Äpplen från Ausås i fokus när kommunen ordnar utställning med hembygdsföreningen
Aroma, Filippa och Småländskt jätteäpple är bara några av de många äppelsorter som just nu går att beskåda och lära mer om i utställningen på Strövelstorps skola.
Idag lever vi i Sverige som om vi hade fyra jordklot. Det måste vi ändra på för att kunna lämna över ett hållbart samhälle till nästa generation och för att vi ska få det bättre på vägen dit.
Vi har alla ett ansvar för hållbar utveckling. Du gör säkert redan medvetna val för att leva mer hållbart och tillsammans kan vi göra stor skillnad. Här kan du läsa om hur Ängelholms kommun tar ansvar för hållbar utveckling.
Hållbarhet och hållbar utveckling är begrepp som kan ha olika betydelse för olika personer. Ängelholms kommun använder Brundtlandkommissionens definition av hållbar utveckling:
"En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov."
Hållbar utveckling består i sin tur av tre delområden som hänger ihop med varandra och som ibland kallas för ”Tripple Bottom Line” eller ”People planet profit”. Dessa tre delområden är:
Ekologisk, eller miljömässig hållbarhet, är allt som rör planetens förmåga att upprätthålla liv i alla dess former. Det innefattar bland annat klimatsystemets stabilitet, luft-, land- och vattenkvalitet, landanvändning och jorderosion, biodiversitet och ekosystemtjänster, till exempel pollinering och fotosyntes.
Vi måste bevara våra ekosystem och inte tära på planetens resurser för kommande generationers skull.
Social hållbarhet handlar om att sträva mot ett samhälle där grundläggande mänskliga rättigheter uppfylls. Att arbeta med social hållbarhet handlar om att arbeta för en god och jämlik hälsa genom att förbättra människors livsvillkor och livsmiljö.
Den mest vedertagna definitionen av ekonomisk hållbarhet är en ekonomisk utveckling som inte medför negativa konsekvenser för den ekologiska eller sociala hållbarheten. En ökning av ekonomiskt kapital får alltså inte ske på bekostnad av en minskning i naturkapital eller socialt kapital.
Aroma, Filippa och Småländskt jätteäpple är bara några av de många äppelsorter som just nu går att beskåda och lära mer om i utställningen på Strövelstorps skola.
Antalet laddbara fordon blir fler och fler och med det ökar även efterfrågan på laddstationer i Ängelholm. Från och med onsdag den 18 september kan företag och andra aktörer som är intresserade av att sätta upp nya laddare, ansöka om det på kommunens webbplats.
Jätteloka är en invasiv främmande art som ställer till med stora problem i naturen. Att växtsaften kan orsaka brännskador gör det inte bättre. Därför vill Ängelholms kommun gärna hjälpa de markägare som har stora problem med växten.
Den 2 november 2022 beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott att ta fram styrdokument kopplat till Agenda 2030. Uppdraget resulterade i ett hållbarhetsprogram som är Ängelholms färdplan för att uppnå de 17 globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Programmet innehåller därmed målsättningar för alla tre dimensioner av hållbar utveckling – social, ekologisk och ekonomisk.
Hållbarhetsprogrammet ger riktningen för kommunens övergripande hållbarhetsarbete. Det ska vara styrande för Ängelholms kommunorganisation och vägledande för de som bor och verkar inom kommunens geografiska områden. För att konkretisera målsättningarna i programmet kommer även ett flertal nya, alternativt uppdaterade, styrdokument att tas fram som exempelvis energi-och klimatplan samt en biblioteksplan. Underliggande styrdokument och verksamhetsplaner ska vara i linje med hållbarhetsprogrammets målsättningar.
Hållbarhetsprogrammet gäller för perioden 2025 - 2030.
Den 10 april 2024 beslutade Kommunstyrelsen att ta fram en Energi-och klimatplan. Planen ska uppfylla Lagen om kommunal energiplanering och visa en tydlig riktning för den geografiska kommunens energi-och klimatarbete. Planen ska innehålla målsättningar och konkreta åtgärder som krävs för att uppnå uppsatta mål.
Energi- och klimatplanen förväntas gälla mellan 2026 - 2030.
Utöver arbetet med att ta fram olika styrdokument arbetar Ängelholms kommun på olika områden för att öka den ekologiska hållbarheten i hela kommunen. Bland annat genom att:
Goda och jämlika levnads- och uppväxtvillkor är viktiga faktorer i ett socialt hållbart samhälle. Det pågår ett konstant arbete med att jämna ut klyftor i samhället och Ängelholms kommun strävar efter att göra samhällssystem mer jämlika.
Kommunen arbetar långsiktigt med att skapa strukturer som ger invånare så goda förutsättningar som möjligt för att nå sin fulla potential. Både nu och i framtiden.
Kommunen gör insatser som främjar god folkhälsa och arbetar aktivt med både psykisk och fysisk hälsa. Exempel på insatser är föreläsningar, gemensamma temaveckor och nätverksträffar. Olika verksamheter samverkar för att arbeta brottsförebyggande genom särskilda satsningar på barn och unga.
Det finns en stor nytta i att stärka samverkan mellan kommun och civilsamhälle så att alla invånare ska kunna ha en meningsfull fritid, bland annat genom att lyfta civilsamhällets roll i planer och styrdokument. Exempel på det arbetet är en ny kulturplan och en ny biblioteksplan.
Den fysiska miljön är en viktig faktor i arbetet med social hållbarhet och där strävar vi efter att involvera invånare, unga som vuxna, i olika projekt som ska främja ett Ängelholm för Ängelholmarna. Två exempel som syftar till att involvera invånare i samhällsutvecklingen är dels Ängelholmsförslaget, dels Ungdomsfullmäktige. Ofta handlar arbetet om att samordna verksamheter och organisationer.
Kommuner kan arbeta med ekonomisk hållbarhet på olika sätt. Ängelholms kommun arbetar proaktivt med exempelvis klimatanpassningsåtgärder i den bebyggda miljön, bekämpning av invasiva arter och med att reducera utsläpp av växthusgaser. Det minskar risken för större framtida miljöproblem, som i sin tur innebär kostnader för samhället.
Vidare för att främja ekonomisk hållbarhet arbetar Ängelholms kommun med att minska sociala spänningar och bidra till ett harmoniskt och stabilt samhälle. Det görs genom att sträva efter en rättvis fördelning av ekonomiska resurser och möjligheter. Två konkreta exempel är det arbete som Aktivitet förebygger bedriver, och Fritidsbankens verksamhet.
Det finns olika stöd som föreningar i kommunen kan söka, vilket också är ekonomiskt hållbart, då fler barn och unga kan delta i föreningsliv och genom fysisk aktivitet bidra till en bättre folkhälsa. Att invånare hushåller med sina ekonomiska tillgångar skapar också en hållbar kommun, och på det området erbjuder kommunen budget- och skuldrådgivning som ett stöd.
God samverkan med näringslivet och möjlighet att teckna kommunens hållbarhetsavtal, bidrar också till en hållbar tillväxt i kommunen.
Ängelholms kommun arbetar med hållbar utveckling utifrån de globala målen i Agenda 2030, Sveriges nationella miljömål och folkhälsopolitiska mål.
Den 25 september 2015 antog FN:s generalförsamling Agenda 2030 med 17 globala mål som spänner över stora samhällsutmaningar. Fram till 2030 har världens länder förbundit sig att tillsammans genomföra en samhällsförändring som leder till att nå de globala målen och en ekonomisk, social och ekologiskt hållbar utveckling:
Det kan bli verklighet genom de globala målen för hållbar utveckling.
Inget mål kan uppfyllas på bekostnad av ett annat och det krävs framgång inom alla områden för att målen ska kunna nås.
De nationella miljökvalitetsmålen är riktmärken för miljöarbetet i Sverige och visar vägen mot uppfyllelsen av den ekologiska delen av Agenda 2030 och en hållbar utveckling.
Det folkhälsopolitiska ramverket består av ett övergripande, nationellt folkhälsopolitiskt mål och åtta målområden. Det övergripande målet för folkhälsopolitiken har ett tydligt fokus på jämlik hälsa. Målet är att folkhälsopolitiken ska skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen, och minska de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
Driver du företag och vill ta nästa steg i företagets hållbarhetsresa? Då kan du skriva på vårt hållbarhetsavtal som Ängelholms kommun har tagit fram med Ängelholms Näringsliv. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för hållbar utveckling i Ängelholms kommun!
I Parisavtalet har världens länder enats om att hålla den globala temperaturökningen långt under 2 grader och sträva efter att den stannar vid 1,5 grad.
Alla koldioxidutsläpp lagras i atmosfären och driver på den globala temperaturökningen. FN:s klimatpanel har beräknat hur stor mängd koldioxid som återstår att släppa ut om vi ska leva upp till Parisavtalet. Det brukar kallas vår globala koldioxidbudget.
Genom ett samarbete mellan Klimatsekretariatet och forskare vid Uppsala universitet och vid Tyndall Center for Climate Change Research i Storbritannien, har den globala koldioxidbudgeten anpassats till lokal nivå. Här kan du se Ängelholms andel av den globala budgeten:
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.