Frågor och svar om halka och snö

När det väl kommer snö är frågorna och funderingarna många. Här hittar du vanliga frågor och svar om snö, halka och vinterunderhåll i Ängelholms kommun.

Så fort det kommer såpass mycket snö att det påverkar framkomligheten börjar kommunen snöröja, oavsett dag och tid på dygnet. Målet är att så snabbt som möjligt röja och halkbekämpa vägar, gång- och cykelbanor. Men beroende på snömängd och område kan snöröjningen variera.

Här hittar du vanliga fårgor och svar om snöröjning och halkbekämpning.

Gång- och cykelvägar samt gator snöröjs och halkbekämpas efter ett prioriteringssystem. Generellt prioriteras huvudgator, framkomlighet för räddningsfordon och busstrafik, gator som ansluter till Trafikverkets vägar och centrum före utkanterna.

Större cykelstråk prioriteras på samma sätt. Eftersom huvudgator och större cykelstråk ska hållas öppna händer det ibland att vi måste börja om med de högre prioriterade stråken utan att ha hunnit till lokal- och villagator samt andra cykelbanor.

Enskilda vägar och vägar som ägs av Trafikverket har kommunen inte ansvar för.

Ja, tyvärr. För plogbilen finns inget annat alternativ när vägen ska plogas.

Plogbilen försöker att dela upp snön lika på båda sidor av gatan. Kommunen prioriterar att skotta gluggar i vallarna vid övergångsställen vid skolområden, äldreboende, hållplatser och vid stationsområdet.

Det är ofta handskottning som krävs vilket är tids- och resurskrävande.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för det. Det gäller både stora och små fastighetsägare till bostadsrättsföreningar, hyreshus, butiker, restauranger och privata bostäder.

Nej. Om det står många bilar på vägen kan det hindra plogbilen att komma fram ordentligt. Som fastighetsägare är det du själv som ansvarar för att snöröja på uppfarten.

Vissa snöröjningsfordon kan både ploga och grusa, men inte alla. Därför behöver vissa sträckor först plogas och sen halkbekämpas. Det innebär att det kan finnas sträckor som är plogade men ännu inte grusade.

Det är tyvärr svårt att undvika.

Som fastighetsägare får du göra så gott du kan. Om det har kommit stora mängder snö kan hela gångbanan fyllas när vi plogar för att säkerställa framkomligheten på gatorna. I sådana lägen behöver du inte skotta din gångbana. Däremot måste du säkerställa att hålla in- och utfarter fria, samt att det fungerar för postutlämning och sophämtning.

Om det är mer normala snömängder ska du som fastighetsägare försöka hålla rent på en del av gångbanan, så att det går att ta sig fram. Kommunen har inte möjlighet att transportera bort snön, och det innebär att det ibland behöver ligga snövallar längst kantstenslinjen eller närmast fastighetsgräns på gator som saknar gångbana.

Det stämmer att det finns grussorter som är mindre vassa. Men anledningen till att vi inte använder rundad grus är för att den inte ligger kvar där den ska om underlaget är isigt. Istället samlas det i kanterna eller i dikena. Dessutom orsakar rundad grus ökat antal halkolyckor i sig oavsett om det är isigt eller inte.

Vi är medvetna om vår grus i enstaka fall kan orsaka punktering och det beklagar vi naturligtvis. Men vi måste prioritera säkerheten och att förebygga halkningsolyckor. Ett sätt att minska risken för punktering är att byta till kraftigare däck om du cyklar mycket under vintern.

Sidinformation

Publicerad:
2024-11-20