Mark och vatten - samfällda anläggningar

En del mark eller anläggningar ägs och förvaltas gemensamt av flera markägare i en samfällighet. Exempel är dikningsföretag och vägföreningar.

En samfälld anläggning, eller gemensamhetsanläggning, innebär att flera fastighetsägare gemensamt äger mark eller en anläggning. Ibland är kommunen en av markägarna.

Här hittar du råd och tips för dig som äger och förvaltar dikningföretag eller markavvattningsanläggningar.

Dikningsföretag

Dikningsföretag är så kallade markavvattningsanläggningar som ägs och förvaltas av flera markägare tillsammans, vanligtvis genom en styrelse. Anläggningarna kan till exempel vara sjösänkningsföretag, invallningsföretag eller dikningsföretag och kan omfatta rörledningar, öppna diken eller båda delar.

De flesta markavvattningsföretag har anlagts före 1970. I södra Sverige är ny markavvattning inte tillåtet, i syfte att skydda värdefulla våtmarker. För att anlägga ny markavvattning behöver du ansöka om tillstånd och dispens hos Länsstyrelsen.

Det ursprungliga syftet med markavvattningsanläggningar var att förbättra förutsättningar för att bedriva jordbruk. Markavvattningsanläggningar har anlagts och ska förvaltas i enlighet med gällande förrättning. Länsstyrelsen i Skåne har en karttjänst som visar vilka markavvattningsföretag som finns. I karttjänsten kan man även hitta tillhörande akter och förrättningar.

Jordbruksverket har sammanställt information till dig som berörs av förvaltning av dikningsföretag. Här hittar du exempelvis vad som gäller generellt avseende underhållsansvar samt fördelningsprinciper för berörda markägares underhållskostnader.

Om behovet för markavvattning har förändrats kan det ibland behövas ändringar som avser en omprövning eller nedläggning av ett dikningsföretag. Du hittar mer information om markavvattning och dikningsföretag i deras skrift Förvaltning av vattenanläggningar samt Lantbrukarnas riksförbunds skrift Äga och förvalta diken.

Underhållsåtgärder i ett dikningsföretag

Underhållsåtgärder i dikningsföretag är så kallat vattenverksamhet. Du behöver underrätta länsstyrelsen innan du genomför underhåll och kan behöva anmäla eller söka tillstånd. Kontakta länsstyrelsen för mer information.

Kommunens roll i ett dikningsföretag

Kommunen kan vara berörd i egenskap av markägare om kommunägd mark ingår i dikningsföretagens förrättning. Det gäller också om man genom avtal är överens om att kommunen får nyttja ett befintligt dikningsföretag för att avvattna kommunal mark.

Kommunen har alltså inget generellt ansvar för befintliga dikningsföretag, men kan vara berörd av specifika anläggningar. Då gäller samma principer som för andra markägare. Varje mandatperiod beslutar kommunstyrelsen om vem som utses som kommunens representant för frågor om dikningsföretag. Kommunen ingår aldrig i dikningsföretagens styrelser.

Om dina åtgärder i ett dikningsföretag berör kommunen som markägare kan du kontaktas mark- och exploateringsenheten vi akommunens kundtjänst.

Om du funderar på att anlägga en våtmark för att fördröja eller rena vatten eller vill genomföra en annan vattenvårdande åtgärd, hör av dig till kommunens kundtjänst.

Sidinformation

Publicerad:
2024-09-25