Låna en odlingslåda

Ängelholms kommun har ungefär 100 odlingslådor som är till för allmänheten. Det kostar inget och alla som vill har möjlighet att låna en eller två lådor, så länge det finns lediga.

Att odla sina egna blommor eller grönsaker behöver inte vara särskilt svårt. Du behöver inte ens ha en egen trädgård.

Sedan 2012 Arbetar Ängelholms kommun aktivt för att skapa möjligheter för den som vill odla i staden. Stadsodlingen är till för alla och ett sätt att tillsammans skapa en grönare innerstad. Det är också en möjlighet att inte bara odla sin egen mat, utan dessutom knyta nya bekantskaper.

En park om våren där allt är på väg att slå ut. Himlen är blå och träden har vita äppelblommor. I parken finns röda odlingslådor. Foto.

Tegelbruksparkens stadsodling bidrar till en grönare stadsmiljö.

Stadsodling i Tegelbruksparken

Kommunen har satt upp 100 röda odlingslådor i Tegelbruksparken. Det är en del i vårt arbete med att skapa grönare områden i staden, en gemensam samlingsplats. Att lådorna är röda är ingen slump, vi har valt samma färg som de vackra ullungrönnarna i parken får på hösten.

Låna en låda - så funkar det

Du kan låna en eller två lådor och ett avtal löper i två år. Sedan kan du välja om du vill förlänga låneperioden eller om du vill avsluta den. Du anmäler intresse är via vår e-tjänst som du hittar högst upp på sidan. Om det inte finns lediga lådor just nu kan du ställa dig i kö, även det gör du i e-tjänsten.

Kommunen gör varje år en inventering av stadsodlingen. Vi ser till att lådorna är i gott skick och fyller dem med vanlig matjord inför odlingssägongen. Det finns också vatten och kannor på plats i parken. Vill du däremot ha någon specialjord eller olika redskap behöver du stå för det själv.

Vi hjälps åt att ta hand om parken

Odlingslådorna i Tegelbruksparken är till för privatpersoner som lånar dem för eget bruk. För att alla ska känna sig välkomna och trivas ber vi dig följa de gemensamma regler som finns för odlingen.

Vad får jag odla?

I odlingslådorna får du odla blommor, grönsaker, kryddor, örter, bär. Trädgårdsverktyg och redskap står du själv för.

Får jag täcka min låda?

Ja du kan täcka din odling med hårdplast eller odlingsduk. Se bara till att ta hand om skyddet så att det är i gott skick.

Kan jag kompostera växtrester och annat trädgårdsavfall?

Det finns en särskild plats för kompostering i parken och här kan du lägga komposterbart trädgårdsavfall. Om komposten är full och behöver tömmas ber vi dig meddela oss via vår e-tjänst för felanmälan.

//LÄNK till felanmälan//

Kan jag använda gödsel eller bekämpningsmedel?

Ja, men du får inte använda konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

Bevattning

I parken finns en kran som är tillgänglig under odlingssäsongen. Du kan också låna vattenkannor på plats.

Nedskräpning

Platsen är allmän mark och här ska alla som vill kunna njuta av parken och grönskan. Därför ber vi dig att hjälpa oss att hålla parken fri från skräp.

Frågor

Har du frågor är du välkommen att kontakta kommunens kundtjänst på antingen telefon eller mejl.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-02