naturen. Tänk på att du oftast ska ha hunden kopplad på allmän plats.

Hundrastgårdar

I Ängelholms kommun finns i dagsläget tre inhägnade områden där din hund får springa fritt. Två av dem ligger centralt i Ängelholm, ett på Villan och ett på Nya Kungsgården, och det tredje finns i Strövelstorp.

Använd sunt förnuft så att hundrastgården blir en bra och trygg plats för alla.

Här finns våra hundrastgårdar


Nya Kungsgården, Ängelholm

Adress: Västanvindsgatan 2

Gården är drygt 500 kvadratmeter stort och har ett stängsel som är omkring två meter högt. Bänkar är placerade utanför hundrastgården. I närheten finns det parkeringsmöjligheter.

Villan, centrala Ängelholm

Adress: I korsningen Planteringsvägen och Landshövdingevägen

Hundrastgården på Villan är drygt 2000 kvadratmeter stort och har ett stängsel som är två meter högt. I hänget växer det större träd och buskar. Bänkar är placerade innanför hägnet och det finns möjlighet att parkera i närheten.

Strövelstorp

Adress: Söder om idrottsplatsen som har adress Sportvägen 6

Hundrastgården i Strövelstorp ligger söder om idrottsplatsen i ett större naturområde. Hägnet är drygt 3000 kvadratmeter stort och har ett stängsel som är omkring två meter högt. I hägnet växer större träd och buskar. Bänkar är placerade både utanför och innanför stängslet och det finns parkeringar i närheten.

I hundrastgården ska du alltid tänka på några saker...

  • Om det redan finns hundar i rastgården fråga först innan du släpper din hund.
  • Tänk på närboende och låt inte din hund skälla ihållande.
  • Plocka alltid upp efter din hund.
  • Har du en hund som gillar att gräva, återställ marken efter dig innan du lämnar rastgården.
  • Var noga med att stänga grinden efter dig så att andra hundar inte smiter ut.

Under 2024 ska två nya hundrastgårdar stå klara, ett i Vejbystrand och ett i Hjärnarp.

Hund på allmän plats

Naturligtvis är du och din hund välkomna att promenera och röra er på andra platser i kommunen. Men här behöver vi ofta samsas om utrymmet och därför gäller vissa regler för hundar på allmän plats, alltså till exempel parker, stränder och torg.

I Ängelholm ska hundar vara kopplade på följande platser:

  • I hela centrum, även på gång- och cykelstråk
  • I Hembygdsparken
  • På platser där det pågår torghandel
  • På alla idrottsplatser och lekplatser i kommunen

Vissa undantag gäller för bland annat ledarhundar eller polishundar. I särskilda hundrastgårdar och hundhägn behöver hundar inte vara kopplade utan kan leka fritt.

Med hunden i naturen

Kommunen kan besluta om vilka regler som gäller på kommunens mark, men det är inte alltid självklart vem som äger marken. Om du rör dig ute i naturen med din hund är det bra att känna till Lagen om tillsyn av hundar och katter. Enligt den lagen ska hållas kopplade under vår- och sommarmånaderna, för att inte störa djurlivet under perioden när de flesta djur får ungar.

Särskilda bad för hundar under badsäsongen

Under badsäsongen, mellan den 15 maj och den 15 september, får hundar inte vara på de allmänna badplatserna. Hit räknas stränderna, badbryggorna och klitterna i anslutning till stranden.

Däremot finns särskilda badplatser som är till för just hundar att bada och leka vid. Det är Hundbadet i Vejbystrand, det så kallade ”Hunnabadet” strax norr om småbåtshamnen i Skälderviken, och stranden precis söder om hamnen. Vad gäller Hunnabadet norr om piren så är det endast den halvan av stranden som är närmast piren som är särskilt reserverad för hundar. På den halvan, närmast cykelvägen, gäller samma regler som på övriga stränder. Det finns skyltar på plats som visar vilken del av stranden som är för hundar.

Utanför badsäsongen är hundar välkomna på alla stränder.

Tänk på att: Stranden mellan Råbocka camping och Sibirien är en del av ett naturreservat och här gäller hundförbud på stranden redan från den 15 april.

Här hittar du våra hundbad

Kartan visar var det finns särskilda hundbadplatser där hundar är välkomna att bada mellan den 15 maj och 15 september. Se orange markeringar på kartan.

Kartan visar en bit av Ängelholms kust. Två platser är markerade med gult, här får hundar bada under sommarsäsongen. Det är dels i Vejbystrand, dels i Skälderviken. Illustration.Förstora bilden

Här är din hund välkommen att bada under badsäsongen, 15 maj-15 september.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-04