Vanliga frågor och svar om maten vi serverar

Kommunens måltidsverksamhet har ungefär 8 000 lunchgäster varje dag. Det innebär också att många har frågor om maten vi lagar och serverar.

Har du funderingar kring maten vi serverar i kommunens verksamheter?

Kanske hittar du svaret här.

Mat är något som berör oss alla, de flesta av oss äter ju flera gånger om dagen. Mat skapar engagemang och kommunens måltidsverksamhet får mycket frågor, från både matgäster och anhöriga. Här hittar du en sammanställning över da vanligaste frågorna och svar om maten vi serverar.

Hur planerar kommunen matsedeln?

Matsedel planeras av kommunens måltidsutvecklare i samarbete med kockar från våra kök. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer med gästernas önskemål i åtanke. Målet är att erbjuda näringsriktiga och vällagade måltider som inte har för stor påverkan på klimatet.

Detta görs delvis genom bra upphandlade råvaror och säsongsplanerad matsedel. Varje dag serveras ca 8000 luncher i våra förskolor, skolor och servicehus. Det är en stor utmaning att få alla gäster att uppskatta varje maträtt då vi alla tycker olika.

Vad erbjuds till varmrätterna i våra restauranger?

  • Skolorna erbjuder grönsaksbuffé, knäckebröd samt mjölk.
  • Förskolorna erbjuder olika grönsaksfat eller grönsaksbuffé varje dag, samt mjölk.
  • Servicehusens restauranger erbjuder grönsaksbuffé, knäckebröd samt måltidsdryck.

Detta för att det ska finnas möjlighet att komplettera sin måltid och komponera en egen tallrik av grönsaker, kolhydrater och protein. Ett bra sätt att komponera sin måltid är att använda tallriksmodellen. Den bygger på att tallriken delas upp upp i tre delar, två större och en lite mindre. En av de större skall fyllas med grönsaker och rotfrukter, den andra med potatis, ris och pasta eller andra kolhydratskällor. Den minsta skall fyllas med protein, som linser, bönor, ägg, fisk eller kött.

Hur ofta serveras det vegetariska rätter?

  • Skolorna erbjuder två varmrätter varje dag och en av dessa är alltid vegetarisk. 1–2 dagar i veckan erbjuder vi två vegetariska alternativ.
  • Förskolorna erbjuder en varmrätt varje dag och 1–2 gånger veckan är det vegetariskt.
  • Servicehusen erbjuder två varmrätter varje dag varav de ena ibland är vegetariskt. I genomsnitt 2 dagar i veckan.

Varför serverar ni grönsaksbaserade och vegetariska måltider?

I vårt uppdrag ingår det att servera varierade måltider som både är näringsriktiga och hållbara för klimatet och folkhälsan.

Rotfrukter, baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter innehåller både energi, protein och fibrer. Kombinerar man dessa råvaror blir det en fullständig måltid med en låg klimatpåverkan. Växtbaserade produkter kräver mindre av jordens resurser och påverkar mindre jämfört med animaliska produkter.

Och, för det är gott! För att det är bra för hälsan och för klimatet!

Hur väljer ni vilket kött, kyckling, fisk, kolhydrater och grönsaker ni serverar?

Vi väljer att servera svenskt kött och kyckling på våra restauranger. Detta för att det påverkar klimatet mindre, svenska djurlagsstiftningen är hårdare än övriga EU det innebär att djuren får en bättre miljö att leva i.

All fisk vi serverar är MSC-märkt. Det innebär att en utomstående organisation kontrollerar att fisken är fiskad och hanterad korrekt under hela kedjan.

Grönsaker och frukt köper vi in efter säsong. Det innebär att vi under vintern serverar mer rotfrukter, eftersom det är grönsaker som går att lagra längre. Under våren och sommaren är utbudet större och vi kan variera mer.

Vi serverar många olika kolhydratskällor till våra måltider. Flera råvaror odlas på nära håll, till exempel potatis, havreris och matvete medan ris, bulgur och couscous odlas lite längre bort. Det som odlas längre bort serveras inte lika ofta och är till största del ekologiskt odlade.

När serverar ni ketchup eller lingsonsylt?

Detta är en vanlig fråga från elever på skolorna.

Vi serverar ketchup, lingon, rödbetor och vissa andra tillbehör när det är klassiska rätter som till exempel kalops, köttbullar eller pasta.

Hur kan jag som gäst påverka vad som serveras?

Vi tycker att det är viktigt att de som äter vår mat också är nöjda och har möjlighet att få tycka till. Beroende på vem du är finns olika forum för dig att lämna synpunkter på maten.

  • Du som är elev på någon av våra skolor kan engagera dig i matrådet. I matrådet kan du framföra dina åsikter, ställa frågor och få svar. Kontrollera med elevrådet att ni har ett fungerade matråd på just din skola.
  • För dig som har hemtjänst och får måltider levererade hem, om du har synpunkter kan du kontakta ditt hemtjänstområde eller kommunens kundtjänst. Även du som är anhörig är välkommen att höra av dig.
  • Bor du själv, eller är du anhörig till någon som bor, på något av kommunens servicehus så finns kostråd dit du kan vända dig.
  • Prata med kockarna och måltidsbiträdena på det ställe du äter, de tar gärna emot synpunkter!

Det finns alltid möjlighet att ställa frågor eller lämna synpunkter via kommunens kundtjänst.

Får jag som elev på en skola önska måltider?

Vi planerar in många av gästernas favoriter i matsedeln redan från början.

Begreppet önskevecka eller önskedagar finns bland våra gäster på grundskolorna. Vissa skolor har en hel vecka där eleverna på ett demokratiskt sätt har fått välja måltider. En sådan vecka planeras på samma sätt som vår matsedel, med varierande rätter under veckans dagar: 1 fiskrätt, 1 vegetarisk rätt, 1 soppa, 2 kött eller kyckling. Hur ofta en skola har önskevecka är upp till varje kök att bestämma tillsammans med skolan.

Får jag som vårdnadshavare äta lunch på mitt barns skola?

Ja, du är varmt välkommen att äta med dit barn i skolan!

En gång per termin får du som vårdnadshavare äta lunch på ditt barns skola. Du behöver först kontakta skolan och föranmäla dig, för att se att det passar.

Mitt barn äter specialkost, hur gör jag?

Om ditt barn äter specialkost behöver du anmäla det via vår e-tjänst som du hittar högst upp i det gula fältet på sidan Skolmat och specialkost.

Sidinformation

Publicerad:
2024-04-20