Snöröjning och vinterunderhåll

Ängelholms kommun halkbekämpar och snöröjer kommunala gator, gång- och cykelvägar samt torg. Fastighetsägare ansvarar för snöröjning på den egna marken och på gångbanor som gränsar till fastigheten.

I förgrunden syns en gångbana, huvudsakligen vit av snö men man anar också grus som ska minska halkan. En av tegeleplarna på tegelbruksbron anas i högerkant och längre bort kommer en mörkgrå bil körandes över bron, i riktning mot kameran. Bortanför bilen syns ett brunt tegelhus till vänsteroch ett gult, äldre flerfamiljshus till höger. Det ligger snö på marken, himlen är vintergrå. Foto.

Kommunen arbetar för att skapa mest nytta för så många som möjligt så snabbt som möjligt. De största och mest trafikerade gatorna ska vara framkomliga när morgontrafiken sätter igång. Då ska du också kunna ta dig fram till fots och på cykel.

  • Tänk på att vintervägar alltid innebär en viss risk för halka. Var extra försiktig i trafiken, för din och för andras skull.

Har du funderingar kring hur kommunen snöröjer och halkbekämpar?

Kommunala gator, gång- och cykelvägar har olika prioritet. Större och mer trafikerade stråk röjs och halkbekämpas först. Vid kraftiga snöfall kan det innebära att de lägre prioriterade gatorna får vänta längre innan de röjs, eller inte hinns med alls.

Ungefärliga riktvärden

Prioriterade gator och cykelvägar röjs och halkbekämpas så snart ansvarig bedömer att det behövs, oavsett dag och tid. Bedömningen väger in flera faktorer, och kan variera från gång till gång beroende på förutsättningarna. Men det finns ungefärliga riktvärden för när det är dags att börja röja:

  • Vid 3-5 centimeter snö på gator och vägar med prioritet 1 och
  • Vid 8-10 centimeter på övriga gator och vägar.

Det är alltså riktvärden, söröjning kan förekomma även utanför dessa intervall om ansvarig bedömer att det är nödvändigt.

Handskottning

Kommunen handskottar vid övergångsställen, trappor och busshållplatser under ordinarie arbetstid. Stationsområdet, hållplatser med många på- och avstigande samt övergångsställen vid skolor och äldreboenden är prioriterade.

Saltade cykelvägar vintern 2024-2025

För att underlätta för cyklister saltas vissa cykelstråk på försök under vintern 2024-2025. I övrigt använder Ängelholms kommun huvudsakligen grus för att halkbekämpa gator och gång- och cykelvägar.

I områdeskartorna finns gång- och cykelstråk markerade med olika färger beroende på prioritet. Beroende på förutsättningarna så kan avvikelser förekomma.

Prioritering gång- och cykelvägar:

  • Prio 1, röda linjer: Plogas och halkbekämpas med grus oavsett tid på dygnet.
  • Den så kallade Saltrundan med saltade cykelstråk har också prio 1, se karta med blåvit markering.
  • Prio 2, gröna linjer: Plogas och halkbekämpas med grus när prio 1 stråken är klara. Om väderprognosen är god kan prio 1 och 2 kallas ut samtidigt.
  • Prio 3, lila linjer: Halkbekämpas när tid finns och under ordinarie arbetstid. Beroende på väderprognos kan plogning och halkbekämpning utföras på kvällar och helger, men det görs i undantagsfall och endast om resterande stråk är klara.

Prioritering gator:

  • Prio 1, röda linjer: Plogas och halkbekämpas med salt eller grus oavsett tid på dygnet.
  • Prio 2, gröna linjer: Plogas och halkbekämpas med grus när prio 1-stråken är klara. Om väderprognosen är god kan prio 1 och 2 kallas ut samtidigt.
Karta över Vejby och Magnarp där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.Förstora bilden

Magnarp och Vejbystrand, gång- och cykelvägar.

Karta över Munka Ljungby där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Munka Ljungby, gång- och cykelbanor.

Karta över Hjärnarp där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Hjärnarp, gång- och cykelvägar.

Karta över Strövelstorp där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Strövelstorp, gång- och cykelvägar.

Karta över centrala Ängelholm där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Ängelholm, gång- och cykelvägar.

Karta över Ängelholms tätort där den så kallade Saltrundan är utritad med blåvit linje. Saltrundan sträcker sig från Skälderviken i norr till Kulltiorp p i söder och visar saltade cykelstråk. Karta.

Den så kallade Saltrundan är saltade cykelstråk genom stora delar av Ängelholms tätort.

I områdeskartorna finns gång- och cykelstråk markerade med olika färger beroende på prioritet. Beroende på förutsättningarna så kan avvikelser förekomma.

Prioritering gator:

  • Prio 1, röda linjer: Plogas och halkbekämpas med salt eller grus oavsett tid på dygnet.
  • Prio 2, gröna linjer: Plogas och halkbekämpas med grus när prio 1-stråken är klara. Om väderprognosen är god kan prio 1 och 2 kallas ut samtidigt.
Karta över Vejby och Magnarp där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Magnarp och Vejbystrand, gator.

Karta över Munka Ljungby där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Munka Ljungby, gator

Karta över Hjärnarp  där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Hjärnarp, gator.

Karta över Strövelstorp där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Strövelstorp, gator.

Karta över centrala Ängelholm där gator och vägar har olika färg beroende på hur de prioriteras vid snöröjning. Karta.

Ängelholm, gator.

Den som är så kallad väghållare ansvarar för drift, underhåll, skötsel och vinterväghållning på gator och vägar. Väghållare kan vara Trafikverket, kommunen, vägsamfälligheter (vägföreningar) eller enskilda fastighetsägare.

Du som fastighetsägare ansvarar för renhållning och snöröjning på din egen mark. Det gäller både stora och små fastighetsägare till bostadsrättsföreningar, hyreshus, butiker, restauranger och privata bostäder. Förutom den egna tomten eller marken är det också du som ansvarar för gångbanan längs med din fastighet.

Som fastighetsägare ansvarar du för att:

  • Skotta och salta eller grusa gångbanan längs med din fastighet så snart som möjligt efter att snön fallit. Om det inte finns någon trottoar ska du röja 1,5 meter ut från fastigheten. Finns det en markerad cykelbana som går längsmed men som är separerad från gångbanan, ansvarar kommunen för delen som är cykelbana. Se bilden till vänster nedan.
  • Om det däremot är en kombinerad gång- och cykelbana som inte är avdelad, så ansvarar kommunen för hela ytan. Se bilden till höger nedan.
  • Ta bort istappar som kan utgöra en risk om de faller. Om du inte tar bort dem kan du bli bötesskyldig. Du får spärra av intill din fastighet, men bara tillfälligt.
  • Skotta taken när det behövs för att förebygga snöras.
Bilden till vänster visar att du som fastighetsägare ansvarar för marken som finns 1,5 meter utanför din tomt. Om det är en delad gång- och cykelbana som i bilden till höger, ansvarar du för gångbanan och kommunen för cykelbanan och körbanan. Illustration.

Fastighetsägarens ansvar till vänster, kommunen ansvarar för kombinerade gång- och cykelbanor som i bilden till höger.

Vintersäkra din sophämtning

För att NSR:s personal ska kunna tömma dina sopkärl när det är snö behöver du skotta och grusa marken så att vägen fram till kärlen är halkfri.

Under perioden för halkbekämpning kan du som behöver grus till trottoaren vid din fastighet hämta det kostnadsfritt i Ängelholm, Strövelstorp, Vejbystrand och Hjärnarp. Gruset ligger i en plastlåda bredvid våra grusstationer.

Ta med egen hink och skyffel. Kommunen fyller på nytt grus om vi ser att det är slut, men hjälp oss gärna att felanmäla om du ser att det är dags att fylla på i lådan. Länk till felanmälan hittar du högst upp på sidan.

Tack på förhand!

Här finns kommunens gruslådor

  • Hjärnarp: Gruslådan finns längs Hjärnarpsvägens norra sida, precis väster om motorvägen (E6/E20).
  • Strövelstorp: Grus finns att hämta vid återvinningsstationen på Rubinvägen.
  • Vejbystrand: Grus finns att hämta vid parkeringen strax väster om Idrottsplatsen, mitt emot Sanatorievägen 52.
  • Ängelholm: Gruslåda står längs Åkerslundsgatans östra sida, adressen är Åkerslundsgatan 1.

Anmäl utebliven snöröjning

Anmäl eventuell utebliven snöröjning via kommunens e-tjänst för felanmälan. Är det akuta ärenden under kontorstid kan du kontakta kommunens kundtjänst.

Sidinformation

Publicerad:
2024-11-20