Upplev naturen i Ängelholms kommun

I Ängelholms kommun finns flera vackra natur- och rekreationsområden som passar för vandring, utflykter eller motion. Här kan du läsa mer om några besöksvärda naturområden i kommunen.

Varierande natur och naturreservat

I Ängelholms kommun finns mycket fin och varierande natur som passar för promenader, picknick och andra utflykter. Vår natur och friska ekosystem är viktigt både ur ett miljöperspektiv och för att vi människor ska må bra.

Flera av kommunens ströv- och naturområden är också naturreservat. Det betyder att naturen är skyddad och sköts på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Samtidigt ska de vara lättillgängliga och trevliga att besöka. När du kommer till ett naturreservat kan du läsa på en skylt innan du går in i området vad som finns att uppleva just här. Här står också om det är något särskilt du inte får göra, till exempel plocka växter. Reglerna finns för att skydda naturen så att fler ska kunna uppleva den i framtiden.

Mossar, skogar och raviner

Uppe på Hallandsåsen växer mäktiga bokskogar med raviner där naturen har fått stå orörd, vilket gör den ännu mer värdefull. Här finns också mossar och myrar som mest påminner om Norrlands ödsliga vildmarker. Villkoren på mossen är svåra och bara speciellt anpassade växter klarar sig här. Många mossar dikades ut på 1700- och 1800-talet och därför är det extra viktigt att skydda de som finns kvar.

Hav, stränder och vattendrag

Nedanför åsen breder det öppna jordbrukslandskapet ut sig. Här är jorden bördig och har brukats i alla tider. Genom landskapet ringlar sig åarna fram som grönblå oaser. Rönneå är en av Skånes största åar och en viktig miljö för fiskar, fåglar och andra djur. Längs Rönneå och Rössjöholmsån finns många fina platser att upptäcka för paddlare, vandrare och fiskeintresserade. Den som vill ta sig ut till havet kan upptäcka kusten och sanddynerna i Kronoskogen eller i Magnarp. Skåneleden går längs kusten genom hela kommunen, och här kan du ta kortare promenader eller göra längre vandringar.

Om du funderar på att vandra eller övernatta ute är det bra att känna till vad Allemansrätten säger.

Vid idrottsplatsen i Hjärnarp ligger en mindre bokskog som utgör ett trivsamt rekreationsområde. I den ljusa bokskogen blommar vitsipporna om våren och området passar fint för både utflykter och motion, året runt. Hit kan du ta dig bara för att få vara utomhus och promenera, träna eller bara njuta av skogens sus, tillsammans eller för en stund i sitt eget sällskap.

Genom bokskogen går en elljusslinga på 1,2 eller 1,7 kilometer. Rundan passar perfekt för en kvällsutflykt, en joggingrunda eller en promenad. I anslutning till slingan finns också ett utegym med dels fasta redskap, dels en låda med andra träningsredskap som går att låna på plats. Det är helt gratis men tänk på att lägga tillbaka redskapen när du är klar. Här kan du motionera och träna året runt eftersom området är upplyst.

Utveckling av området

Ängelholms kommun och Svenska kyrkan håller på att göra området till naturreservat. Området kan komma att utvecklas, med fler slingor och naturvårdsinsatser som ska gynna den biologiska mångfalden.

Om platsen

Byn Hjärnarp ligger ungefär en mil nordost om Ängelholms tätort, strax intill E6:an upp mot Hallandsåsen. Förutom idrottsplatsen och rekreationsområdet finns det ett område med skidspår, Hulebäckserödsbacken. Området ligger lite längre norrut, på östra sidan om E6:an.

Vill du slippa ta bilen går det bussar från Ängelholm till Hjärnarp.

Skir och ljust grön bokskog under försommaren. Gråbruna stammar och ljusgröna trädkronor som släpper igenom solens ljus. En plats för lugn och rekreation. Foto.Förstora bilden

Den lummiga och ljusa bokskogen under sommaren.

Glad, ung kvinna tränar i en av redskapen i utegymmet en kall och solig vinterdag. Foto.Förstora bilden

I utegymmet i Hjärnarp kan du träna med både fasta och lösa redskap.

Två kvinnor promenerar in i bokskogen en vårvinterdag när solen skiner. Foto.Förstora bilden

Bokskogen är härlig för både jogging och promenader.

Kronoskogen är ett stort skogsområde som sträcker sig mellan kusten och järnvägen som går genom centrala Ängelholm. Under 1700- och 1800-talen planterade man tall på området. Det är en vanlig metod för att hindra sanden från de stora sanddynerna längs kusten att blåsa in över bebyggelsen och åkrarna.

Idag har träden vuxit sig höga och bildat en stor skog med flera leder och motionsslingor. Skåneleden sträcker sig genom skogen och längs med leden finns ett par rastplatser. Den västra, kustnära delen av Kronoskogen förvaltas av Stiftelsen Skånska landskap och är skyddad som naturreservat. Den kallas också för Ängelholms strandskog. Den östra delen av Kronoskogen ägs och sköts av kommunen, som också tittar på möjligheten att göra den delen till naturreservat.

Från skogens norra del, nära Råbocka camping, kan du ta dig in på någon av de fyra motionsslingorna som är utmärkta med blå, gula, röda och vita markeringar. Här finns också skyltar som visar hur långa de är och hur de sträcker sig genom skogen.

Tillgänglig året runt

Kronoskogen är ett trevligt utflyktsmål året runt. Förutom de utmärkta stigarna och lederna finns den lite större Malavägen som går parallellt med kusten en bit in i skogen. Här är det tillåtet att cykla, precis som på Lasarettslinjen och Blocklinjen, två större leder som går nästan ända ner till stranden.

Det är lätt att ta sig till Kronoskogen, kommer du med buss eller tåg till Ängelholms station är det bara några minuters promenad till entrén vid Järnvägens museum. Härifrån går en tillgänglighetsanpassad spång in i skogen, med bänkar och en rastplats längs vägen. Här finns också ett arkitektritat vindskydd inom projektet Arknat.

Service

Södra delen av Kronoskogen gränsar till Sibirien där det finns parkeringsplatser, grillplatser och toaletter. Norrut ligger Råbocka camping som håller öppet under sommarhalvåret. Här finns toaletter i anslutning till stranden, glasskiosk och restaurang.

Jakt i Kronoskogen

Under perioden september till mars förekommer jakt i Kronoskogen. Den syftar huvudsakligen till att hålla nere antalet dovhjortar, som kan orsaka svåra betesskador på träd och annan växtlighet. Jakten ska inte störa friluftslivet och bedrivs under säkra former.

En kvinna varma ytterkläder och med vandrarkängor på fötterna ser sig över axeln och in i kameran. Hon står på en skogsstig, ser ut att ha stannat till och hon ser glad ut. Det är vår och träden är inte gröna än, men solen tränger ner genom de bruna grenarna.. Foto.

I Kronoskogen finns både motionsslingor, vandringsleder och stigar.

Två kvinnor samtalar och dricker kaffe i skogen. Än har det inte hunnit bli grönt i skogen, men vårsolen skiner. Foto.Förstora bilden

Ta en kaffepaus under vandringen eller promenaden.

Ung man i träningskläder och med orienteringskarta i ena handen springer genom den ljusgröna skogen. Han ser glad och energisk ut. Foto.Förstora bilden

Kronoskogen passar också för orientering.

Tre personer skymtar inne i ett pyramidformat vindskydd i trä, omgivet av blandad skog. Det är skymning och i vindskyddet lyser en lampa. Foto.Förstora bilden

Det arkitektritade vindskyddet i Kronoskogen passar både för övernattning och för kortare pauser.

En samling rödrosa blad på en låg buske som växer på den i övrigt djupgröna mossan. Bladen är nästan självlysande. Foto.Förstora bilden

Kronoskogen bjuder på varierande skog och växtlighet.

Mitt i Ängelholms stad ligger Nybroskogen som en grön oas, med Rönneå på ena sidan och Havsbaden på den andra. Skogen är ett populärt promenad- och motionsområde och det finns elljusspår på 2,5 kilometer, ett utegym och en streethockeyplan.

Längs ån går Nybroleden som tar dig genom ädellövskog med grova ekar och jättebokar. Här kan den naturintresserade hitta många spännande och ovanliga arter som bara trivs i riktigt gammal skog. Längre in i skogen kommer du till pelarsalar av raka furor och vägen går lätt att ta sig fram på med cykel.

Här har också Ängelholms rodd- och kanotklubb, ÄRKK, sin klubbstuga i direkt anslutning till ån. I närheten av klubbhuset finns toalett, eldplats och vindskydd för vandrare och paddlare som behöver ta en paus.

Bokskog med ljusgrå stammar en halvmulen höstdag. Marken är täckt med brunröda löv men en stig som leder in bland stammarna skymtar på marken. Foto.

Nybroskogen ligger i centrala Ängelholm och används flitigt av såväl motionärer som fiskeintresserade och fågelskådare.

Djurholmens strövområde är som ett Sverige i miniatyr. Här kan du gå från de stora vidderna uppe på Djurholmamossen som påminner om de norrländska myrarna, till Århultsbäckens skånska bokskogsravin på ett par timmar.

Djurholmens strövområde sträcker sig längs Hallandsåsens södra sluttning, och här är det som att befinna sig mitt i vildmarken. Här finns ett rikt växt- och djurliv och framförallt en imponerande variation i naturen.

Strövområdet består egentligen av två naturreservat, Djurholmamossen i nordväst och Århultsbäcken i sydost.

I området finns tre utmärkta leder. De två kortare är 1,5 kilometer långa, men den ena går i kuperad terräng och den andra på plan mark. Den tredje slingan är 4 kilometer och tar dig genom stora delar av reservaten och deras skiftande miljöer. Stigarna korsar också varandra så det går att vandra längre sträckor genom att vika av på en annan led.

Djurholmamossen

Själva mossen ligger högt upp på Hallandsåsen och är naturreservat. Platsen med sin norrländska myrmark är hem åt både växter och djur som trivs specifikt i den här typen av natur. På mossen finns ett åtta meter högt utkikstorn där du kan se ut över hela landskapet och spana efter både älg och fåglar.

Århultsbäcken

Bäcken rinner genom en ravin som skär genom landskapet längs åsen. Här dominerar den typiska skånska bokskogen, men också flera platser att upptäcka, bland annat vattenfallet och lämningar efter en gammal kvarn.Har du riktig tur kan du se utter i bäcken, och under den senare delen av sommaren blommar den speciella myrliljan på de små mossarna intill bäcken.

Bra att veta för besökare

Djurholmens strövområde ligger ungefär en mil öster om Hjärnarp. Det finns parkering och informationsskyltar i anslutning till området, samt tillgång till både toaletter och grillplatser. Om du vill grilla behöver du ta med eget kol. Området sköts av Stiftelsen Skånska Landskap.

För den som är intresserad av växt- och djurliv finns här mycket att upptäcka. Här hittar du mer läsning:

Träspång leder över en mosse, längre bort skymtar skogsbrynet. Foto.

Foto: Carina Zätterström, Länsstyrelsen Skåne

Magnarps strandmarker är ett kommunalt naturreservat längs med kusten i Magnarp. Här har du en vidunderlig utsikt över Skälderviken med Kullahalvön i fjärran.

Skåneleden sträcker sig genom hela reservatet. Norrifrån kommer du först till den betade strandheden där fåren brukar gå på sommaren. Söder om heden tar buskmarker, klapperstensfält och den skyddande strandskogen vid. På våren sjunger näktergal och grönfink, ute i vattnet kan du få se en ejderfamilj och med jämna mellanrum kan du vila benen på en bänk med utsikt över havet.

Nära till havsbad

Magnarps strandmarker är ett ströv- och vandringsstråk som sträcker sig längs med kusten. En varm dag kan havet locka, och då finns flera fina badstränder i närheten. Bara någon kilometer norrut ligger Vejbystrand med fina badstränder, och precis söder om strandmarkerna ligger Magnarps strand som är något mindre.

Hur kommer jag hit?

För den som inte vandrar eller promenerar hit finns det utmärkta cykelvägar hela vägen från centrala Ängelholm. Närmaste busshållplats ligger inne i Vejbystrand, ungefär 1,5 kilometer bort. Det finns också parkeringsplatser både intill den södra och den norra delen av reservatet.

I förgrunden en grind, och bortom den sträcker en ängsmark med gulnat gräs ut sig. Här växer låga buskar och i fjärran skymtar havet som glittrar i sommarsolen. Foto.Förstora bilden

Magnarps strandmarker är särskilt populärt under sommarhalvåret.

Närbild på blommande trift, en ljusrosa ängsblomma som breder ut sig på ängen. Havet i bakgrunden. Foto.Förstora bilden

Under försommaren blommar den karaktäristiska triften på heden.

Hamnen i Magnarp, en solig sommarkväll. Hamnpiren sträcker sig rakt ut i det glittrande blå havet och solen står lägre på himlen. Foto.

Från reservatet är det nära till den mysiga hamnen i Magnarp.

En äng med gulnat gräs sträcker ut sig i sommarsolen. Till höger växer låga men intensivt gröna buskar och till höger skymtar man det blå havet. Foto.Förstora bilden

Längs strandmarkerna vandrar du med utsikt över Skälderviken och Kullahalvön.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-04