En hjälp på vägen vid tomtköp och husbygge

Det finns mycket att tänka på vid husbygge och tomtköp. För att underlätta har vi samlat några tips som kan hjälpa dig, speciellt om det är första gången du köper eller bygger ett hus. Observera att informationen inte är fullständig utan en hjälp på vägen.

Köpekontrakt och tillträde

Köpekontrakt

När både du och kommunen (Mark-och exploateringsenheten) har skrivit under köpekontraktet för villatomten genomförs köpet. Köpeskillingen ska vara betald när köpekontraktet undertecknas.

Tillträde

Du får tillträde till din nya tomt direkt efter att köpekontraktet har skrivits på. Efter tillträdet har du två år på dig att färdigställa ditt bostadshus. Du får inte sälja vidare tomten innan byggnationen är klar.

Lagfart

När du har köpt tomten ska du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att registrera dig som ny ägare till tomten. Ansökan om lagfart behöver göras inom tre månader efter köpet. För detta tar Lantmäteriet ut en avgift, kallad stämpelskatt. Kontakta Lantmäteriet om du har frågor om lagfart.

Nybyggt hus omgivet av högt gräs och tallar vid paralelltrapetsen. Foto.

Bygglovsprocessen – från nybyggnadskarta till slutbesked

Detaljplanen styr vad du får bygga på tomten. Detaljplanen bestämmer bland annat hur stort du får bygga och var du får placera byggnaden. Den kan också innehålla regler om byggnadsarea, byggnadshöjd, antal våningar och avstånd till tomtgränser.

Läs om att bygga nytt och om bygglovsprocessen:

Kontakta kommunens bygglovsenhet vid frågor om bygglovsprocessen, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

En nybyggnadskarta är en uppdaterad kartbild över din tomt och innehåller uppgifter om tomtens fastighetsgränser, gällande planbestämmelser, befintliga marknivåer och förhållandet till angränsande mark och anslutningspunkter för vatten och avlopp.

Du behöver beställa en nybyggnadskarta när du ska söka bygglov. Kartbilden kommer att ingå bland handlingarna i din bygglovsansökan.

På nybyggnadskartan ska du som nybliven ägare till tomten visa vad du önskar att bygga med måttsättning, lägesbestämning och höjd av byggnaderna, föreslagen höjd på färdigt golv samt blivande marknivåer. Du ska även visa hur tomten ska användas vad gäller parkering, plats för utevistelse med mera.

Via e-tjänsten högst upp på denna sida beställer du en nybyggnadskarta.

Innan du kan bygga ditt hus behöver du ansöka och få ett beviljat bygglov. Du ansöker om bygglov hos kommunens bygglovsenhet eller via e-tjänsten "Bygg - söka bygglov och andra åtgärder".

När du skickat in din ansökan kommer den att tas emot och hanteras av en handläggare på bygglovsenheten. Bygglovsenheten kommer att kontakta dig via den e-postadress som du angivit under tiden ditt ärende handläggs.

Bygglovsenheten gör sedan en prövning av din önskade byggnation för att säkerställa att byggnationen stämmer överens med detaljplanens bestämmelser och de allmänna kraven på utformning enligt plan- och bygglagen. Uppfyller din bygglovsansökan kraven beviljas ditt bygglov.

Ett bygglov gäller i fem år från det datum då bygglovet har vunnit i laga kraft. För att bygglovet ska förbli giltigt måste du påbörja byggnadsarbetet inom två år från detta datum.

Kontakta kommunens bygglovsenhet vid frågor. Det finns även information här:

Det är du som är byggherre. Det vill säga det är du som för egen räkning utför eller låter utföra byggnadsarbetet på din tomt.

En kontrollansvarig är en person som ska hjälpa byggherren att se till att byggprojektet uppfyller kraven i bygglagstiftningen.

Den kontrollansvarige ska bland annat:

  • Hjälpa dig att ta fram ett förslag till kontrollplan.
  • Se till att kontrollplanen följs.
  • Vara med vid det tekniska samrådet, besiktningar och andra kontroller.
  • Skriva ett utlåtande som ska vara underlag för slutbeskedet.

Den kontrollansvarige som du anlitar måste vara certifierad. Koppla in den kontrollansvarige på byggprojektet så tidigt som möjligt och ange personen som kontrollansvarig för bygget i samband med att du söker bygglov.

Ett färdigställandeskydd finns för att skydda dig som byggherre från höga kostnader om något går fel, exempelvis om ett byggföretag eller en entreprenör går i konkurs eller av något annat skäl inte klarar av att bygga klart huset.

Det är du som byggherre som ska se till att ett färdigställandeskydd finns. Ett färdigställandeskydd behövs bara om du anlitar en entreprenör eller byggfirma som bygger åt dig.

När det finns en kontrollansvarig eller om byggherren begär det, ska ett tekniskt samråd hållas. Vid samrådet diskuterar du tillsammans med byggnadsinspektören arbetets planering, organisation och behov av arbetsplatsbesök och färdigställandeskydd. Byggherren presenterar ett förslag till en kontrollplan och man går även igenom de tekniska egenskapskraven för åtgärden.

Du får inte börja bygga förrän du har fått ett beslut om startbesked från bygglovsenheten. Detta ges efter ett tekniskt samråd när bygglovsenheten bedömer att alla lagkrav är uppfyllda.

I bygglovsbeslutet framgår det om du behöver göra en utstakning och lägeskontroll.

  • Utstakning görs innan byggnadsarbetena påbörjas och innebär att läget av en byggnad eller anläggning märks ut på marken enligt bygglovsbeslutet. Ibland görs även en höjdsättning i samband med utstakningen som visar byggnadens planerade höjd.
  • Lägeskontroll utförs när fasaden är klar, som en kontroll av att byggnaden eller anläggningen hamnat på den plats som bygglovet anger. Utstakning och lägeskontroll beställer du hos kart- och mätenheten, se kontaktuppgifter längst ner på sidan.
  • Du kan även anlita en egen konsult som gör utstakningen och lägeskontrollen. I så fall måste kart- och mätenheten först godkänna den konsulten.

Om du har frågor om utstakning och lägeskontroll, kontakta kommunens kart- och mätenhet.

För att kontrollera att reglerna följs i de byggprojekt där ett tekniskt samråd har utförts, kallar bygglovsenheten till arbetsplatsbesök. Under det tekniska samrådet bestäms det om och hur många arbetsplatsbesök som ska göras.

Byggnadsinspektören får information av den kontrollansvarige om projektets gång och kontroller. Inspektören skriver ett protokoll från arbetsplatsbesöket och skickar det till både byggherren och den kontrollansvarige.

När ditt husbygge nästan är klart är det dags för slutsamråd. Den som är kontrollansvarig kallar till ett möte på byggarbetsplatsen. Vid slutsamrådet går du tillsammans med kontrollansvarig och byggnadsinspektör igenom kontrollplanen, villkor och eventuella avvikelser.

När du som byggherre har uppfyllt dina åtaganden enligt bygglovet, kontrollplanen och startbeskedet får du ett slutbesked. När detta är klart får du flytta in i ditt hus.

Vatten och avlopp

För att ansluta ditt nya hus till kommunens vatten- och avloppsnät måste du lämna in en VA-anmälan i god tid innan byggstart. När din anmälan är inskickad, betalar du en anläggningsavgift för vatten och avlopp. Som fastighetsägare är du ansvarig för att följa kommunens regler för vatten och avlopp, enligt "Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp".

Som ansluten abonnent till den kommunala VA-anläggningen är du skyldig att betala avgift enligt kommunens gällande VA-taxa. För mer information om dessa avgifter, se länken om kommunala vattentjänster och avgifter nedan.

Kontakta kommunens VA-enhet vid frågor. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

El och fiber

För att anmäla om elinstallation i ditt byggprojekt kontaktar du den lokala elnätsägaren. Glöm inte att också beställa byggel. Detsamma gäller fiber.

Checklista - från tomtkö till inflytt

  • Ställa dig i kommunens tomtkö
  • Anmäla intresse för tomt

  • Underteckna köpekontrakt, betala köpeskilling och tillträde
  • Söka lagfart hos Lantmäteriet

  • Beställa en nybyggnadskarta
  • Söka bygglov (ange kontrollansvarig)
  • Betala bygglovsavgift
  • Teckna färdigställandeskydd
  • Förslag till kontrollplan
  • Tekniskt samråd
  • Startbesked
  • Anmälan för VA
  • Anmälan för elinstallation/fiberanslutning
  • Beställa utstakning
  • Beställa lägeskontroll
  • Betala VA-avgift
  • Arbetsplatsbesök
  • Slutsamråd
  • Slutbesked
  • Flytta in

Kontakter

Tomtkö, fördelning av tomter, köpekontrakt

Mark- och exploateringsenheten, Ängelholms kommun

Lagfart

Lantmäteriet
Fastighetsinskrivning

Bygglov

Bygglovsenheten, Ängelholms kommun
Via kommunens kundtjänst:

Nybyggnadskarta/Utstakning/Lägeskontroll

Kart-och mätenheten, Ängelholms kommun

Vatten och avlopp

VA-enheten, Ängelholms kommun

Sidinformation

Publicerad:
2024-06-13