Snöröjning och vinterväghållning
Ängelholms kommun halkbekämpar och snöröjer kommunala gator, gång- och cykelvägar samt torg. Du som fastighetsägare är ansvarig för snöröjning på din egen mark, men också för gångbanor som finns längsmed din fastighet.
Prioriteringar styr snöröjningen
Vårt mål är att de största gatorna ska vara halkfria när morgontrafiken sätter igång. Då ska du också kunna cykla utan problem på de prioriterade cykelvägarna. På prioriterade gator och cykelvägar sätter vi igång med snöröjning och halkbekämpning när det behövs, oavsett dag och tid. När de är färdigröjda fortsätter vi med att röja gator och cykelvägar med lägre prioritet.
Ibland är vädret så dåligt att vi inte hinner med de lägst prioriterade stråken, eftersom vi måste börja om på de som prioriteras högt. Vid kraftigt snöfall kan det innebära att det går flera timmar, ei värsta fall dagar, innan de lägst prioriterade gatorna och cykelstråken är plogade och halkbekämpade.
Så prioriterar vi gator och cykelvägar
Att vi delar in gator och cykelvägar i olika prioriteringar är viktigt för att vi ska kunna göra ett bra jobb. Snön kan komma plötsligt och i stora mängder, och då är det viktigt att vi börjar med de stråk med mycket trafik.
Handskottning
Vi handskottar vid övergångsställen, trappor och busshållplatser under ordinarie arbetstid. Stationsområdet, hållplatser med många på- och avstigande samt övergångsställen vid skolor och äldreboenden är prioriterade.
Kartor som visar prioritet på gator samt gång- och cykelstråk
Se prioriteringar område för område i kommunen
I områdeskartorna har vi märkt ut gator och cykelstråk med olika färger beroende på prioritet.
Prioritering gator:
- Prio 0, gula och ljusblå linjer: Det här är bussgator och våra huvudstråk. Dessa plogas och saltas dygnet runt för att säkerställa framkomlighet oavsett väder.
- Prio 1, röda linjer: Plogas och halkbekämpas med grus oavsett tid på dygnet.
- Prio 2, gröna linjer: Plogas och halkbekämpas med grus när prio 1-stråken är klara. Om väderprognosen är god kan prio 1 och 2 kallas ut samtidigt.
Prioritering gång- och cykelvägar:
- Prio 1, röda linjer: Plogas och halkbekämpas med grus oavsett tid på dygnet.
- Prio 2, gröna linjer: Plogas och halkbekämpas med grus när prio 1 stråken är klara. Om väderprognosen är god kan prio 1 och 2 kallas ut samtidigt.
- Prio 3, blå linjer: Halkbekämpas när tid finns och under ordinarie arbetstid. Beroende på väderprognos kan plogning och halkbekämpning utföras på kvällar och helger, men det görs i undantagsfall och endast om resterande stråk är klara.
Vem ansvarar för vad?
Den som är så kallad väghållare ansvarar för drift, underhåll och skötsel av en gata eller väg. Här ser du vilka vägar i Ängelholms kommun som är kommunala, statliga och enskilda.
Trafikverkets vägar och cykelbanor
Vinterväghållning på statliga vägar och cykelvägar som ingår i landsvägsnätet sköts av Trafikverket.
Enskilda vägar
Vägföreningar och vägsamfälligheter ansvarar för vinterväghållningen på de enskilda vägarna.
Fastighetsägarens ansvar
Du som fastighetsägare ansvarar för renhållning och snöröjning på din egen mark. Det gäller både stora och små fastighetsägare till bostadsrättsföreningar, hyreshus, butiker, restauranger och privata bostäder. Förutom den egna tomten eller marken är det också du som ansvarar för gångbanan längs med din fastighet.
Som fastighetsägare ansvarar du för att:
- Skotta och salta eller grusa gångbanan längs med din fastighet så snart som möjligt efter att snön fallit. Om det inte finns någon trottoar ska du röja 1,5 meter ut från fastigheten. Finns det en markerad cykelbana som går längsmed men som är separerad från gångbanan, ansvarar kommunen för delen som är cykelbana. Om det däremot är en kombinerad gång- och cykelbana som inte är avdelad, så ansvarar kommunen för hela ytan.
- Ta bort istappar som kan utgöra en risk om de faller. Om du inte tar bort dem kan du bli bötesskyldig. Du får spärra av intill din fastighet, men bara tillfälligt.
- Skotta taken när det behövs för att förebygga snöras.
Läs mer här om vad du som fastighetsägare behöver tänka på vad gäller gångbanor.
Välkommen att hämta grus!
Under perioden för halkbekämpning kan du som behöver grus till trottoaren vid din fastighet hämta det kostnadsfritt i Ängelholm, Strövelstorp, Vejbystrand och Hjärnarp. Gruset ligger i en plastlåda bredvid våra grusstationer. Ta med egen hink och skyffel. Vi fyller på nytt grus om vi ser att det är slut, men hjälp oss gärna att felanmäla om du ser att det är dags att fylla på i lådan. Tack på förhand!
Här hittar du våra grusstationer
Importgatan Ängelholm, se karta nedan.
Vintersäkra din sophämtning
För att NSR:s personal ska kunna tömma dina sopkärl när det är snö behöver du skotta och grusa marken så att vägen fram till kärlen är halkfri.
Anmäl utebliven snöröjning
Anmäl eventuell utebliven snöröjning via vår e-tjänst för felanmälan
Vid akuta ärenden under arbetstid ring kommunens kundtjänst:
Frågor och svar om halka och snö
Varför plogas inte cykelvägen eller gatan där jag bor?
Gång- och cykelvägar samt gator snöröjs och halkbekämpas efter ett prioriteringssystem. Generellt prioriteras huvudgator, framkomlighet för räddningsfordon och busstrafik, gator som ansluter till Trafikverkets vägar och centrum före utkanterna.
Större cykelstråk prioriteras på samma sätt. Eftersom huvudgator och större cykelstråk ska hållas öppna händer det ibland att vi måste börja om med de högre prioriterade stråken utan att ha hunnit till lokal- och villagator samt andra cykelbanor.
Enskilda vägar och vägar som ägs av Trafikverket har kommunen inte ansvar för.
Måste plogbilen lämna stor snövallar efter sig?
Ja, tyvärr. För plogbilen finns inget annat alternativ när vägen ska plogas. Plogbilen försöker att dela upp snön lika på båda sidor av gatan. Vi prioriterar att skotta gluggar i vallarna vid övergångsställen vid skolområden, äldreboende, hållplatser och vid stationsområdet.
Det är ofta handskottning som krävs vilket är tids- och resurskrävande.
Vem har ansvaret att skotta utanför min lägenhet?
Det är fastighetsägaren som ansvarar för det. Det gäller både stora och små fastighetsägare till bostadsrättsföreningar, hyreshus, butiker, restauranger och privata bostäder.
Om jag har en isig och insnöad uppfart, kan jag parkera på vägen?
Nej, om det står många bilar på vägen så kommer vi inte fram med plogbilen. Tänk på att du har ett ansvar att röja på din egen uppfart.
Varför grusar ni inte på alla ställen där snön röjts?
Det beror på att vi får grusa i efterhand eftersom alla snöröjningsfordon inte har möjlighet att grusa samtidigt som man plogar.
Kommunen plogar upp snö på gångbanan efter att jag skottat rent, vad kan jag göra?
Tyvärr är det svårt för oss att undvika. Som fastighetsägare får du göra så gott du kan. Om det har kommit stora mängder snö kan hela gångbanan fyllas när vi plogar för att säkerställa framkomligheten på gatorna. I sådana lägen behöver du inte skotta din gångbana. Däremot måste du säkerställa att hålla in- och utfarter fria, samt att det fungerar för postutlämning och sophämtning.
Om det är mer normala snömängder ska du som fastighetsägare försöka hålla rent på en del av gångbanan, så att det går att ta sig fram. Kommunen har inte möjlighet att transportera bort snön, och det innebär att det ibland behöver ligga snövallar längst kantstenslinjen eller närmast fastighetsgräns på gator som saknar gångbana.
Det grus som används på cykelbanorna orsakar punktering. Varför använder ni inte en rundare och mer skonsam grussort?
Det stämmer att det finns grussorter som är mindre vassa. Men anledningen till att vi inte använder rundad grus är för att den inte ligger kvar där den ska om underlaget är isigt. Istället samlas det i kanterna eller i dikena. Dessutom orsakar rundad grus ökat antal halkolyckor i sig oavsett om det är isigt eller inte.
Vi är medvetna om vår grus i enstaka fall kan orsaka punktering och det beklagar vi naturligtvis. Men vi måste prioritera säkerheten och att förebygga halkningsolyckor. Ett sätt att minska risken för punktering är att byta till kraftigare däck om du cyklar mycket under vintern.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2024-05-14
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Med din feedback gör vi webbplatsen och informationen bättre.